Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Με κλεμμένα έγγραφα εγκληματίες και τρομοκράτες εισέρχονται στην Ε.Ε.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης
 
Κάνοντας την ανάγκη… φιλοτιμία, ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος «ομολόγησε» εμμέσως πλην σαφώς ότι, πράγματι, με πλαστά ή κλεμμένα διαβατήρια και ταυτότητες εισέρχονται στην Ε.Ε.,
ως μετανάστες, εγκληματίες και ενδεχομένως εν δυνάμει τρομοκράτες.

«Λαθροδιακινητές οργανώνονται όλο και περισσότερο, δημιουργώντας περίπλοκα επαγγελματικά δίκτυα που λειτουργούν διεθνώς, γεγονός που καθιστά την απειλή ασφάλειας ολοένα και πιο ισχυρή»Το θέμα είχε θίξει με γραπτή του ερώτηση από τις 25 Ιουνίου 2018 ο Τσέχος ευρωβουλευτής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Tomáš Zdechovský, υποστηρίζοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της Europol, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι διέσχισαν τα ευρωπαϊκά σύνορα με αυτόν τον τρόπο πέρυσι. Οι ειδικοί ασφαλείας προειδοποιούν ότι αυτές οι πρακτικές αποτελούν αιτία της ανεξέλεγκτης εισόδου εγκληματιών και τρομοκρατών στην Ε.Ε.

»Οι λαθροδιακινητές οργανώνονται όλο και περισσότερο, δημιουργώντας περίπλοκα επαγγελματικά δίκτυα που λειτουργούν διεθνώς, γεγονός που καθιστά την απειλή ασφάλειας ολοένα και πιο ισχυρή».
Στη χθεσινή του γραπτή απάντηση ο επίτροπος Αβραμόπουλος «ομολογεί» ότι «η απάτη ταξιδιωτικών εγγράφων βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κομισιόν και των Οργανισμών της Ε.Ε.».

Αποκαλύπτει, επίσης, πως «τους τελευταίους 12 μήνες, η Europol πραγματοποίησε τουλάχιστον 47 συλλήψεις εγκληματιών, για παράνομη διακίνηση μεταναστών ή εμπορία ανθρώπων με τη χρήση πλαστών ή παραποιημένων ταξιδιωτικών εγγράφων».

Σε μόνο μία περίπτωση, αναφέρει ο επίτροπος, ανακτήθηκαν 900 διαβατήρια και δελτία ταυτότητας, και συνελήφθησαν 11 μέλη ομάδας εγκληματιών που εμπλέκονται σε κλοπή και παραποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων!


Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρει, βέβαια, ότι υπάρχει από πλευράς Κομισιόν σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην απάτη ταξιδιωτικών εγγράφων και ότι, για την καταπολέμηση του φαινομένου, έχει ληφθεί μία σειρά μέτρων, όπως η ενίσχυση της κατάρτισης των συνοριοφυλάκων για την ανίχνευση πλαστών εγγράφων.

Συμπληρώνει, δε, ότι:

*Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν κατέθεσε επίσης πρόταση για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ε.Ε. καθώς και των εγγράφων διαμονής.

*Το σχέδιο δράσης ενισχύθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων για την απάτη εγγράφων στο πλαίσιο του κύκλου πολιτικής «EMPACT» που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής (EBCGA) για τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την καταπολέμηση της απάτης εγγράφων.

*Η EBCGA υποστηρίζει την κατάρτιση κατά της πλαστογραφίας για τα κράτη-μέλη και συνέβαλε στη δημιουργία έξι εργαστηρίων που παρέχουν ειδική εκπαίδευση στους προξενικούς υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για την έκδοση θεωρήσεων εισόδου στην Ε.Ε. σε βασικές τοποθεσίες. Ο Οργανισμός παράγει επίσης εξειδικευμένα εγχειρίδια μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανάλυσης Κινδύνων κατά της απάτης σχετικά με τα έγγραφα της Συρίας και του Ιράκ και τα προφίλ κινδύνου για τους απατεώνες.