Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Ισραήλ για «Σχέδιο Αιώνα»: «Ιδού η πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους» - Σοκ με ανταλλαγές εδαφών & πρόσφυγες!

 
Ραγδαίες εξελίξεις λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας, Ισραήλ,
ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς οι ισραηλινοί αποδέσμευσαν νέες πληροφορίες σχετικά με το "Σχέδιο του Αιώνα" με τις αντιδράσεις να είναι σφοδρές από Ιράν, Παλαιστινίους αλλά και Τουρκία!
Σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο η νέα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους θα είναι η Abu Dis!
"Οι προετοιμασίες έχουν ήδη γίνει από την πλευρά μας ώστε να παραχωρήσουμε μονομερώς την Abu Dis, μια περιοχή της Ιερουσαλήμ που βρίσκεται μετά το Τείχος, στην Παλαιστινιακή Διοίκηση".
Η περιοχή Abu Dis ταξινομείται ως "Περιοχή Β" υπό την "Συμφωνία του Οσλο" πράγμα που σημαίνει πως υπόκειται υπό πολιτική και διοικητική εποπτεία της παλαιστινιακής Αρχής αλλά τον πλήρη έλεγχο ασφαλείας τον έχει το Ισραήλ!
Σημειώνεται πάντως πως ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, είχε απορρίψει το 2018 την αμερικανική και ισραηλινή πρόταση, η Abu Dis να γίνει η πρωτεύουσα των Παλαιστινίων. Το ίδιο ειπώθηκε και πριν λίγο με τους παλαιστινίους να τονίζουν πως η "Συμφωνία του Αιώνα" θα τελειώσει οριστικά το κράτος τους και τον πρόεδρο του Ιράν, Χ.Ρουχανί να επισημαίνει πως η "Συμφωνία του Αιώνα" από τον Ν.Τραμπ θα αποδειχτεί "η χρεοκοπία του Αιώνα" και η Παλαιστίνη θα μετατραπεί σε ένα παράδεισο για μουσουλμάνους, Εβραίους και Χριστιανούς.
"Διαλύουν οριστικά το Παλαιστινιακό κράτος, δεν θα έχουμε την Ιερουσαλήμ, δεν θα έχουμε καμία επιστροφή προσφύγων, δεν θα έχουμε κυρίαρχο κράτος" είπε εκπρόσωπος της παλαιστινακή αρχής.
Το "Σχέδιο του Αιώνα" του Ν.Τραμπ θα "μοιράσει" τους παλαιστινίους πρόσφυγες σε πολλές χώρες
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός διαμεσολαβητής και Αμερικανός διπλωμάτης, David Satterfield, προσπαθεί να επιλύσει τις διασυνοριακές διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.
Ομως προσπαθεί να πείσει τα Αραβικά κράτη να δώσουν στους παλαιστινίους πρόσφυγες σε Λίβανο, Ιορδανία και όπου αλλού βρίσκονται υπηκοότητα!
"Ο Αμερικανός διπλωμάτης David Satterfield ταράζει τα νερά στο Λίβανο. Επισκέφτηκε τη Βυρηττό ώστε να μεσολαβήσει μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για την επίλυση των διασυνοριακών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, χερσαίων και θαλασσίων.
Ο Satterfield, που μιλά τέλεια Αραβικά έχει υπηρετήσει στην Μέση Ανατολή για περίπου 40 χρόνια, και ως Πρέσβης στο Λίβανο το 1998-2001, δεν είναι όμως και πολύ... "αγαπητός.
Τώρα που εκπροσωπεί την διακυβέρνηση Ν.Τραμπ σε τόσο ευαίσθητες διαπραγματεύσεις, φαίνεται σα να υπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ. Μπορεί στόχος του να είναι η επίλυση των διασυνοριακών διαφορών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου όμως υπάρχει και κρυφή ατζέντα.
Η εφημερίδα Al-Akhbar ανέφερε πως σε μια συνάντηση 2 εβδομάδες πριν, ο Satterfield παρουσίασε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι συζητήσεις για τα χερσαία σύνορα θα ήταν ξεχωριστές από τα θαλάσσια. Οι ΗΠΑ θα ήταν μόνο μεσολαβητής και χορηγός των συζητήσεων και οι διαπραγματεύσεις θα διαρκούσαν το πολύ έξι μήνες!
Ο Λίβανος απέρριψε αυτές τις απαιτήσεις. Ηθελε οι διαπραγματεύσεις να είναι χωρίς χρονικό όριο ώστε όλα τα θέματα να επιλυθούν. Επίσης απαίτησε οι συζητήσεις να γίνουν υπό τα ΗΕ και να συζητηθούν όλες οι διασυνοριακές διαφορές.
Ο Λίβανος κατάλαβε πως το Ισραήλ ήθελε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να προχωρήσει άμεσα σε συμβόλαια εξορύξεων με ξένες ενεργειακές εταιρείες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό διότι χωρίς συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα καμία εταιρεία δεν θα αναλάμβανε τις εξορύξεις.
Παρόλ' αυτά ο Λίβανος αιφνιδιάστηκε διότι οι ΗΠΑ έκαναν πίσω και ζήτησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα σύνορα με το Ισραήλ υπό τα ΗΕ με την συμμετοχή Αμερικανών εκπροσώπων. Προτάθηκε μια ανταλλαγή λωρίδας γης  μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου αλλά οι συζητήσεις δεν περιελάμβαναν την περιοχή Shaba που τα ΗΕ την θεωρούν τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.
