Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Σύμβουλος Ερντογάν: Η προστασία των Κούρδων από την Δαμασκό θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου

 
Στις 9 Οκτωβρίου, η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», δηλώνοντας ότι αποσκοπούσε στην απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τα νότια σύνορα της, δυνάμεις τις οποίες θεωρεί ως συνδεδεμένες με το PKK.
Η ενδεχόμενη προστασία των κουρδικών μονάδων που επιχειρούν στην Βόρεια Συρία από την Δαμασκό θα θεωρηθεί από την Άγκυρα ως κήρυξη πολέμου στην Τουρκία, δήλωσε το Σάββατο ο Γιασίν Ακτάι, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Αν το συριακό καθεστώς θέλει να εισέλθει στην Μάνμπιτζ, το Άιν αλ-Αράμπ [Κομπάνι] και το Καμισλί για να παράσχει προστασία στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού [YPG], αυτό θα θεωρηθεί από την Τουρκία ως κήρυξη πολέμου και [ Η Δαμασκός] θα αντιμετωπίσει μια σχετική απάντηση», ανέφερε ο Ακτάι.
Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση της Συρίας παράσχει στην Τουρκία εγγυήσεις ότι οι κουρδικές μονάδες δεν θα επιχειρήσουν στην συνοριακή περιοχή, η Άγκυρα ενδεχομένως να αλλάξει την θέση της σχετικά με την πρόοδο των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον Ακτάι.
Πρόσθεσε ότι τα τουρκικά και άλλα ξένα στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη Συρία μετά την εγκαθίδρυση της ειρήνης και ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα.
«Η Τουρκία δεν αρπάζει τα εδάφη κανενός», πρόσθεσε ο Ακτάι.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε την επίτευξη εκεχειρίας στην Βόρεια Συρία μετά από ώρες συνομιλιών με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. Ο Πενς δήλωσε ότι οι πλευρές συμφώνησαν πως θα τεθεί σε ισχύ κατάπαυση του πυρός 120 ωρών στη βορειοανατολική Συρία για να επιτραπεί η απόσυρση των δυνάμεων του YPG.
Τόσο η Άγκυρα όσο και οι Κούρδοι αντάλλαξαν κατηγορίες περί παραβίασης της εκεχειρίας.
https://sputniknews.gr/kosmos/201910204932280-symvoulos-prostasia-kourdwn-damasko-khruxh-polemou/