Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Τα ευαίσθητα γεωπολιτικά, νησιά του Αιγαίου, εκπέμπουν S.O.S

Για άλλη μια φορά χτυπάμε το
καμπανάκι του κινδύνου για ότι τυχόν συμβεί με τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κέντρο Μεταναστών στη Σάμο, με τους "φυλακισμένους" πλέον πρόσφυγες - μετανάστες που βρίσκονται εκεί!
Χθες το μεσημέρι όπως θα δείτε και από το σχετικό βίντεο που δημοσιεύσει η ''ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ'' για άλλη μια φορά πρόσφυγες και μετανάστες που αυτή τη στιγμή φτάνουν τους 550 περίπου, άρχισαν να σπάνε ότι βρίσκουν μπροστά τους και να απειλούν τους δύο (!!!!!!) μόνο αστυνομικούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα υπηρεσία στο Κέντρο, ζητώντας με άγριες διαθέσεις να τους αφήσουν ελεύθερους!
Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να κλειστούν στο γραφείο τους και να ζητήσουν ενισχύσεις, αφού απειλούνταν η σωματική τους ακεριαότητα!
Πράγματι μετά από λίγη ώρα έφθασαν δυνάμεις της Αστυνομίας έφτασαν στο σημείο όπου μετά από διαβουλεύσεις τα πράγματα ηρέμησαν αρκετά.
 
Το πρόβλημα όπως λένε οι πρόσφυγες είναι πως δεν αποδέχονται να μένουν κρατούμενοι στο Κέντρο, καθώς δηλώνουν πρόσφυγες πολέμου, ενώ οι υπόλοιποι μετανάστες στο άκουσμα πως θα επαναπροωθηθούν στη Τουρκία γίνονται έξαλλοι!
Όλοι μαζί ζητούν να φύγουν από τη Σάμο διαμαρτυρόμενοι πως βρίσκονται πάρα πολλές ημέρες στο νησί αδικαιολόγητα.
Αργά το απόγευμα οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέδωσαν "φύλλα πορείας" για την Αθήνα σε 44 άτομα και η κατάσταση κάπως εξομαλύνθηκε!
 
Τα προβλήματα πάντως που υπάρχουν με τις διαδικασίες στο νησί είναι πολύ σημαντικά και κανείς από τους αρμοδίους δεν έχει δει την σοβαρότητα της κατάστασης, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων και όλοι είναι όμηροι της ανεύθυνης πολιτικής της κυβέρνησης!
 
Η εφημερίδα μας οφείλει τα προβλήματα αυτά να τα επισημάνει, μήπως και κάποιοι καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης!
 
1. Η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη ευθύνη διότι έχει αφήσει στο έλεος του Θεού τους αστυνομικούς υπαλλήλους, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα!
Κάθε βάρδια στο Κέντρο Μεταναστών αποτελείται μόνο από 2 αστυνομικούς όπου φυλάνε από 500 έως 700 άτομα!!!
Η κατάσταση ανάμεσα στο αστυνομικό προσωπικό έχει δημιουργήσει πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα και ήδη αυτοί που έχουν απομείνει έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν!
Δεν είναι τυχαίο πως αυτή τη στιγμή ο Διοικητής του Α.Τ. Σάμου ζήτησε και πήρε άδεια από την υπηρεσία του ζητώντας σύμφωνα με πληροφορίες μας μετάθεση, αφού έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά μη μπορώντας να ανταπεξέλθει στη σοβαρότητα της κατάστασης!
 
Το Α.Τ. Σάμου έχει "χρεωθεί" το Κέντρο Μεταναστών.
Το Α.Τ. Σάμου λόγω της έλλειψης προσωπικού έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ασφάλεια της πρωτεύουσας και των πολιτών της.
Όταν αποφασίστηκε από τους πολιτικούς υπευθύνους ο εγκλεισμός των μεταναστών - προσφύγων στο Κέντρο, κανείς δεν μερίμνησε για να ελέγξει το τι έχει μείνει μέσα στο Κέντρο, αφού υπάρχουν αναφορές πως μέσα υπάρχουν κακοποιά στοιχεία που κρύβουν μαχαίρια και άλλα επικίνδυνα "όπλα" και ανά πάσα στιγμή μπορούν να κάνουν το οτιδήποτε!
Φυσικό είναι πως ΟΛΟΙ οι "κρατούμενοι" έχουν κινητά τηλέφωνα και εξωγενείς παράγοντες τους κατευθύνουν για τις "κινήσεις διαμαρτυρίας" που θα κάνουν για αυτό και βλέπουμε συνεχείς εξεγέρσεις, απεργίες πείνας και άλλα περιστατικά που κανείς δε μπορεί να σταματήσει!
Κανείς επίσης (δυστυχώς) δεν ελέγχει τον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Μεταναστών όπου είναι ο φράχτης και πολλά ύποπτα στοιχεία, ανάμεσά τους και μέλη Μ.Κ.Ο. να πλησιάζουν τους μετανάστες και να τους ξεσηκώνουν!
Πέραν του γεγονότος ότι περιμετρικά σε όλο τον φράχτη υπάρχουν τρύπες και πολλοί από τους μετανάστες δραπετεύουν κα κανείς δε ξέρει πόσοι επιστρέφουν πίσω!
Υπάρχουν επίσης αναφορές ακόμη και για φαινόμενα trafficking στο Κέντρο και κανείς δεν το ελέγχει!
Και όλα αυτά (και με δεδομένη και την απουσία τώρα του Διοικητή του Α.Τ. Σάμου, που είναι Αστυνόμος 'Α)...έχουν αφήσει να τα χειρίζεται ένας 23χρονος Υπαστυνόμος που μόλις πριν λίγο διάστημα βγήκε από τη σχολή του και εκτελεί χρέη Διοικητή!!!
Δυστυχώς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως ο Αστυνομικός Διευθυντής Σάμου κ. Τσιρίγος, αφήνει αυτή τη κατάσταση να έχει πάρει τόσο επικίνδυνες διαστάσεις, παρουσιάζοντας προς τα επάνω (ανωτέρους του) ότι όλα βαίνουν καλώς!!!
 
2. Στη Σάμο αυτή τη στιγμή όπως έχουμε γράψει και σε άλλα μας άρθρα, το HOTSPOT δεν λειτουργεί αφού ακόμη βρίσκεται υπό κατασκευή και είναι ακόμη άγνωστο πότε θα λειτουργήσει.
Έτσι όλοι οι κρατούμενοι μένουν στο παλιό Κέντρο Μεταναστών χωρητικότητας μόλις 281 ανθρώπων, άρα όλοι καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι συνθήκες εκεί με τα 600 και 700 άτομα που φιλοξενούνται!
 
Κατά τα άλλα στη χθεσινή εξέγερση 4 άτομα που θεωρήθηκαν πρωτεργάτες οδηγήθηκαν στα κελιά του Α.Τ. Σάμου για να "ελέγχονται" καλύτερα από τους αστυνομικούς, ενώ ένας μεταφέρθηε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό του. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ:

i-samos.gr