Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ ΚΑΙ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ


Σε συνέχεια της επιτυχίας που γνώρισε η άσκηση σε αμφίβιες επιχειρήσεις Ιερός Λόχος 2008 καθώς η επιτακτική αναγκή για εκπαίδευση σε περιβάλον που ο Ε.Σ. θα αναγκαστεί να επιχειρήσει και σε τακτικές και ικανότητες που ο έλληνας οπλίτης πρέπει να γνωρίζει , αν και ο Ε.Σ. δεν παρέχει καμία εκπαίδευση , η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. καθιέρωσε σαν ετήσια πιθανόν και εξαμηνιαία την ΤΑΜΣ Ιερός Λόχος. H άσκηση διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 19-20/04 στην περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής. Τα ασκούμενα μέλη συγκεντρώθηκαν νωρίς το Σάββατο για να εξασκηθούν σε πρακτικό επίπεδο σε αντικείμενα αμφιβίων επιχειρήσεων όπως τα διδάχτικαν την προηγούμενη Τετάρτη σε σχολείο που διοργανώθηκε στην λέσχη από τον Εφ.Ανθλγο.(ΠΖΝ) Γ.Ν. Τα σχολείο κάλυψε θέματα όπως επιβίβαση αποβίβαση ομάδας κρούσης σε ελαστική λέμβο, θέσεις και ασφάλιση κατά την πλεύση, προσέγγιση και εξασφάλιση ακτής, ανάπτυξη ομάδας κ.α.Το σενάριο περιελάμβανε καταστροφή εχθρικού ραντάρ επιτήρησης επιφανείας εγκατεστημένου επι μικρονήσου από ομάδα κρούσης επί τριών ελαστικών λέμβων, το ραντάρ προστατευόταν από διμοιρία του εχθρού που κάλυπτε με περίπολα και τις ακτές.
Η άσκηση ουσιαστικά ξεκίνησε από το προηγούμενο βράδυ όταν ένα φουσκωτό αποβίβασε σε ερημική παραλία στοιχείο ελευθέρων σκοπευτών με σκοπό να αναγνωρίσουν τις ακτές, τα δρομολόγια και τον στόχο.Το κυρίως σκέλος ξεκίνησε με το τελευταίο φως της ημέρας και με πίεση χρόνου καθώς το φεγγάρι ήταν γεμάτο την ημέρα της άσκησης και η ομάδα κρούσης είχε ένα "παράθυρο"τριών ωρών για να ολοκληρώσει την αποστολή πριν γίνει η νύχτα μέρα.Οι λέμβοι ξεκίνησαν από ακτή στην Ουρανούπολη και αφού ήρθαν σε επαφή μέσω VHF με το στοιχείο ελ.σκοπευτών κατευθύνθηκαν πρός επιλεγμένη ακτή της νήσου Αρτεμις μια απόσταση 3 ν.μ.
Σε απόσταση 300μ. από την βόρεια ακτή "εριξαν" ζευγάρι ανιχνευτών θαλάσσης το όποιο αναγνώρισε, ασφάλισε και κατεύθυνε με υπέρυθρο στροβοσκοπικό την όμαδα κρούσης ή οποία κωπηλατόντας αθόρυβα αποβιβάστηκε ασφάλισε την ακτή και κινήθηκε πρός σημείο ραντεβού με το στοιχείο ελ.σκοπευτών/παρατηρητών όπου ενημερώθηκε για τον στόχο και την φρουρά του.