Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Κάνουμε πως δεν βλέπουμε...φοβερό!

Προκαλεί πάλι η Αγκυρα με το Τσεσμέ στην υφαλοκρηπίδα
Εξέδωσε NAVTEX με την οποία δέσμευσε περιοχή μεταξύ Σκύρου και Ανδρου για να διεξάγει έρευνες με το ωκεανογραφικό της
Ερευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανοιχτά της Εύβοιας θέλει να κάνει η Τουρκία. 
Σε ακόμη μία σοβαρή πρόκληση αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων η Αγκυρα εξέδωσε NAVTEX, σύμφωνα με την οποία δέσμευσε περιοχή μεταξύ Σκύρου και Ανδρου για να διεξαγάγει έρευνες με το ωκεανογραφικό-υδρογραφικό σκάφος της «Τσεσμέ».

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας βρίσκονται σε συναγερμό και συνεχή επαφή, παρακολουθώντας τις τουρκικές κινήσεις, έτοιμα να μπλοκάρουν μία τέτοια εξέλιξη, αφού η περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι συμπίπτει με το πεδίο βολής Ψαθούρας και Ανδρου που έχουν δεσμευμένο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους οι Ενοπλες Δυνάμεις για την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι αυτό συνέβη ήδη με την έκδοση NAVTEX από ελληνικής πλευράς, που χαρακτηρίζει την τουρκική παράνομη και συνεπώς μη ισχύουσα.

Η τουρκική NAVTEX 226/16 εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την υδρογραφική υπηρεσία της γειτονικής χώρας και βάσει αυτής το «Τσεσμέ» θα διεξαγάγει έρευνες από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου έως την Παρασκευή 8 Απριλίου. Είναι η δεύτερη φορά που οι Τούρκοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματά λίγα μίλια μακριά από τις ακτές της Αττικής.
Ανησυχία
Η πρώτη ήταν τον προηγούμενο μήνα, όταν εξέδωσαν τη NAVTEX 119/16 για έρευνες από 16 έως 28 Φεβρουαρίου. Τότε το «Τσεσμέ» δεν εμφανίστηκε.

Ωστόσο, το γεγονός ότι την περίοδο που υπάρχει νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο λόγω της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος τέτοιου είδους κινήσεις από την πλευρά της Αγκυρας προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι επιχειρείται μία αναγνώριση των αξιώσεών της από το ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από την έκδοση της NAVTEX, τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν με ελληνικά αεροσκάφη νότια της Λέσβου, εκεί όπου επιχειρεί το γερμανικό πλοίο «Bonn», το οποίο θα αναλάβει τη διοίκηση της συμμαχικής δύναμης.
ΡεπορτάζΑνδρέας Κούτρας