Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΒΟΡΕΙΩΣ ΤΗΣ ΧΑ'Ι'ΦΦΑΣ


Η Ιερά Μητρόπολις της Άκκρης -αρχαίας Πτολεμαΐδος- είναι μία των αρχαιοτέρων και βορειοτέρων της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, παραθαλάσσιος της Μεσογείου βορείως της Χάϊφφας. Ταύτης της ιεράς Μητροπόλεως προΐσταται ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Παλλάδιος. Εις την δικαιοδοσίαν της Μητροπόλεως της Άκκρης ανήκουν δώδεκα όμοροι ενορίαι.
Ο πολιούχος Άγιος της Άκκρης είναι ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος. Εις τούτον είναι αφιερωμένος αρχαίος και περικαλλής ναός, διατηρητέος και εκ των πρώτων αξιοθεάτων της πόλεως, συντηρηθείς εν συνεργασία του Πατριαρχείου δια του αρχιτέκτονος αυτού κ. Θεοδοσίου Μητροπολίτου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ επί της Επιτροπείας του Αρχιεπισκόπου Αβήλων κ. Δωροθέου δια χορηγίας του Ιδρύματος Νιάρχου.
Ανατολικώς του Ναού και προ του κτιριακού συγκροτήματος του ηγουμενείου ευρίσκεται ο τάφος του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του Κυπρίου, μαρτυρήσαντος το έτος 1752. Προς την πόλιν της Άκκρης κατηυθύνθη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ο Γ' μετά συνοδείας, το Σάββατον, 19ην Απριλίου/ 2αν Μαΐου 2009, δια την εορτήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, μετατεθείσαν εις την ημέραν ταύτην εκ της 23ης Απριλίου.
Προ της εισόδου της πόλεως προϋπάντησε τον Μακαριώτατον ο Πατριαρχικός Επίτροπος Άκκρης, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος, φιλοπόνως εργασθείς δια την ανακαίνισιν του ιερού ναού και του ηγουμενείου, συνοδευόμενος υπό του Αντιδημάρχου της πόλεως, του Διευθυντού της Αστυνομίας και άλλων.
Άμα τη εισόδω εις την πόλιν, υπεδέχθησαν τον Μακαριώτατον τυμπανοκροτούντες οι πρόσκοποι, προπορευόμενοι Αυτού άχρι του ιερού ναού, εις όν εισήλθε και εισώδευσεν, ευλογών το εκκλησίασμα.
Ο Μακαριώτατος προεξήρξε του Όρθρου και της θ. Λειτουργίας, συλλειτουργούντων Αυτώ του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού, του Γέροντος Αρχιγραμματέως Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, των ιερέων της Άκκρης και των περιχώρων και ψαλλούσης εν κατανυκτική βυζαντινή ψαλμωδία της χορωδίας του ιερού ναού Άκκρης, διευθυνομένης υπό του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλοθέου εν συμμετοχή πλήθους πιστών ελληνοφώνων, αραβοφώνων και ρωσοφώνων.