Γιατί όμως ΗΠΑ-Ισραήλ υποχώρησαν από τις θέσεις τους; Ο Λίβανος πιστεύει πως αυτό έχει άμεση σχέση με την "Συμφωνία του Αιώνα" και το αίτημα να δοθεί υπηκοότητα από τον Λίβανο στους παλαιστινίους πρόσφυγες που ζουν στην χώρα!
Αν αυτό συμβεί, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων στο Ισραήλ πράγμα που είναι μέχρι σήμερα σημαντικό εμπόδιο στην επίλυση της διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του UNRWA, περίπου 450.000 παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν στον Λίβανο, η "Διεθνής Αμνηστεία" μιλά για 300.000 και πριν δυο χρόνια ο Λίβανος είπε ότι ο αριθμός είναι ακόμη πιο μικρός, περίπου 174.000.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή μέσα στον Λίβανο με την Χεζμπολάχ να έχει σφοδρές αντιρρήσεις και να τονίζει πως οι αριθμοί αυτοί δεν αντανακλούν την πραγματικότητα. Με τον τέχνασμα αυτό θα μπορούν να ισχυριστούν πως ο Λίβανος μπορεί να απορροφήσει έναν "μικρό" παλαιστινιακό πληθυσμό.
Από την πλευρά του Λιβάνου, δεν έχει σημασία πόσοι πρόσφυγες ζουν εκεί. Ομως η απορρόφηση τους θα "ακυρώσει" το δικαίωμα επιστροφής τους, θα αφαιρέσει το δικαίωμα να προπαγανδίζουν πολλοί για πόλεμο κατά του Ισραήλ και θα το απελευθερώσει από την ιστορική ευθύνη του προσφυγικού προβλήματος.
Ομως πρόκειται και για καίριο κτύπημα κατά της Χεζμπολάχ που θα δει να εισέρχονται χιλιάδες μουσουλμάνοι σουνίτες παλαιστίνοι πρόσφυγες στην χώρα. Αυτό θα την υπονομεύσει ενώ με το "Σχέδιο του Αιώνα" ο Λίβανος θα πάρει εκατ. δολάρια και οι ΗΠΑ θα του ακυρώσουν το χρέος (είναι στο 155% του ΑΕΠ).
Ως αντάλλαγμα θα υπάρξει αφοπλισμός της Χεζμπολάχ!
Το οικονομικό σκέλος της "Συμφωνίας του Αιώνα" θα συζητηθεί στην Σύνοδο του Μπαχρέιν. Εκεί θα δοθεί οικονομική "ανάσα" στον Λίβανο.
Ολο αυτό θα δημιουργήσει ένα μπαράζ χορήγησης υπηκοότητας απ' όλα τα αραβικά κράτη προς τους παλαιστινίους πρόσφυγες.
Το ίδιο θα γίνει με τους παλαιστινίους πρόσφυγες σε Συρία-Ιράκ και άλλα αραβικά κράτη. Ολοι θα τους δώσουν υπηκοότητα και θα πάρουν οικονομική βοήθεια.
Το ίδιο όμως μπορεί να γίνει μετά και με ένα εκατ πρόσφυγες από την Συρία που βρίσκονται στην χώρα. Γι αυτό και η Χεζμπολάχ κάλεσε τους παλαιστινίους σε διάλογο για να ακυρώσουν το σχέδιο των ΗΠΑ.
Ολα αυτά θορύβησαν την Ιορδανία με τον βασιλιά Αμπντάλα να ανησυχεί πως οι ΗΠΑ θα ζητήσουν το ίδιο πράγμα από την χώρα του, δηλαδή την απορρόφηση χιλιάδων παλαιστινίων προσφύγων ( αγγίζουν το 1 εκατ λένε κάποιες πηγές).
Επειτα οι ΗΠΑ δημιουργούν προηγούμενο με την ανταλλαγή γης. Η Σ.Αραβία για παράδειγμα έχει λάβει κάποια νησάκια μετά την διαμάχη με την Αίγυπτο σε αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια. Στην Ιορδανία κάτι ανάλογο θα θεωρηθεί εθνική προδοσία.
Η διακυβέρνηση Ν.Τραμπ φαίνεται πως έχει υιοθετήσει μια μαγική φόρμουλα που ακούει στη φράση "ανταλλαγή γης".
Κάτι ανάλογο θα ζητηθεί από την Αίγυπτο, δηλαδή παραχώρηση της ακτής του Σινά μεταξύ Γάζα και  El-Arish, ώστε να μεταφερθεί εκεί πληθυσμός από την Γάζα.
Ως αντάλλαγμα θα μπορούσε να δώσει και το Ισραήλ ισόποσο έδαφος στην Αίγυπτο από το δυτικό Negev.
Επιπλέον το Ισραήλ μπορεί να επιτρέψει την δημιουργία υποθαλάσσιου τούνελ μεταξύ Αιγύπτου-Σ.Αραβίας που θα έχει σιδηροδρομική γραμμή και αγωγό πετρελαίου.
Εργοστάσια, λιμάνι και αεροδρόμιο θα κατασκευαστούν σε αιγυπτιακό έδαφος και θα "μεταφερθούν" στην Γάζα όπου μπορούν να εργάζονται κάτοικοι της Γάζας αλλά και Αιγύπτιοι.
Η χρηματοδότηση όλων αυτών θα προέλθει από Ευρωπαϊκές χώρες, πλούσια αραβικά κράτη και ΗΠΑ.
65 δισ δολάρια θα λάβει η Αίγυπτος για την οικονομία της". 






https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/777218_ektakto-ayti-einai-i-proteyoysa-toy-palaistiniakoy-kratoys