Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Η Εκκλησία της Πολωνίας δεν αναγνωρίζει την Εκκλησία της Ουκρανίας


Στις 29 Οκτωβρίου 2019 διεξήχθη η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Αγίας Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας,
υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα.
Στις εργασίες της Ι.Σ.Ι. έλαβαν μέρος όλοι οι Αρχιεπίσκοποι και Επίσκοποι της Εκκλησίας της Πολωνίας.
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ενημερώθηκε σχετικά με το περιεχόμενο των επιστολών του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου, του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, καθώς και του Μητροπολίτη της Βαρσοβίας κ. Σάββα, των απευθυνόμενων προς την Αυτού Παναγιότητα, τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, και έλαβε την ακόλουθη απόφαση:
Να διατηρήσει εν ισχύ την θέση της ως προς την υπόθεση του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία εκφράσθηκε στις Συνοδικές αποφάσεις υπ' αριθ. πρωτ. 340 από 9-05-2018, υπ' αριθ. πρωτ. 341 από 25-11-2018, υπ' αριθ. πρωτ. 342 από 2-04-2019.
Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας δεν αντιτίθεται προς την απονομή του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας, βάσει των δογματικών-κανονικών κανονισμών, σε ολόκληρη την Εκκλησία, όχι όμως σε μια ομάδα αποσχισθέντων (σχισματικών).
Οι αποσχισθέντες από την διδασκαλία της Αγ. Εκκλησίας δεν μπορούν να εκπροσωπούν τον υγιή εκκλησιαστικό οργανισμό. Διότι παραβιάζουν την ευχαριστιακή ενότητα ολόκληρης της Ορθοδοξίας.
Φωτό: Piotr Falkowski