Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

Σε πανικό ο Ερντογάν - "Κόβει" χρυσή λίρα!

Μετά την κήρυξη πρόωρων εκλογών, ο Ρ. Τ. Ερντογάν προχωρά σε νέα κίνηση «πανικού», αποφασίζοντας να πάψει να δανείζεται σε δολάρια και να πληρώνει τα δάνειά της με χρυσό, για να απαλλαγεί από τη συναλλαγματική πίεση!
Αυτό που δήλωσε αρχικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν στην σύνοδο των G20 (“What I’m saying is that these debts should be in gold.
 Because at this point the karat of gold is unlike anything else. The world is continually putting us under currency pressure with the dollar. We need to save states and nations from this currency pressure”) τοκάνειπράξηηΚεντρικήΤράπεζατηςχώραςαπότηνερχόμενηΔευτέρα.
Χθες η χώρα έφερε πίσω 28,6 τόνων χρυσού από τις ΗΠΑ ανεβάζοντας σε 220 τόνους τον τουρκικό χρυσό που «επαναπατρίστηκε» , με σκοπό  «να χρησιμοποιηθεί έναντι του δολαρίου για να απαλλαγεί από τη συναλλαγματική ισοτιμία».
Την στιγμή που το ΔΝΤ προειδοποιεί  ότι «θα ήταν χρήσιμο να μειωθεί η πολιτική πίεση του Ερντογάν στην τουρκική κεντρική τράπεζα με ήπια νομισματική  πολιτική» ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχωρά στον μεγαλύτερο αιφνιδιασμό που θα μπορούσε να κάνει σε οικονομικό επίπεδο: Αποδεσμεύεται από τα δολάρια και θα χρησιμοποιεί τα αποθέματα σε χρυσό ύψους 20 δισ. δολ. για την αποπληρωμή των δανείων προκειμένου να μην επιβαρύνει τον δανεισμό της χώρας και να μην πέσει "στα δίχτυα" του ΔΝΤ!
Όλα ξεκίνησαν από την σύνοδο των G20 πριν λίγες ημέρες (διαβάστε σχετικά εδώ) όταν πρότεινε την κατάργηση του δολαρίου ως βασικού νομίσματος στις συναλλαγές και την αντικατάστασή του, τουλάχιστον εν μέρει από χρυσό!
Κηρύσσοντας ταυτόχρονα τον πόλεμο στο ΔΝΤ!
Ολα αυτά ενώ η λίρα υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και των άλλων βασικών νομισμάτων και ο τουρκικός πληθωρισμός βρίσκεται στο 14% περίπου, με την ανάπτυξη, πάντως, να παραμένει σε υψηλά επίπεδα
Η  τουρκική λίρα έφτασε στα 4,02 δολάρια ανά δολάριο.
Τα αποθέματα που αποσύρθηκαν από την FED ανέρχονταν σε 28,6 τόνους.
Επιπλέον οι τουρκικές τράπεζες στην Τουρκία έχουν αυξήσει  τα αποθεματικά τους σε χρυσό και όχι σε ξένο νόμισμα, τοποθετώντας 38,3 τόνους στην τράπεζα της Αγγλίας και 63,8 τόνους σε  λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Υπάρχουν «φήμες» για σχέδιο κοπής χρυσής τουρκικής λίρας με σκοπό την αποφυγή νομισματικής κρίσης στην χώρα, καθώς και την υπερκέραση του δολαρίου το οποίο τείνει τις τελευταίες ημέρες να διαλύσει την τουρκική οικονομία  .
Περίπου 564 τόνοι χρυσού ανήκουν στο αποθεματικό της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας συνολικά .
Σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις στην Τουρκία, με εξαίρεση τα αποθεματικά της στο ΔΝΤ «σκαρφάλωσε»  στην σχετική  κατάταξη… στην 10η θέση στον κόσμο σε αποθέματα χρυσού.
Γιατί έχει υψηλές πιθανότητες να πετύχει το σχέδιο του Ρ.Τ.Ερντογάν: Το Κατάρ και το Ιράν, «πριμοδοτούν» την Αγκυρα με μεγάλες ποσότητες χρυσού. Από το Ιράν, το αγοράζει σε χαμηλή τιμή, από το Κατάρ, σχεδόν... δωρεάν!
Το Κατάρ επιδοτεί τη Τουρκία με περίπου 1,5 δισ. δολ. μηνιαίως, κυρίως σε χρυσό (!) ως «Ευχαριστώ» για το γεγονός ότι «υπάρχει» χάρη στη Τουρκία: Πριν από δέκα μήνες η Σαουδική Αραβία θα είχε μετατρέψει σε επαρχία της το εμιράτο, αν η Τουρκία δεν είχε παρέμβει και δεν είχε χαρακτηρίσει casusbelli, οποιαδήποτε προέλαση εντός του Κατάρ, των σαουδαραβικών Ταξιαρχιών!
Εν συνεχεία, εγκαινίασε με λαμπρότητα την βάση της και έχει ήδη 5.000 Τούρκους στρατιώτες ως προσωπικό στην βάση της στο εμιράτο.
Αυτό που επιχειρεί πρώτα ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει διττό στόχο, από την μία να απεγκλωβιστεί από την συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου και από την άλλη να επεκτείνει την τουρκική βιομηχανία , φυσικό αέριο, πετρέλαιο με την τουρκική χρυσή λίρα σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.
Γεράσιμος Χουντάλας
https://www.briefingnews.gr/kosmos/se-paniko-o-erntogan-kovei-hrysi-lira