Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Γάζα: Σε ελληνορθόδοξη εκκλησία κατέφυγαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς 1000 Παλαιστίνιοι

 'έπαιζαν σήμερα ποδόσφαιρο στην αυλή της εκκλησίας.'
Περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα, αναζήτησαν καταφύγιο σε μια ελληνορθόδοξη εκκλησία του 12ου αιώνα.
 Παρόλα αυτά η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, που χρονολογείται από την εποχή των Σταυροφοριών, δεν είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές καταφύγιο. Λίγο μετά την άφιξη των Παλαιστινίων, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα κοντινό χωράφι, με αποτέλεσμα θραύσματα να φθάσουν στην εκκλησία και να προκληθούν ζημιές σε τάφους.
 Πάντως κάποια από τα παιδιά που προέρχονται από τη συνοικία Σετζάγια —όπου τουλάχιστον 73 Παλαιστίνιοι, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς— έπαιζαν σήμερα ποδόσφαιρο στην αυλή της εκκλησίας.
 
Οι μητέρες τους τα παρακολουθούσαν καθισμένες σε στρώματα και πλαστικές καρέκλες που τους έχει προσφέρει η εκκλησία, όπως και τρόφιμα, κουβέρτες και παιχνίδια.«Ανοίξαμε την εκκλησία για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Είναι καθήκον της εκκλησίας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος.
 
«Στην αρχή ήταν 600 άνθρωποι και σήμερα έφτασαν τους χίλιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Κάποια από αυτά τα παιδιά είναι (ηλικίας) μόλις μίας εβδομάδας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Γάζας, της μεγαλύτερης χριστιανικής μειονότητας στον θύλακα.
 
«Το κοντινό τέμενος και οι γείτονες της εκκλησίας, όλοι βοηθούν. Χρειαζόμαστε ακόμα στρώματα, κουβέρτες, τρόφιμα και κυρίως πετρέλαιο, υποφέρουμε από τις διακοπές ρεύματος. Αν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχουμε και νερό», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος.
 
Οι πρόσφυγες που έφυγαν από τη Σετζάγια στην ανατολική Γάζα και αναζήτησαν καταφύγιο στην εκκλησία δεν ξέρουν πού αλλού θα μπορούσαν να πάνε. «Φύγαμε από τα σπίτια μας και ήρθαμε εδώ και βομβάρδισαν την εκκλησία. Πού πρέπει να πάμε;
 
Ας μας πούνε πού πρέπει να πάμε», είπε η Τζάουχερ Ζούκαρ, η οποία έφυγε από τη Σετζάγια με τα παιδιά της.Περίπου 1.400 χριστιανοί —ορθόδοξοι, καθολικοί και προτεστάντες— ζουν μεταξύ του 1,8 εκατομμυρίου μουσουλμάνων στη Γάζα.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr