Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Οι Τούρκοι επιστρέφουν στο Κοσσυφοπέδιο για πρώτη φορά μετά τον 19ο αιώνα: Το ΝΑΤΟ ζήτησε αποστολή τάγματος από την ανατ. Θράκη κατά των Σέρβων

 
Για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Ένα τουρκικό τάγμα καταδρομών θα μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο, έπειτα από αίτημα της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στη  Νάπολη.

Αποστολή της τουρκικής μονάδας είναι να συμβάλει ως εφεδρική μονάδα στο έργο της ΝΑΤΟΪκής δύναμη ΚFOR, έπειτα από τα επεισόδια που σημειώνονται της τελευταίες ημέρες στο Κοσσυφοπέδιο, ουσιαστικά όμως να στραφεί κατά των Σέρβων εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί και πάλι.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει:

«Η Τουρκία συνεχίζει να συμβάλλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα στο πλαίσιο των αποστολών του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ και των διμερών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπου έχουμε κοινές ιστορικές και πολιτισμικές αξίες. Υιοθετεί εποικοδομητική στάση και καλεί σε αυτοσυγκράτηση τα μέρη για την επίλυση μέσω διαλόγου των πρόσφατων γεγονότων στο βόρειο τμήμα του φιλικού και αδελφικού Κοσσυφοπεδίου, που βλάπτουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Κοσσυφοπέδιο, ένα τάγμα καταδρομών που υπάγεται στην 65η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (Σαράντα Εκκλησιές, Κιρκλάρελι), το οποίο προηγουμένως είχε διατεθεί στη Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), ορίστηκε ως εφεδρική μονάδα, με βάση αίτημα που υποβλήθηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ / Νάπολη (Ιταλία)».

https://www.defencenet.gr/asfaleia/diethnis-asfaleia/oi-tourkoi-epistrefoun-sto-kossyfopedio-gia-proti-fora-meta-ton-19o-aiona-to-nato-zitise-apostoli-tagmatos-apo-tin-anat-thraki-kata-ton-servon/