Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Κίνδυνος για τα Ελληνόπουλα απο φυματίωση

Απροστάτευτα απέναντι στη φυματίωση είναι περίπου 45.000 παιδιά, μόνο στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω έλλειψης εμβολίων.
Τα παραπάνω ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Ιωάννα Τζάκη, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης.
Συγκεκριμένα, όπως είπε η κυρία Τζάκη, κάθε χρόνο στην Περιφέρεια εμβολιάζονται περίπου 40.000 παιδιά της α΄ δημοτικού. Ομως, λόγω της έλλειψης εμβολίων, πέρυσι έμειναν ανεμβολίαστα 5.000 μαθητές, ενώ το τρέχον σχολικό έτος δεν εμβολιάστηκε κανένα παιδί για τον ίδιο λόγο.
85.000 του χρόνου
Η κυρία Τζάκη επισήμανε ότι την επόμενη σχολική χρονιά ο αριθμός των παιδιών που θα πρέπει να εμβολιαστούν θα ανέλθει στα 85.000, εκ των οποίων τα 5.000 θα είναι αυτά που δεν εμβολιάστηκαν πέρυσι, τα 40.000 αυτά που δεν εμβολιάστηκαν φέτος και τα υπόλοιπα 40.000 αυτά που θα πρέπει να εμβολιαστούν την επόμενη χρονιά, αλλά πιθανότατα θα εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη σε εμβόλια.

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, διεκδικεί πρόσβαση στη διάγνωση, στον έλεγχο και στη θεραπεία και επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση και οι δραστικές περικοπές στην Υγεία έχουν επιδεινώσει την κατάσταση». Κατά την τελευταία δεκαετία δηλώνονται κατά μέσο όρο έξι νέες περιπτώσεις φυματίωσης ανά 100.000 πληθυσμό τον χρόνο στη χώρα μας, ενώ το 60% των δηλουμένων κρουσμάτων αφορά Ελληνες και το 40% αλλοδαπούς.