Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ρώσοι Εθνικιστές: «Ορθοδοξία ή Θάνατος»

Όπως ανέφερε στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους σε συνέντευξή του στη «Ρωσία Σήμερα»
 ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων
 του Πατριαρχείου της Μόσχας, Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος (Μπουλέκοφ), στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

 «υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις» για τη συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλο, με τον Πάπα Φραγκίσκο στις 12 Φεβρουαρίου στην Αβάνα.
 
Από τις θέσεις που εξέφρασε ο Μπουλέκοφ, ο γραμματέας Τύπου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιερέας Αλέξανδρος Βολκόφ, κατέστη σαφές ότι υπάρχει μια αρνητική αντίδραση στις τάξεις της εκκλησίας.
 
«Οι ανησυχίες που εκφράζονται, ίσως, δεν είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντιληφθείτε τι συμβαίνει», είπε ο Βολκόφ. Η δυσαρέσκεια μεταξύ των ανθρώπων της Εκκλησίας βρίσκεται σε σημαντική κλίμακα και ο Πατριάρχης έχει επίγνωση αυτής της ανησυχίας», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Οι πρώτες προκλήσεις παρουσιάστηκαν με δημοσιεύσεις στις 17 Φεβρουαρίου και υπογράφονται από τον πρόεδρο της μητροπολιτικής διανόησης και εξομολόγο του «Λαϊκού Καθεδρικού Ναού» της Αγίας Πετρούπολης, ιερέας Αλέξη Μορόζ, ο οποίος είπε:
 «Σήμερα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μας βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης. Μετά από τις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2016, πολλοί ενορίτες φοβούνται να πηγαίνουν στους ναούς τους, στην εξομολόγηση και στην κοινωνία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στρέφουν προς τους ομολογητές το ερώτημα, τι θα κάνουν εάν ο προκαθήμενος της Εκκλησίας έρθουν σε αντίθεση με τους κανόνες της Εκκλησίας και της Ορθόδοξης παράδοσης και έρθουν σε επικοινωνία με τους Λατίνους και τον επικεφαλής τους τον Πάπα που κηρύσσει τον Οικουμενισμό ως αναπόσπαστο μέρος της εκκλησιαστικής ζωής
Πολλοί πιστεύουν, όπως δηλώνουν κατά την προσέλευσή τους στους ναούς ότι υπάρχει μια συνενοχή στις αιρετικές πράξεις του Προκαθήμενου.
«Αυτό που βλέπουμε, είναι η λειτουργία του Βατικανού των Ιησουιτών που προσβλέπουν στην αποσύνθεση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», δήλωσε ο Μορόζ σε συνάντηση με τους υποστηρικτές του στις 21 Φεβρουαρίου.
Τους προέτρεψε «να πηγαίνουν στους ναούς, όπου οι ιερείς τηρούν αυστηρά τα δόγματα της Ορθοδοξίας και  λαμβάνουν ως αιρέσεις τον παπισμό και τον οικουμενισμό και να απαιτήσουν από τους ιερείς να στηρίζουν την αλήθεια!»
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι εκατοντάδες είναι οι ιερωμένοι που αντιδρούν σε μια προσέγγιση με τον παπισμό και τους Λατίνους.
«Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια εξέγερση «Ζηλωτών» και εντοπίζεται σε ένα στενό εύρος, δείχνοντας μια τάση που τονίζει την αίσθηση του συναγερμού και της μομφής για τους κληρικούς. Για αυτούς το νέο κύμα των πιστών που βλέπουν προσέγγιση με τη Δύση είναι ‘προδότες’», όπως τονίζει ο πρωτοπρεσβύτερος Ντιμίτρι Σμιρνόφ.
Οι επικριτές της ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του κλήρου, οι Ορθόδοξοι πατριώτες, προτρέπουν τους υποστηρικτές τους να παραμείνουν στις τάξεις της εκκλησίας, να πηγαίνουν στην εκκλησία, αλλά να εστιάζουν την προσοχή τους στη ‘σωστή’ στάση σύμφωνα με τις παραδοσιακές απόψεις των ηγουμένων, σημειώνει μεταξύ άλλων το ρωσικό δημοσίευμα.