Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Κάρτα xωρίς barcode αλλά με 'τσιπάκι' και υποσχέσεις-διασφαλίσεις στα λόγια. Μετά τις έντονες αντιδράσεις, παγιδεύουν ηλεκτρονικά τον Έλληνα πολίτη!

Ερχονται οι νέες καρτότητες
Κάρτα αντί για ταυτότητα στους πολίτες με στόχο να αντικατασταθούν πιστοποιητικά και έγγραφα στις συναλλαγές με το Δημόσιο σε δημοτολόγια, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, περιφερειακές υπηρεσίες για αγρότες προωθεί η κυβέρνηση.
Η κάρτα του πολίτη θα έχει σχήμα πιστωτικής κάρτας. Το σχετικό σχέδιο νόμου δόθηκε χθες από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση στη δημοσιότητα και ταυτόχρονα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στους δικτυακούς τόπους (www.ypes.gr και www.opengov.gr/ypes) η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου.
Η νέα κάρτα ύστερα από τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώθηκαν από εκκλησιαστικούς και άλλους φορείς δεν θα έχει barcode και δεν θα περιλαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, ενώ οι όποιες συναλλαγές θα πραγματοποιούνται υπό την προϋπόθεση της συναίνεσης του πολίτη και ταυτόχρονα η αξιοποίηση της κάρτας από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες είναι βέβαια δυνατή, αλλά έχει αφεθεί να υλοποιηθεί σε δεύτερο επίπεδο.

Η κάρτα του πολίτη θα έχει το σχήμα πιστωτικής κάρτας και θα αποτελέσει το κλειδί στις συναλλαγές των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση για τις ψηφιακές υπηρεσίες που λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν. Με την κάρτα θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημοτολόγια, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Η κάρτα δεν θα περιέχει στοιχεία του φορολογικού φακέλου, αλλά μέσω αυτής και του ΑΦΜ του κατόχου θα είναι δυνατή η πρόσβαση στο σύστημα της γενικής γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Επίσης ανάλογα θα μπορεί κανείς αν το επιθυμεί να έχει πρόσβαση μέσω ΑΜΚΑ στον ιατρικό του φάκελο ή με τον αριθμό δημοτολογίου σε πιστοποιητικά. Θα χρησιμοποιείται επίσης ως ταξιδιωτικό έγγραφο για τις μετακινήσεις εντός ζώνης Σένγκεν, ενώ μεταξύ των χρήσεων συγκαταλέγεται και αυτή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μέσω της κάρτας θα «ξεκλειδώνονται» τα πληροφοριακά συστήματα του κράτους και θα υπάρχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικά πιστοποιητικά τα οποία θα αξιοποιούνται κατά βούληση από τους πολίτες. Θα είναι δηλαδή η ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο, επιτρέποντας την ηλεκτρονική αυθεντικοποίησή τους με σκοπό την πρόσβασή τους σε ένα μεγάλο μέρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών αρκεί αυτές να αναπτυχθούν στο πεδίο της δημόσιας διοίκησης από το κράτος στο άμεσο μέλλον.

Χαρακτηριστικά
Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε χθες ότι η κάρτα του πολίτη θα αποτελέσει το βασικό όχημα για την ταχύτερη μετάβαση στην ψηφιακή δημόσια διοίκηση και θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ταχύτητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη-δημότη, τον πολίτη-ασφαλισμένο, τον πολίτη-φορολογούμενο, τον πολίτη-αγρότη κ.τ.λ.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ώς τώρα αφού ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη, η κάρτα του πολίτη θα έχει τη μορφή και τις διαστάσεις των καρτών που χρησιμοποιούμε ήδη στην καθημερινότητά μας όπως η κάρτα ανάληψης μετρητών και στην επιφάνειά της θα αποτυπώνονται τα στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου (όνομα, επώνυμο) και η φωτογραφία του. Επίσης θα φέρει πλινθίο μέσω του οποίου θα προσφέρεται για όποιον πολίτη το επιθυμεί η δυνατότητα ψηφιακής αυθεντικοποίησης κατά τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και η δυνατότητα παραγωγής ψηφιακής υπογραφής εγγράφων. Τέλος, σε καμιά φάση της προετοιμασίας δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε ανάγκη χρήσης γραμμωτού κώδικα (barcode) και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο δεν περιλαμβάνεται.
Οι νέες κάρτες θα είναι έτοιμες στο τέλος του 2011, οπότε και οι πολίτες θα είναι σε θέση να τις προμηθευτούν αντικαθιστώντας τις ταυτότητές τους. Την έκδοση των νέων καρτών θα αναλάβει η Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ.*
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ enet.

Διαβάστε τα κόκκινα έντονα γράμματα για να καταλάβετε από μόνοι σας πως έρχονται σε αντίφαση αυτά που υπόσχονται ! ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΘΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ . ΕΝΩ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ  ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ!