Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ο απόηχος του Βατοπαιδίου ήταν να αηδιάσουν τον κόσμο σε κάθε τι ιερό και όσιο…

Το ποινικό κομμάτι θα τραβήξει αρκετά χρόνια ακόμη γιατί όπως ακριβώς η υπόθεση διοικητικά διήρκησε 10 χρόνια, άλλα τόσα χρόνια θα κάνει για να κλείσει δικαστικά
Τον επόμενο μήνα εκδικάζεται η αγωγή του δημοσίου που διεκδικεί πάλι τα ακίνητά του στην Βατοπαιδινή περιουσία των 25.000 στρεμμάτων παραλίμνιων κι άλλων εκτάσεων στην Βιστωνίδα
Η συζήτηση γίνεται νηφάλια δίχως κάποια ένταση, δίχως κάποια εξέλιξη σε σχέση με την μονή Βατοπαιδίου που χαρακτηρίστηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων χρόνων. Ο Θρακιώτης νομικός σύμβουλος της μονής κ. Στέργιος Γιαλάογλου μιλά για το σημερινό καθεστώς της υπόθεσης που θα απασχολήσει και ποινικά τα επόμενα δέκα χρόνια την επικαιρότητα, ενώ επικρατεί μεγάλη σύγχυση όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων μετά την εμπλοκή του δημοσίου και των διερευνήσεων που επανέφεραν το πρότερο καθεστώς.
 Η συνέντευξη που παραχώρησε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm αποτυπώνει τις εξελίξεις αλλά και την άποψη του έγκυρου ποινικολόγου ότι λειτούργησε όλη αυτή η υπόθεση ως πολιτικό εφαλτήριο για άλλα σχέδια…
Δώστε μας την εξέλιξη της υπόθεσης Βατοπεδίου, όπου τα γνωρίζετε πολύ καλά τα πράγματα και εκ των έσω, βλέπουμε ότι έγινε ότι έγινε με την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέβηκαν οι τόνοι με την τωρινή κυβέρνηση, δήθεν εν τέλει θα είχαν τιμωρηθεί κάποιοι, βλέπουμε ότι στην πρώτη φάση της επιτροπής που έγινε, τον κ. Ρουσόπουλο και τον κ. Βουλγαράκη να είναι εκτός διαδικασίας, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ήδη ο περισσότερος κόσμος το έχει καταλάβει, δεν υπήρχαν νομικά επιχειρήματα. Βλέπουμε να σβήνει η υπόθεση σιγά-σιγά είναι έτσι;

-Αυτή ήταν η πεποίθηση μου εξαρχής και σας το έχω ξαναπεί και άλλες φορές. Είναι μεγάλο λάθος να βλέπουμε μια υπόθεση με πολιτικά κίνητρα και να της αποδίδουμε νομικό υπόβαθρο. Αυτό έγινε με την υπόθεση Βατοπεδίου, κάποιοι την χρησιμοποίησαν ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, έβγαλαν τα εσώψυχα τους, σπίλωσαν συνειδήσεις, τη σήκωσαν ψηλά. Πέτυχαν τον σκοπό τους, άλλαξαν μια κυβέρνηση, πέτυχαν πολλά και διάφορα, αηδίασαν τον κόσμο απέναντι σε κάθε τι ιερό και όσιο.

Και τώρα τι γίνεται, για τις παραπομπές λέγεται ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κανείς πολιτικός.
-Αφήστε να δούμε το θέμα της παραπομπής. Η ίδια η Βουλή για άλλο αδίκημα παρέπεμψε και σε άλλο κατέληξε…

Μήπως υπάρχουν και στοιχεία που δεν προσκομίζονται τελικά στην Βουλή;
-Τα στοιχεία ήταν επαρκέστατα υπήρξαν δύο εξεταστικές και μια προκαταρκτική. Αν θα δείτε τον όγκο του αποδεικτικού υλικού που συσσωρεύτηκε, δεν θα μπορείτε να το φανταστείτε, υπάρχουν επαρκέστατα στοιχεία αλλά δεν αξιολογήθηκαν γιατί δεν ήθελα κάποιοι να αξιολογηθούν αυτά τα στοιχεία γιατί δεν έβγαζαν εκεί που ήθελαν. Η υπόθεση με το ζόρι δεν μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορουμένους.

Ότι και να γίνει, ότι και να κάνεις, δεν μπορείς να πιέσεις μια υπόθεση με το ζόρι να έχει ποινική κατάληξη, όταν δεν έχει εξαρχής. Δηλαδή τώρα αντιλήφθηκαν ότι στην υπόθεση αυτή δεν είχαν καμία εμπλοκή οι κύριοι Ρουσόπουλος και Βουλγαράκης; Χρειάστηκε να περάσει τόσο μεγάλο διάστημα για να το καταλάβουν, όταν δεν προέκυπτε ούτε από μια μαρτυρική κατάθεση, ούτε από ένα αποδεικτικό στοιχείο η οιαδήποτε εμπλοκή τους; Το ίδιο συμβαίνει και για τους υπόλοιπους.

Αυτό όσον αφορά τα νομικά επιχειρήματα. Το ότι προχώρησαν γρήγορα κάποιες καταστάσεις που ενδεχομένως δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν στον απλό Έλληνα πολίτη, εκεί δεν ξέρω πως το κρίνετε.

-Θα σας πω κάτι επειδή θέλω να είμαι ακριβοδίκαιος. Εγώ θα δεχτώ τον ισχυρισμό σας ότι πράγματι κάποιες διαδικασίες κινήθηκαν γρήγορα. Θα το πάω πολύ απλά. Θα έρθει κάποιος ρασοφόρος στο δικό σας γραφείο ή σε οποιοδήποτε κατάστημα, πείτε μου, δεν θα αφήσετε όποια δουλειά κάνετε για να τον εξυπηρετήσετε;

Βεβαίως. Λίγο η θρησκεία, λίγο ένας σεβάσμιος γέροντας, λες άντε να τον εξυπηρετήσω. Έτσι έγινε λέτε;
-Θα σας το πω διαφορετικά. Από μόνο του ένα αίτημα που υποβάλλεται από κάποιον που εκπροσωπεί μια μονή, έχει μια φυσική δυναμική γρηγορότερη από την ατομική την δική μας, ας μην γελιόμαστε.

Άνοιξαν όμως όλες οι πόρτες διαδοχικά και γρήγορα.
-Αυτό είναι, το γρήγορα είναι που εγώ διαφωνώ. Αυτή η υπόθεση έχει που ξεκίνησε από το 1998 και κατέληξε το 2008, δηλαδή πέρασε μια δεκαετία. Αν θα δείτε την διαδρομή των κρίσεων των γνωμοδοτικών συμβουλίων ’98, 2000, 2002, 2003, 2003, 2004, 2006, 2006 τα πρώτα συμβόλαια, 2008 η ολοκλήρωση, μια δεκαετία σε αυτή την χώρα είναι τόσο γρήγορο διάστημα για να τελειώσει μια υπόθεση που ταλανίζει 100 χρόνια το ελληνικό κράτος; Αυτό είναι που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι ότι όλοι μιλάνε για «κινηματογραφική ταχύτητα», ποια ήταν αυτή η ταχύτητα; Που ήταν αυτή η ταχύτητα όταν το κάθε γνωμοδοτικό για να συνεδριάσει και να εκδώσει απόφαση έκανε 2 με 2,5 χρόνια.

Αυτό το γνωρίζετε, αν θέλετε εσείς σαν ιδιώτης να ξεκαθαρίσετε κάποιο χωράφι ή κτήμα, μπαίνετε μέσα στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.
-Ε λοιπόν, αυτό ήταν το ζήτημα. Το μοναστήρι επειδή είχε οργανωμένο επιτελείο και νομικών και οικονομικών και ανθρώπων που δραστηριοποιήθηκαν σε αυτό το ζήτημα, που επέμεναν κάθε ημέρα με διαρκή αλληλογραφία. Η αλληλογραφία μόνο που έγινε με τις υπηρεσίες είναι τεράστια, οι άνθρωποι αυτοί είχαν βάλει σκοπό να προχωρήσουν μια διαδικασία.

