Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Τζιχαντιστές έχουν τη δυνατότητα να φέρουν εις πέρας «επικίνδυνες επιδρομές»

Η Ιταλία ανησυχεί για επέκταση του τζιχάντ από τη Λιβύη στις ακτές της
Περίπου 5.000 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βρίσκονται στη Λιβύη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας την Τετάρτη.
«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας,
σήμερα βρίσκονται περίπου 5.000 μαχητές του ISIS στη Λιβύη»,
δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποιώντας ότι αυτοί οι τζιχαντιστές έχουν τη δυνατότητα να φέρουν εις πέρας «επικίνδυνες επιδρομές» σε γειτονικές χώρες.
Η Ιταλία τελεί σε συναγερμό για να αποτρέψει πιθανή εξάπλωση της βίας από τη Λιβύη στις ακτές της, καθώς η Λιβύη βρίσκεται σε εμπόλεμο χάος από το 2011.
Η πολεμική αναρχία που επικρατεί στη χώρα έχει δώσει χώρο σε ένοπλες οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, να εδραιωθούν και να αναπτυχθούν.
Σε ενημέρωσή του προς την ιταλική Γερουσία, ο Τζεντιλόνι είπε ότι η πλειονότητα των τζιχαντιστών μελών στο Ισλαμικό Κράτος βρίσκονται μέσα και γύρω από τη μεσογειακή πόλη Σίρτη, ένα λιμάνι που αντικρίζει την Ιταλία.
Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αναπτύξει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στη Λιβύη.
«Η κυβέρνηση δεν θα συρθεί σε μια μάταιη περιπέτεια που θα μπορούσε δυνητικά να αποδειχθεί επικίνδυνη για την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.
«Οι στρατιωτικές επεμβάσεις δεν είναι η λύση… Η Λιβύη έχει έξι φορές το μέγεθος της Ιταλίας και 200.000 συνολικά ένοπλους άνδρες».
Την προηγούμενη εβδομάδα η Ιταλία παραδέχθηκε ότι 50 μέλη των Ειδικών της Δυνάμεων βρίσκονται στη Λιβύη για να παράσχουν στρατιωτικές συμβουλές και υπηρεσίες στην κυβέρνηση της χώρας.
Επίσης, στη Λιβύη βρίσκονται στρατιωτικοί σύμβουλοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία.
Ακόμα, η Ρώμη έχει δώσει την άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ντρον) σε στόχους τζιχαντιστών στη Λιβύη.
Το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη έχει ήδη απειλήσει τη γειτονική Τυνησία, όπου πραγματοποίησε χερσαία επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα, σε στρατόπεδο του στρατού και της αστυνομίας κοντά στα σύνορα.
Οι τυνησιακές δυνάμεις απέκρουσαν επιτυχώς την επίθεση, σκοτώνοντας δεκάδες τζιχαντιστές μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
http://www.tribune.gr/world/news/article/223153/i-italia-anisichi-gia-epektasi-tou-tzichant-apo-ti-livii-stis-aktes-tis.html