Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Τεχνολογία που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα ή προστασία της Ρωσίας απο την Δύση;

 
 
Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου από τη Ρωσία κατακτά τις κάμερες του κόσμου
Το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου FindFace μπορεί να αναγνωρίσει ένα πρόσωπο ανάμεσα σε χιλιάδες άτομα, να προσδιορίσει το φύλο,
την ηλικία ακόμη και τα συναισθήματα και όλα αυτά στο όνομα της ασφάλειας και της εξασφάλισης του ενός ποιοτικού επιπέδου ζωής σε μία μεγαλούπολη. Προστασία του Μεγάλου Αδελφού ή παραβίαση της ιδιωτικότητας των ανθρώπων;
Ο αλγόριθμος αναγνώρισης προσώπου FindFace, της ρωσικής εταιρείας NTechLab θεωρείται ένας από τους καλύτερους στον κόσμο.
Η εταιρεία ειδικεύεται στη βιομετρική τεχνολογία και δημιούργησε ένα σύστημα ικανό να αναγνωρίζει με ακρίβεια πρόσωπα, ανάμεσα σε πλήθος χιλιάδων ανθρώπων σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, να καθορίσει το φύλο, την ηλικία ακόμη και τα συναισθήματα.
To πρόγραμμα FindFace μπορεί να αναγνωρίσει ένα άτομο με μακιγιάζ, γυαλιά, γενειάδα ακόμη και αν έχει μέχρι 40% κάλυψη στο πρόσωπο, με φουλάρι, κράνος ή καπέλο.
Όμως, πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από τη χρήση του προγράμματος αυτού και τις απαντήσεις δίνουν ειδικοί της εταιρείας NTechLab.

Πού εφαρμόζεται αυτό το σύστημα αναγνώρισης προσώπου;

Ο αλγόριθμος αυτός εφαρμόζεται σε αστικά συστήματα ασφαλείας σε συνδυασμό με κάμερες παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένες στην πόλη και εξυπηρετεί χρήσεις όπως:
Πρώτον, της ασφάλειας. Το σύστημα επιτρέπει την παρακολούθηση υπόπτων και εγκληματιών σε πραγματικό χρόνο, καθώς μπορεί να έχει πρόσβαση στην ομοσπονδιακή βάση δεδομένων και να ταυτοποιήσει τα άτομα ενδιαφέροντος οπουδήποτε στην πόλη.
Δεύτερον, εμπορικούς σκοπούς, καθώς επιτρέπει στον πελάτη να υπολογίσει τις επισκέψεις, για παράδειγμα σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και να αναλύσει την συχνότητα των πελατών στις ζώνες των εμπορικών κέντρων.
Ο αλγόριθμος επίσης χρησιμοποιείται για την αποτροπή ληστειών στα καταστήματα καθώς αναλύει τη συμπεριφορά των ανθρώπων και περνά τις πληροφορίες στο προσωπικό ασφαλείας αν δει ανάρμοστη συμπεριφορά.
Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μέσα μεταφοράς, για παράδειγμα τη διευκόλυνση των συγκοινωνιών καθώς μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των ανθρώπων που περιμένουν για το λεωφορείο ή τον τρένο ανεξαρτήτως του πλήθους.

Τι συμβαίνει με τα προσωπικά δεδομένα;

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου παραβιάζουν την ιδιωτικότητά τους, θυμίζοντας σκηνές από το μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ, 1984, όπου «ο Μεγάλος Αδελφός βλέπει τα πάντα».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της NTechLab, Αλεξάντερ Μίνιν, οι ανησυχίες αυτές υπάρχουν γιατί ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη τεχνολογία.
Όπως εξηγεί, το FindFace είναι ανώνυμο και δεν διαφέρει από τις κάμερες παρακολούθησης που είναι ήδη εγκατεστημένες σε διάφορες πόλεις του κόσμου, καταγράφοντας απλά πληροφορίες σε ορισμένους διακομιστές.
Όπως διαβεβαιώνει, τα δεδομένα που αφορούν τους δείκτες προσώπων και τα προσωπικά δεδομένα είναι προσβάσιμα μόνο στις υπηρεσίες του νόμου.

Σε ποιες χώρες χρησιμοποιείται;

Η εταιρεία NtechLab έχει παρουσία σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Περού και το Μεξικό, μεταξύ άλλων και εκτός της εγγύησης της ασφάλειας χρησιμοποιείται για εφαρμογές σε τράπεζες, καζίνο και αλυσίδες καταστημάτων.

Μια αναγκαιότητα στις μεγάλες πόλεις

Μια από τις σημαντικές σημερινές τάσεις και ένας από τους λόγους για τους οποίους τόσες πολλές εταιρείες αναπτύσσουν τώρα τεχνητή νοημοσύνη στις πόλεις είναι η τεράστια ταχύτητα της διαδικασίας αστικοποίησης: η συγκέντρωση των ανθρώπων στις πόλεις αυξάνεται συνεχώς.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής στις πόλεις χωρίς συστήματα αυτοματισμού.
Εσείς τι νομίζετε;
 
https://sputniknews.gr/videoclub/201910295041515-video-tehnologia-anagnorisis-prosopou-apo-ti-rosia-katakta-tis-kameres-tou-kosmou/