Εσείς που ασχοληθήκατε με την υπόθεση, δεν υπέπεσε ποτέ στην αντίληψη σας ότι «έλα ρε υπουργέ, κάντο λίγο αυτό να προχωρήσει γρήγορα…», όλα έγιναν καθώς πρέπει με τις νόμιμες διαδικασίες;
-Αν δεχτούμε ότι σε αυτή την υπόθεση παραφρόνησαν ομαδικά κυβερνητικά στελέχη, υπηρεσιακά στελέχη, νομικοί σύμβουλοι, μέλη γνωμοδοτικών συμβουλίων, μέλη νομικών συμβουλίων σε δύο διαδοχικές κυβερνητικές περιόδους, μιλάμε για έναν αριθμό τουλάχιστον 100 ατόμων χωρίς να βάζουμε τα πολιτικά, αν όλοι αυτοί παραφρόνησαν και είχαν όλοι μαζί ομαδικό εθισμό για να τρέξουν και να εξυπηρετήσουν μια Μονή, τότε με συγχωρείτε ότι θα δεχτώ ότι εδώ σταμάτησε ο χρόνος και μια ωραία πρωϊα όλοι ξύπνησαν και είπαν ότι «θα βοηθήσουν το μοναστήρι». Δεν είναι έτσι. Δεν συμφωνώ με αυτό τον τρόπο προσέγγισης.

Είδαμε ένα …μπαλόνι να ξεφουσκώνει.
-Αυτό δεν θα τελειώσει γρήγορα. Το ζήτημα είναι ότι το ποινικό κομμάτι θα τραβήξει αρκετά χρόνια ακόμη, κατά την άποψη μου, γιατί όπως ακριβώς η υπόθεση διοικητικά διήρκησε 10 χρόνια, άλλα 10 χρόνια θα κάνει για να κλείσει.

Η μονή τι έχει στα χέρια της όσον αφορά την περιοχή μας;
-Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα ιδιόμορφο καθεστώς. Υπάρχουν αποφάσεις – γνωμοδοτήσεις μελών γνωμοδοτικού συμβουλίου που έχουν επικυρωθεί με υπουργικές αποφάσεις υπουργικές που αποφαίνονται ότι η διεκδικούμενη περιοχή ανήκει στην μονή Βατοπαιδίου. Και τα 25.000 στρέμματα και οι παραλίμνιες εκτάσεις και η ίδια η λίμνη, αλλά δυστυχώς όμως, αυτό είναι το ερμαφρόδιτο στην υπόθεση. Διοικητικά έχουν γίνει πράξεις ανακλητικές αυτών των παραχωρήσεων – αναγνωρίσεων και υπάρχει και μια δικαστική απόφαση – ένα δικαστικό μόρφωμα του πρωτοδικείου Κομοτηνής το οποίο εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο για κρίση, όπου μετά την δικαστική διεκδίκηση αναγνώρισε την ιδιοκτησία για τα 2000 στρέμματα και για τα άλλα 25.000 την απέρριψε. Αυτό εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο δικαστικά συν μια δικαστική εκκρεμότητα, που το δημόσιο τώρα ξεκίνησε να διεκδικεί πάλι τα ακίνητα του. Όρισε δικάσιμο μιας αγωγής τον επόμενο μήνα.

Συμπερασματικά είμαστε σε δικαστική διεκδίκηση, κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα πάντως με σιγουριά για το τι επικρατεί αυτή την στιγμή. Το δημόσιο σε καθεστώς σύγχυσης τα έκανε τα πράγματα πιο μπερδεμένα».
Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης


ΠΗΓΗ