Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Mουσουλμάνοι προσπάθησαν να επιβάλουν «μισαλλόδοξη και επιθετική» ισλαμιστική ατζέντα σε σχολεία στο Μπέρμιγχαμ

Μια έρευνα η οποία διεξήχθη έπειτα από αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι προσπάθησαν να επιβάλουν μια «μισαλλόδοξη και επιθετική» ισλαμιστική ατζέντα σε κάποια σχολεία στο Μπέρμιγχαμ, περιλαμβανομένου του διαχωρισμού των αγοριών και των κοριτσιών στις σχολικές τάξεις και την απαγόρευση των εορτασμών για τα Χριστούγεννα.
Κάποια από τα σχολεία στα οποία η πλειονότητα των μαθητών είναι μουσουλμάνοι κάλεσαν ομιλητές με γνωστές ακραίες θέσεις σε συγκεντρώσεις και προώθησαν οργανώσεις που χαρακτηρίζονται «εξτρεμιστικές» από τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση του Πίτερ Κλαρκ, πρώην διοικητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας του Λονδίνου.
Σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι προσπάθησαν επίσης να πιέσουν τα σχολεία να προσλάβουν διευθυντές και δασκάλους που θα υποστήριζαν τη συντηρητική, ισλαμική, θρησκευτική ατζέντα.
«Υπήρξε μια συντονισμένη, σκόπιμη και παρατεταμένη δράση από έναν αριθμό προσώπων που συνδέονται το ένα με το άλλο να εισαχθούν μισαλλόδοξα και επιθετικά ήθη σε μερικά σχολεία στο Μπέρμιγχαμ», δήλωσε ο Κλαρκ.
Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι δεν εντόπισε στοιχεία τρομοκρατίας, βίαιου εξτρεμισμού ή ριζοσπαστικοποίησης στη διάρκεια της έρευνάς του.
Όμως εντόπισε «έναν αριθμό προσώπων, που συνδέονται το ένα με το άλλο και βρίσκονται σε θέσεις επιρροής στα σχολεία, (...) τα οποία ενστερνίζονται, υποστηρίζουν ή αποτυγχάνουν να αντικρούσουν τις ακραίες θέσεις».
Το Μπέρμιγχαμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βρετανίας και έχει σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό, καθώς εκεί ζουν πολλοί μετανάστες από την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
Η έκθεση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρθηκε σε περιστατικά κατά τα οποία απαγορεύθηκε σε μαθητές να τραγουδούν και να ακούν μουσική, αλλά και να ζωγραφίζουν πρόσωπα στο μάθημα των καλλιτεχνικών.
Δίνει επίσης στοιχεία για μαθήματα τα οποία γίνονται ξεχωριστά για τα κορίτσια και για τα αγόρια, αλλά και για διακρίσεις εις βάρος μη μουσουλμάνων μαθητών. Κάποια σχολεία μάλιστα ακύρωσαν τους εορτασμούς για τα Χριστούγεννα.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr