Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Οικοδεσπότες των λαθρομεταναστών κατάντησε η FRONTEX. Σχέδιο ατάκτου στρατού από την Τουρκία.

Τα χέρια ψηλά σήκωσε και η Frontex μπροστά στο «τέρας» της λαθρομετανάστευσης που με τη μορφή Λερναίας Ύδρας οργιάζει στην μεθόριο του Έβρου. Η Διεθνής Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω του γραφείου της στη Βαρσοβία, την έκθεσή της για την ανάπτυξη των στελεχών της στην ελληνοτουρκική μεθόριο και καταγράφει την απροθυμία των ευρωπαϊκών κρατών που τη σύστησαν, να «τροφοδοτήσουν» περαιτέρω την παραπάνω επιχείρηση. 
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού, Ilkka Laitinen, ο λόγος για την απροθυμία αυτή, είναι η «αποτυχία» της Ελλάδας να χωροθετήσει νέα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών. Παράλληλα η Frontex, δεν παραλείπει να σημειώσει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στα υπάρχοντα κέντρα κράτησης της χώρας μας τα οποία χαρακτηρίζει ως τριτοκοσμικά.
Όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι της Frontex, οι αρχές κρατούν για λίγες ημέρες τους λαθρομετανάστες, όταν αυτοί συλληφθούν για παράνομη είσοδο στη χώρα και στην ΕΕ και μετά, εξαναγκάζονται να τους αφήσουν ελεύθερους, με αποτέλεσμα αυτοί να προωθούνται στην ενδοχώρα. Η Υπηρεσία λέει μάλιστα πως αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, σημειώνοντας ότι από το Νοέμβριο του 2010 μέχρι τον Μάρτιο του 2011, συνέλαβε 11809 λαθρομετανάστες, που εισήλθαν παράνομα στην ελληνική επικράτεια.
Να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο, η επιχείρηση Joint Operation Rabit 2010 (στην οποία συμμετείχαν συνολικά 576 αστυνομικοί από 26 χώρες της ΕΕ), απέφερε 245 εντοπισμούς απόπειρας παράνομης εισόδου, ημερησίως.