Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Ἡ μεγαλύτερη λιτανεία στήν ἱστορία τοῦ Βελιγραδίου


Περισσότεροι από 100.000 Ορθόδοξοι πιστοί συμμετείχαν χθες στην ετήσια λιτανεία για την εορτή της Αναλήψεως στο Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία , πρόκειται για την μεγαλύτερη λιτανεία στην ιστορία της σερβικής πρωτεύουσας.

Φωτογραφία: spc.rs

Φωτογραφία: spc.rs 

Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου εορτάζεται ως η κύρια εορτή της πόλης του Βελιγραδίου. Επιπλέον, φέτος λιτανεύθηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου Νικολάου (Βελιμίροβιτς), του μεγάλου θεολόγου του 20ού αιώνα και Ιεράρχη, τα οποία μεταφέρθηκαν από το Λέλιτς, 60 μίλια νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου, ειδικά για την περίσταση αυτή.

Η φετινή λιτανεία, με την ευλογία του Πατριάρχη Σερβίας Πορφυρίου και πλήθους ιεραρχών, πραγματοποιήθηκε και στη μνήμη των θυμάτων των δύο περιστατικών πυροβολισμών στη Σερβία τον περασμένο μήνα. Τα ονόματά τους μνημονεύθηκαν κατά τήν διάρκεια του εορτασμού.

Φωτογραφία: spc.rs

Φωτογραφία: spc.rs

«Μάλιστα, την ώρα της προσευχής, άρχισε να βρέχει· τόσο η φύση, όσο και όλη η δημιουργία του Θεού συνέπασχαν με τους πονεμένους γονείς αλλά και με ολόκληρη την Σερβία», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Εκκλησίας.

orthochristian.com

https://orthodoxostypos.gr/%e1%bc%a1-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bd-%e1%bc%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84/