Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Αποδεδειγμένη εμπλοκή πίσω απο χώρες με Ορθόδοξο στοιχείο



 Ο Πάπας λέει ότι το Βατικανό εμπλέκεται σε μυστική ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία

Το Βατικανό συμμετέχει σε μια ειρηνευτική αποστολή για να προσπαθήσει να τερματίσει τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.


Το Βατικανό συμμετέχει σε μια ειρηνευτική αποστολή για να προσπαθήσει να τερματίσει τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος την Κυριακή, προσθέτοντας ότι είναι επίσης έτοιμο να βοηθήσει τον επαναπατρισμό παιδιών της Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία ή σε κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές.

«Υπάρχει μια αποστολή σε εξέλιξη τώρα, αλλά δεν είναι ακόμη δημόσια. Όταν δημοσιοποιηθεί, θα την αποκαλύψω», είπε ο Πάπας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης για το σπίτι μετά από μια τριήμερη επίσκεψη στην Ουγγαρία.

«Νομίζω ότι η ειρήνη γίνεται πάντα ανοίγοντας κανάλια. Δεν μπορείς ποτέ να επιτύχεις ειρήνη μέσω του κλεισίματος… Αυτό δεν είναι εύκολο.»

Ο Πάπας πρόσθεσε ότι μίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και με τον Μητροπολίτη (επίσκοπο) Ιλαρίωνα, εκπρόσωπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βουδαπέστη.

«Σε αυτές τις συναντήσεις δεν μιλήσαμε μόνο για την Κοκκινοσκουφίτσα. Μιλήσαμε για όλα αυτά τα πράγματα. Όλοι ενδιαφέρονται για τον δρόμο προς την ειρήνη», είπε.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Φραγκίσκος ζήτησε ειρήνη ουσιαστικά σε εβδομαδιαία βάση και έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Η προσφορά του μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει κάποια σημαντική πρόοδο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, 86 ετών, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θέλει να επισκεφθεί το Κίεβο αλλά και τη Μόσχα σε μια ειρηνευτική αποστολή.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ συναντήθηκε με τον Πάπα στο Βατικανό την Πέμπτη και είπε ότι συζήτησε μια «φόρμουλα ειρήνης» που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Σμιχάλ ζήτησε επίσης βοήθεια για τον επαναπατρισμό των παιδιών. Το Κίεβο εκτιμά ότι σχεδόν 19.500 παιδιά έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία ή στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία από την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, σε αυτό που καταδικάζει ως παράνομες απελάσεις.

«Η Αγία Έδρα είναι πρόθυμη να το κάνει αυτό (να βοηθήσει στον επαναπατρισμό των παιδιών) γιατί είναι το σωστό», είπε ο Φραγκίσκος στο αεροπλάνο. «Όλες οι ανθρώπινες χειρονομίες βοηθούν, αλλά οι χειρονομίες σκληρότητας δεν βοηθούν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος εμφανίστηκε σε σχετικά καλή κατάσταση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μίλησε επίσης για την υγεία του μετά τη νοσηλεία του στα τέλη Μαρτίου για αυτό που το Βατικανό τότε ήταν βρογχίτιδα.

Είπε ότι ένιωσε έναν έντονο πόνο στο τέλος του γενικού ακροατηρίου του την Τετάρτη 29 Μαρτίου και προσπάθησε να κοιμηθεί.

«Δεν έχασα τις αισθήσεις μου αλλά είχα υψηλό πυρετό και στις 3 το μεσημέρι ο γιατρός με πήγε αμέσως στο νοσοκομείο», είπε.

“Ήταν μια ισχυρή και οξεία πνευμονία στο κάτω τμήμα του πνεύμονα. Δόξα τω Θεώ, μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό. Το σώμα ανταποκρίθηκε καλά στη θεραπεία, δόξα τω Θεώ”, είπε. Πήρε εξιτήριο την 1η Απριλίου.

Ένα μέρος του ενός από τους πνεύμονές του αφαιρέθηκε όταν ήταν νεαρός άνδρας στην Αργεντινή πριν από περισσότερο από μισό αιώνα.

Ο Πάπας είπε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στα σχέδια να μεταβεί στη Λισαβόνα τον Αύγουστο για μια διεθνή συγκέντρωση νέων και στη συνέχεια ξεχωριστά στη Μασσαλία και τη Μογγολία.