Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Θεολόγοι σχολιάζουν το ουκρανικό αυτοκέφαλο: «Ντροπή στην Ιεραρχία, έρχεται σχίσμα»

 
Την απογοήτευσή του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέφρασε στο Sputnik ο θεολόγος Νικόλαος Σαββόπουλος. Τι επισημαίνει για την αυτοκεφαλία.
«Μόνο ντροπή για τα όσα αποφάσισε η Σύνοδος. Πάμε κατευθείαν για σχίσμα» επισημαίνει στο Sputnik, ο θεολόγος Νικόλαος Σαββόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ιεραρχίας της Ελληνικής Εκκλησίας, σχετικά με την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι υπάρχει διχογνωμία στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα:
«Δεν τηρήθηκε ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας, ούτε οι Ιεροί Κανόνες. Μιλάω με εκκλησιαστικούς κύκλους, που ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία δεν είχε με το μέρος της τα 2/3 της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για να αποφασίσει. Το επίσημο ανακοινωθέν έκανε λόγο για επτά μητροπολίτες. Μαθαίνω ότι ήταν πολύ περισσότεροι από όσους ανακοινώθηκε. Μακάρι να έκαναν μια δική τους Σύνοδο όσοι αντιτάχθηκαν στην απόφαση».
Επιπλέον, εκφράζει την άποψη ότι η Ελληνική Εκκλησία μπορεί να βρίσκεται κοντά στην κοινωνία με την καθολική:
«Πρόβλεψή μου είναι ότι πάμε για κοινό ποτήριο με τον Πάπα, για ένωση με τον Παπισμό. Μέσω Ουκρανίας γίνεται μεγάλο παιχνίδι, η Eκκλησία είναι απλά η αφορμή».
Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι «η επίσημη αναγνώριση της σχισματικής εκκλησίας θα γίνει μόλις η Ελληνική Εκκλησία λειτουργήσει με τον Επιφάνιο».
Υπενθυμίζεται, πως το περασμένο Σάββατο, η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε το δικαίωμα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου να χορηγήσει αυτοκεφαλία, καθώς και το προνόμιο του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ιεραρχίας.

«Οι ΗΠΑ κοιτάζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα»

Ερωτηθείς για τις διώξεις σε βάρος των πιστών της Κανονικής εκκλησίας της ουκρανίας, ο θεολόγος- συγγραφέας, μέλος της Αδελφότητας Θεολόγων «Ο Σωτήρ», Σταύρος Μποζοβίτης, απαντά ότι αυτό «ήταν το αποτέλεσμα της καθυστέρησης δεκαετιών στο ζήτημα της ουκρανικής εκκλησίας. Μπορεί να χυθεί αίμα όταν αναπτύσσονται τα πάθη».
Ερωτηθείς για την αμερικανική παρέμβαση στο ζήτημα απαντά:
«Οι ΗΠΑ κοιτάζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα όπως ακριβώς έκαναν και με το μακεδονικό ζήτημα. Δεν έχουν κάποιο ενδιαφέρον για την Εκκλησία που βρίσκεται ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές οι οποίες είναι οι ΗΠΑ και Ρωσία και δεν ξέρει τι να κάνει».
Την ίδια στιγμή, δίνει τη δική του εξήγηση για αυτά τα «παιχνίδια», όπως χαρακτηρίζει, τις γεωπολιτικές διαμάχες: «ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας και ΝΑΤΟ εναντίον Ρωσίας. Σε αυτά τα παιχνίδια χρησιμοποιούν την Εκκλησία».

Πώς ξεκίνησαν όλα

Λιγότερο από έναν χρόνο πριν, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην νεοϊδρυθείσα αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία. Είχε προηγηθεί η λεγόμενη «ενωτική σύνοδος» που είχε πραγματοποιηθεί στο Κίεβο για τη συγκρότηση της αυτοαποκαλούμενης «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Επιφάνιο.
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας αλλά και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία. Από την πλευρά του, Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποστηρίξει ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία, έχει υποκινηθεί και από αμερικανικά συμφέροντα.
https://sputniknews.gr/ellada/201910144868562-theologos-sholiazei-to-oukraniko-autokefalo-ntropi-stin-ierarhia-erhetai-shisma/