Πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει, ο «θανάσιμος εχθρός» του ΝΑΤΟ να μεσολαβεί μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ, για να επιστραφούν 2 ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Α.Τσίπρα ότι θα θέσει το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων στη συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στις 3 Απριλίου, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι έχει γνώση και αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτόν τον τομέα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τηλεφωνική επικοινωνία κράτησε περισσότερο από μισή ώρα και σε αυτή επιβεβαιώθηκε η «καλή χημεία» μεταξύ των δύο ηγετών.
Και από κει και πέρα, αρχίζει νέο ρωσο-ελληνικό φλερτ.
Bloomberg: Μάχη της Μέι κατά της Ρωσίας στη Σύνοδο -Αντιδρούσε ο Τσίπρας
Η Τερέζα Μέι έδωσε «μάχη» για να κερδίσει συμμάχους στην ΕΕ, στην απόδοση ευθυνών στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ επί βρετανικού εδάφους.
Μία προσπάθεια στην οποία βρήκε την αντίσταση και του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το δημοσίευμα του πρακτορείου καταγράφει τις προσπάθειες της Βρετανίδας πρωθυπουργού προκειμένου να πάρει με το μέρος της τους Ευρωπαίους ηγέτες και ενάντια στη Μόσχα, για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του πρώην διπλού πράκτορα.
Μία προσπάθεια της Μέι που εκτιμάται ως ένα σημαντικό τεστ για την ικανότητα της Μ. Βρετανίας να έχει διεθνή υποστήριξη, μετά το Brexit.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν ανάμεσα σε εκείνους που αντιδρούσαν και σημειώνει τη συνομιλία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως και τα επιχειρήματα που προέβαλε ο κ. Τσίπρας στο δείπνο των ηγετών.
Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, Βρετανοί αξιωματούχοι έκαναν… υπερωρίες για να εξηγήσουν τη φύση της ρωσικής επίθεσης στα μέλη της ΕΕ. Ανάμεσα στους σκεπτικιστές ήταν η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία, αναφέρει το Bloomberg.
Εκεί ανέλαβε δράση ο Μαρκ Σέντγουιλ, σύμβουλος της Μέι, ο οποίος ταξίδεψε με την ομάδα του στις Βρυξέλλες, για να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες. Είπε σε κάθε ένα από τα μέλη της ΕΕ ακριβώς πώς χρησιμοποιήθηκε ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok στην επίθεση.
Στόχος των Βρετανών ήταν να πειστούν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ να υπογράψουν μία σκληρή δήλωση που θα καταδίκαζε τη Ρωσία για την επίθεση, αλλά και να κατανοήσουν οι χώρες την ανάγκη να διαλυθούν τα κατασκοπευτικά δίκτυα του Πούτιν, πιθανώς απελαύνοντας πράκτορες που εμφανίζονται ως νόμιμοι διπλωμάτες, όπως έκανε η Τερέζα Μέι, διώχνοντας 23 άτομα από το Λονδίνο.
Ομως, παρά τις προσπάθειες του Σέντγουιλ, την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου, το προσχέδιο με τα συμπεράσματα που θα υπέγραφαν οι ηγέτες ήταν «αδύναμο» και αντί να κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία ανέφερε ότι «λαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά» υπόψη η εκτίμηση της Βρετανίας ότι ευθύνεται η Μόσχα για την επίθεση.
Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση η Τερέζα Μέι. Την Πέμπτη συνάντησε μεταξύ άλλων τους ηγέτες της Δανίας, της Σουηδίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, που προσέφεραν τη στήριξή τους στη Βρετανίδα.
Ακολούθησε συνάντησή της με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ, τους οποίους ενημέρωσε για τη βρετανική έρευνα για τον νευροτοξικό παράγοντα.
Οι τρεις τους συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα ως απάντηση στις ρωσικές ενέργειες.