Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Κοινός στόχος της Τουρκία και του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή...'ολα τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακά τρίκ

Παράνομες μεταφορές οπλισμού από την τουρκική MİT
Νέα ένταση στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Bülent Tezcan, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την ισλαμική κυβέρνηση του Tayyip Erdoğan ότι εξοπλίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις της Al Qaeda και του ISIS μέσω των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

 Ο Tezcan έδωσε στη δημοσιότητα ντοκουμέντα από το ανακριτικό υλικό για την υπόθεση των επτά φορτηγών διεθνών μεταφορών (TIR) που εντοπίστηκαν στα Άδανα στις 19 Ιανουαρίου να μεταφέρουν βαρύ οπλισμό και όπως διαπιστώθηκε, ανήκαν στην MİT που θεωρείται πλήρως ελεγχόμενη από το πρωθυπουργικό γραφείο. Σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό που παρουσίασε ο Tezcan, κάθε φορτηγό μετέφερε από δύο μεταλλικά εμπορευματοκιβώτια. Συγκεκριμένα, στο πρώτο κοντέινερ του πρώτου φορτηγού εντοπίστηκαν 25-30 αντιαρματικοί εκτοξευτές και βλήματα με τους σειριακούς αριθμούς σε κυριλλικό αλφάβητο καθώς επίσης 350-400 χειροβομβίδες ενώ στο δεύτερο κοντέινερ επιπλέον 20-25 αντιαρματικά βλήματα μαζί με πυρομαχικά όλμων και αντιαεροπορικών πυροβόλων.
Το δεύτερο φορτηγό μετέφερε 90-100 βλήματα πυροβόλων σε ξύλινες συσκευασίες με αραβική επιγραφή ενώ το τρίτο φορτηγό μετέφερε φορτίο πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος που στάθηκε αδύνατο να καταμετρηθεί καθώς στελέχη της MİT επενέβησαν άμεσα και ανέκτησαν τον έλεγχο του οχήματος. Υπενθυμίζεται ότι η αποκάλυψη του φορτίου είχε ως συνέπεια τη δυσμενή μετάθεση του εισαγγελέα Aziz Takçı που χειρίστηκε την υπόθεση και την ποινική δίωξη 13 στελεχών της Χωροφυλακής με το αδίκημα της «παραβίασης των μυστικών του κράτους». Mάλιστα, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Hüseyin Çelik είχε δηλώσει σε οργίλο ύφος ότι «δεν αφορά τον εισαγγελέα τί μεταφέρουν τα φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών», τονίζοντας ότι οι δικαστικές αρχές δεν γνωρίζουν τα όριά τους και όφειλαν να ζητήσουν άδεια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ο αντιπρόεδρος του CHP επικαλέστηκε την επίσημη ομολογία ενός εκ των οδηγών των φορτηγών, σύμφωνα με τον οποίο το φορτίο αφίχθη στον αερολιμένα Esenboğa της Άγκυρας με αεροσκάφος ξένου νηολογίου και είχε ως τελικό προορισμό το συνοριακό πέρασμα του Reyhanlı. Εκεί, θα παρέδιδαν τα φορτηγά σε προσωπικό της MİT που με τη σειρά τους θα τα οδηγούσαν στο εσωτερικό της Συρίας με αποδέκτη τους τρομοκρατικούς πυρήνες της Al Qaeda και του ΙSIL. Oι ισχυρισμοί του Bülent Tezcan επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι η Περιφερειακή Μονάδα της MİT στα Άδανα δήλωσε στον αρμόδιο ανακριτή πλήρη άγνοια για τη μεταφορά φορτίου την συγκεκριμένη ημέρα από την περιοχή ευθύνης της.
ff
H στιγμή της ακινητοποίησης των φορτηγών της ΜΙΤ που μετέφεραν οπλισμό στη Συρία λίγο πριν περάσουν τα σύνορα και η σύρραξη που επακολούθησε στο http://www.youtube.com/watch?v=GhgKRBHalnM. Οι λόγοι για τους οποίους τα στελέχη της Χωροφυλακής κινηματογραφούν το συμβάν, αποκαλύπτονται παρακάτω.
Ο Bülent Tezcan αναφέρθηκε και στην υποκλαπείσα συνομιλία στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που διέρρευσε στο Youtube και αποκάλυψε την απόπειρα πρόκλησης θερμού επεισοδίου που θα έδινε στην Άγκυρα την αφορμή για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, συνδέοντάς την ευθέως με την πολύνεκρη επίθεση στο Reyhanlı. Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαίου 2013 εξερράγησαν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα με συριακές πινακίδες στο κέντρο της συνοριακής πόλης με αποτέλεσμα το θάνατο 53 πολιτών. Η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε να κατηγορήσει τη Δαμασκό ωστόσο ντοκουμέντα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο έδειξαν ως υπεύθυνες ισλαμιστικές ομάδες που συνδέονται με την Al Qaeda. «Γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και θα έρθει η μέρα που θα δωθούν απαντήσεις σε όλα αυτά στο Ανώτατο Δικαστήριο όταν θα δικάζονται πρώην και νυν στελέχη της κυβέρνησης», δήλωσε ο Tezcan, σημειώνοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι η MİT λειτουργεί ως μεσάζοντας για τη μεταφορά όπλων και η επιχείρηση αυτή έχει τη στήριξη της κυβέρνησης. Το έγκλημα διαπράχθηκε από κοινού και ίσως διαπράττεται ακόμα και σήμερα».
Δάκτυλος Gülen
Η αποκάλυψη των παράνομων μεταφορών οπλισμού δεν θα ήταν εφικτή εαν δεν είχε προηγηθεί η σύγκρουση μεταξύ της ισλαμικής κυβέρνησης και του θρησκευτικού τάγματος του Fethullah Gülen, το οποίο φέρεται να ασκεί σημαντική επιρροή στους κόλπους της Χωροφυλακής, της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος. Η πρώτη αποκάλυψη παράνομου φορτίου με προορισμό τη Συρία σημειώθηκε τις απογευματινές ώρες της 31ης Δεκεμβρίου 2013 όταν διαβιβάστηκε η πληροφορία στη Γενική Διεύθυνσης Χωροφυλακής για φορτηγό διεθνών μεταφορών (TIR) που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά. Το φορτηγό πράγματι εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε το βράδυ της πρωτοχρονιάς από την αστυνομία στη περιοχή Kırıkhan ωστόσο στέλεχος της ΜΙΤ που επέβαινε στο φορτηγό δεν της επέτρεψε να διενεργήσει έλεγχο, λέγοντας ότι βρίσκεται σε περιοχή ευθύνης της Χωροφυλακής. Αμέσως κλήθηκε η Χωροφυλακή, η οποία εντόπισε όπλα και πυρομαχικά σε φορτίο που είχε δηλωθεί ως «ανθρωπιστική βοήθεια». Ο αρμόδιος εισαγγελέας ζήτησε από τη Χωροφυλακή να εκφορτωθεί όλο το υλικό ωστόσο επενέβη ο νομάρχης Αντιόχειας Celalettin Lekesiz, διατάζοντας τη Χωροφυλακή να μην προβεί σε περαιτέρω έρευνα. Τελικά συνελήφθησαν τρία άτομα, εκ των οποίων ο ένας Συριακής καταγωγής ενώ απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους οι αστυνομικοί που σταμάτησαν το φορτηγό για έλεγχο. Ο δε υπουργός Εσωτερικών Efkan Ala (που ανέλαβε καθήκοντα στη θέση του παραιτηθέντος Muammer Güler) περιορίστηκε τότε να δηλώσει ότι το φορτίο είχε ως αποδέκτη τους Τουρκομάνους της Συρίας…
Υπόθεση Ivy-B
To
To Ivy-B μετέφερε τουρκικά όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά μαζί με εγχειρίδια διεξαγωγής ανορθόδοξων επιχειρήσεων για τον εξοπλισμό πυρήνων στη Θράκη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών αποτελεί η υπόθεση του Ivy-B. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Βήμα στις 3 Ιουλίου 1983, το εν λόγω φορτηγό πλοίων 334 τόνων με αγγλική σημαία και Ιρλανδό καπετάνιο επισημάνθηκε από περιπολικό σκάφος της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας να πλέει χωρίς φώτα πορείας ανοιχτά του Πόρου. Μετά από έρευνα διαιστώθηκε ότι το πλοίο μετέφερε 54 κιβώτια, γεμάτα με όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά, συνολικού βάρους 2,5 τόνων. Συγκεκριμένα, το φορτίο του Ivy-B περιείχε:
  • 90 τυφέκια G-3 χωρίς σειριακούς αριθμούς με 180 γεμιστήρες
  • 2 πολυβόλα MG-3
  • 10 ημιαυτόματα πιστόλια 9mm με 3.200 φυσίγγια
  • 35.000 φυσίγγια των 7,62mm για τα προαναφερθέντα G-3 και ΜG-3
  • 200 πλάκες ΤΝΤ με 1000 μέτρα βραδύκαυστου φυτιλιού
  • 100 συστήματα ηλεκτρικής πυροδότησης
  • 100 πυροκροτητές No8
  • αριθμό φορητών ασυρμάτων.
Mαζί με τα όπλα και το λοιπό υλικό ανευρέθησαν φυλλάδια με οδηγίες χρήσης του οπλισμού στην τουρκική γλώσσα, τυπωμένα από την κρατική βιομηχανία όπλων ΜΚΕΚ, καθώς και δέμα με εγχειρίδια διεξαγωγής ανορθοδόξου πολέμου, επίσης στην τουρκική γλώσσα. Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε ο καπετάνιος, ως φορτωτής των όπλων εμφανιζόταν η τουρκική ΜΚΕΚ, το φορτίο είχε παραγγείλει η κρατική τράπεζα Υapi ve  Kredi Bankasi και η πληρωμή θα γινόταν στον προορισμό του φορτίου, που, όμως, δεν αναφερόταν σε κανένα έγγραφο του πλοίου. Όπως διαπιστώθηκε, τα όπλα είχαν φορτωθεί στην Νικομήδεια, όπου βρίσκεται ο κύριος και αυστηρά φρουρούμενος ναυστάθμος του Τουρκικού Ναυτικού και σήμερα πιθανολογείται ότι προορισμός του πλοίου ήταν κάποια ερημική τοποθεσία της Αττικής, όπου σύνδεσμοι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών θα φρόντιζαν για την προώθηση του φορτίου στους τελικούς παραλήπτες στη Θράκη.
Σε μια εποχή που τα τουρκικά φορτηγά οχήματα έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους και ταυτόχρονα παρατηρείται μαζική είσοδος λαθρομεταναστών με κάθε είδους πλωτών μέσων, οι αρχές ασφαλείας οφείλουν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για αποτελεσματικό έλεγχο και την επιτήρηση των Ελληνικών συνόρων.