Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Εφιάλτης πάνω από την Ευρώπη - Εργαζόμενοι σε πυρηνικό σταθμό του Βελγίου εντάχθηκαν στον ISIS

Η δραστηριότητα των τζιχαντιστών στο Βέλγιο, μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, ξεπερνά κάθε φαντασία, με τις βελγικές αρχές να προσπαθούν να  ενώσουν τα κομμάτια του ζοφερού πάζλ,
 που αποκαλύπτει το μέγεθος ενός νέου εν δυνάμει τρομοκρατικού χτυπήματος, ικανού να πνίξει στο αίμα και στον απόλυτο τρόμο  την ευρωπαική πρωτεύουσα και ολόκληρη τη γηραιά Ήπειρο.
 
 Δυο εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό του Ντόελ, στην Αμβέρσα, έφυγαν για τη Συρία και εντάχθηκαν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό αλλάζει πλέον τα δεδομένα, καθώς ο φόβος που εκφράστηκε από το συντονιστή της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Ζιλ ντε Κερσόβ, πως η απόκτηση του ελέγχου ενός πυρηνικού σταθμού από τζιχαντιστές θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «πριν περάσουν πέντε χρόνια», παίρνει σάρκα και οστά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ένας εκ των δυο πρώην εργαζομένων, Ιλίας Μπουγκαλάμπ, έχει ήδη σκοτωθεί στη Συρία, ενώ ο δεύτερος έχει εκτήσει ένα μικρό διάστημα στη φυλακή, το 2014, για παραβάσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Με δεδομένο ότι ο δεύτερος είχε γνώσεις για τις λειτουργίες ενός πυρηνικού σταθμού και τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ότι ο πραγματικός στόχος των τζιχαντιστών ήταν ο πυρηνικός σταθμός των Βρυξελλών, εγείρονται ερωτήματα προς τις αρχές ασφαλείας του Βελγίου, για το μικρό χρόνο φυλάκισής του και το ενδεχόμενο να μεταβίβασε τις γνώσεις του στους τζιχαντιστές.
Αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται να αυξήσουν τους πονοκεφάλους, μετά και τον ισχυρισμό της βελγικής αστυνομίας, ότι η δολοφονία του φρουρού του πυρηνικού εργοστασίου, αντιμετωπίζεται ως εγκληματική ενέργεια και όχι ως τρομοκρατική πράξη, παρά τους φόβους ότι οι τζιχαντιστές ήθελαν να κλέψουν ραδιοενεργά υλικά για μελλοντικές επιθέσεις.
Ο Ντόελ 1 είναι ο πιο παλιός αντιδραστήρας του Βελγίου, είχε κλείσει τον Φεβρουάριο του 2015 μετά από απόφαση για περιορισμό της πυρηνικής ενέργειας όμως άνοιξε εκ νέου μετά από λίγο, κατόπιν απόφασης για παράταση.
Η Γιούκια Αμάνο, επικεφαλής του πγακόσμιου πρακτορείου ατομικής ενέργειας επιβεβαίωσε ότι οι τζιχαντιστές πλέον «κατέχουν τις γνώσεις για να κατασκευάσουν μια πυρηνική βόμβα». «Η τρομοκρατία εξαπλώνεται και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν πυρηνικό υλικό δεν θα πρέπει να αποκλείεται» είπε και τόνισε πως πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς.