Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Βράζει από οργή το Παρίσι: Η Γαλλία ανακαλεί τον πρέσβη της από την Ιταλία… για τα «Κίτρινα Γιλέκα»

 
Νέο περιστατικό που ρίχνει και άλλο «λάδι στη φωτιά» στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ρώμης και Παρισίου, με αφορμή την συνάντηση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, με ηγετικά στελέχη του κινήματος «Κίτρινα Γιλέκα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σχέσεις ανάμεσα στην Γαλλία και την Ιταλία, φτάνουν σε διπλωματικό επεισοδίο. Αρχικά η κόντρα των δύο χωρών ξέσπασε με αφορμή δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι  για το μεταναστευτικό, κατηγορώντας παράλληλα την Γαλλία ότι εκμεταλλεύεται οικονομικά 14 χώρες της Αφρικής που ήταν πρώην γαλλικές αποικίες.  Η γαλλική κυβέρνηση αντέδρασε με μεγάλη ενόχληση. Η πρέσβης της Ιταλίας στο Παρίσι κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις.
Και ενώ η ιταλογαλλική κρίση έδειχνε ότι όδευε προς εκτόνωση…  ο αρχηγός του κινήματος των «Πέντε Αστέρων» και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, συναντήθηκε με ηγέτες από το κίνημα «Κίτρινα Γιλέκα». Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή της γαλλικής κυβέρνησης που ανακάλεσε τον πρέσβη της από την Ιταλία.
Το Παρίσι χθες κατηγόρησε τον Ιταλό υπουργό για υπονόμευση των σχέσεων των δύο ευρωπαίων γειτόνων.
«Αυτή η νέα πρόκληση είναι απαράδεκτη μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ κατά την ημερήσια ενημέρωση δημοσιογράφων.
«Ο κος Ντι Μάιο, που φέρει κυβερνητικές ευθύνες, πρέπει να φροντίζει να μην υπονομεύει, μέσα από τις επαναλαμβανόμενες ενέργειες ανάμιξης, τις διμερείς μας σχέσεις, για το κοινό συμφέρον Γαλλίας και Ιταλίας».
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι πραγματοποίησε μια στάση στη Γαλλία και συναντήθηκε με το ηγετικό στέλεχος των «κίτρινων γιλέκων» Κριστόφ Σαλενσόν και υποψηφίους της αντικυβερνητικού κινήματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
Ο «αέρας της αλλαγής πέρασε τις Άλπεις», είπε με tweet του.