Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Η Ευρώπη του σήμερα, αφήνει τους εμπόρους και δολοφόνους οργάνων ελεύθερους

‘Εκθεση-καταπέλτης της Ε.Ε για το εμπόριο οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων στο Κόσοβο
Ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια, η ειδική ερευνητική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκροτήθηκε για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσοβο, με επικεφαλής τον αμερικανό εισαγγελέα Κλιντ Ουίλιαμσον, δημοσιοποίησε τα πορισμάτά της στις Βρυξέλλες.
Στόχος της η πλήρης διαλεύκανση των ισχυρισμών του Ελβετού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης,
Ντικ Μάρτι, για εμπόριο οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων από τον πρώην «Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου» την περίοδο των συγκρούσεων.
«Πρόκειται για ένα μικρό αριθμό εμπλεκομένων, γύρω στους δέκα . ‘Εχω συζητήσει και με τον Ντικ Μάρτι και οι πληροφορίες που έχουμε συμπίπτουν με τα δικά του ευρήματα. Οπότε αυτός είναι κατά προσέγγιση ο αριθμός των περιπτώσεων», τονίζει ο αμερικανός εισαγγελέας Κλιντ Ουίλιαμσον.
Ο Ελβετός γερουσιαστής Ντικ Μάρτι, στην έκθεση-καταπέλτη το 2011, επέρριπτε ευθύνες σε μέλη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου και στους τότε διοικητές του συμπεριλαμβανομένου και του νυν πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι για παράνομη μεταφορά Σέρβων αιχμαλώτων στη Βόρειο Αλβανία με σκοπό το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.

Ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι και πρώην ηγέτης του UCK απορρίπτει τις κατηγορίες ως μια προσπάθεια αμαύρωσης,όπως λέει, του απελευθερωτικού αγώνα των Αλβανών του Κόσοβου .

«Πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες για εκφοβισμό ή επηρεασμό μαρτύρων ή πιθανών μαρτύρων σε αυτή την υπόθεση», αναφέρει ο Κλιντ Ουίλιαμσον.

Κατηγορητήρια αναμένεται να εκδοθούν μετά τη συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου το οποίο αναμένεται στις αρχές του 2015, πιθανότατα, στην Ολλανδία.


Πηγή: euronews