Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο φέτος

Η πανευρωπαϊκή πύλη «EurActiv», δημοσίευσε ένα άρθρο που αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις των σχέσεων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Ελλάδας.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα μία από τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας της Δύσης προς την Ελλάδα, περιλαμβάνει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.
Αναφερόμενη στην σερβική εφημερίδα ‘Blic’ που παρουσίασε τις ελληνικές προθέσεις εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κατάστασης που διέρχεται, σημειώνοντας πως για την Ελλάδα « Το Κόσοβο είναι μια χαμένη μάχη για τη Σερβία».
Το άρθρο αναφερει ότι η πλειονότητα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου, εκτός από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Κύπρο και τη Σλοβακία.
Ο πολιτικός αναλυτής, Ντούσαν Γιάνιτς,  έγραψε ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα « θα γίνει το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους».
Σημειώνει ότι «ο Τσίπρας θα έπαιζε με ρεαλιστικό τρόπο. Δεν θα αναγνώριζε το Κοσσυφοπέδιο για να καθυστερήσει η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ελλάδα, δεν μπορεί να υλοποιήσει τις επιλογές του. Είναι αναγκασμένος να κάνει υποχωρήσεις, και στην περίπτωση αυτή, αυτό σημαίνει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιθυμούσε την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα καθώς και την επίλυση της λεγόμενης ‘διαμάχης για το όνομα’ με τα Σκόπια, δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξε πίεση στην κυβέρνηση Τσίπρα για επίλυση του ζητήματος με τα Σκόπια.