Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Οι οικολόγοι πράσινοι συνεχίζουν να προκαλούν την πατρίδα και την Ορθοδοξία


Το θέμα της αποκαθήλωσης των χριστιανικών συμβόλων από τις αίθουσες των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης έθεσαν τρεις δικηγόροι στελέχη των Οικολόγων Πράσινων.
Μετά την απόφαση του του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην υπόθεση Lautsi κατά Ιταλίας, με την οποία υποχρεώνεται η γειτονική χώρα να αφαιρέσει τα θρησκευτικά σύμβολα από τις σχολικές αίθουσες οι τρεις δικηγόροι ζήτησαν επίσημα από την Επιτροπή Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκη ν΄αφαιρεθούν τα χριστιανικά σύμβολα από τα ακροατήρια και τους υπόλοιπους χώρους των δικαστηρίων. Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής απέφυγαν να λάβουν απόφαση θεωρώντας τον εαυτό τους αναρμόδιο ενώ αποφασίστηκε ο φάκελος να παραπεμφθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης.
«Οι αίθουσες των δικαστηρίων, που αποτελούν τους χώρους εξατομίκευσης της δικαστικής λειτουργίας της κρατικής εξουσίας,
 τους χώρους εκδήλωσης της αμεροληψίας που οφείλει να διέπει την κρατική εξουσία σε ένα κράτος δικαίου, τους χώρους προστασίας των συνταγματικών δικαιωμάτων των υποκειμένων του δικαίου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνδέονται με την ΄΄επικρατούσα θρησκεία΄΄, εισάγοντας, εμμέσως πλην σαφώς, με τη διακόσμησή τους αποκλειστικά με θρησκευτικά σύμβολα, μια ΄΄μεταφυσική διάσταση΄΄ στην απονομή της Δικαιοσύνης που παραπέμπει σε θεοκρατικά και –συνεπακόλουθα- ολοκληρωτικά καθεστώτα, διότι κανείς θνητός δεν δύναται να αμφισβητήσει μια εξουσία που έχει θεϊκή και όχι ανθρώπινη προέλευση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αίτηση που υπέβαλαν οι δικηγόροι Χρήστος Ζουμπουλίδης, Ελεάννα Ιωαννίδου και Παναγιώτης Λογγινίδης.
«Παράτυπη η ανάρτηση»
Μεταξύ άλλων οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η ανάρτηση εικόνων και συμβόλων στις δικαστικές αίθουσες είναι παράτυπη, καθώς δεν υφίσταται απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, απ' αρχής του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα, που να την επιβάλλει, ενώ το άρθρο 18 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων ορίζει πως η διαρρύθμιση των δικαστικών αιθουσών καθορίζεται μόνο με υπουργική απόφαση. Μάλιστα οι ίδιοι καυτηριάζουν και τη στάση του πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καθώς όπως αναφέρουν προκλήθηκε έλλειψη απαρτίας όταν το θέμα τέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο.
Αναρμόδιοι
Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής απέφυγαν να πάρουν απόφαση καθώς έγινε δεκτή η εισήγηση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος θεώρησε την επιτροπή αναρμόδια. «Μακρά και ομοιόμορφη συνήθεια, δίκην εθιμικού δικαίου, έχει οδηγήσει στην ανάρτηση θρησκευτικών εικόνων σε όλα τα δικαστήρια της χώρας (του Αρείου Πάγου συμπεριλαμβανόμενου)», αναφέρεται στην εισήγηση και σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει «κοινοποιηθεί δεσμευτική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επιφυλαχθεί, προς το παρόν, προκειμένου να αντιμετωπίσει το σχετικό θέμα εάν καταστεί αμετάκλητη και δεσμευτική για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπό το πρίσμα των προηγειθεισών συνοπτικών επισημάνσεων, θεωρώ ότι η Επιτροπή Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης δεν είναι αρμόδια να επιληφθεί, αφού το ζήτημα δεν σχετίζεται μόνο με τη Θεσσαλονίκη», αναφέρει ο κ.Παπαγεωργίου στην εισήγησή του, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή.
www.agelioforos.gr