Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Σκηνικό Ιμίων στήνουν οι Τούρκοι στην Κύπρο

Τι μπορεί να κρύβει η προσάραξη ενός συνοδευτικού του «Barbaros» ενώ η Αγκυρα καραδοκεί
Πολύ πιο επικίνδυνα από την κρίση των Ιμίων μπορεί να εξελιχθεί το σκηνικό προκλήσεων που στήνουν οι Τούρκοι σε όλη την έκταση της ανατολικής Μεσογείου, από τη Ρόδο και το Καστελόριζο έως την ανατολική άκρη της ΑΟΖ της Κύπρου.Στην ήδη τεταμένη κατάσταση ήρθε να προστεθεί χθες η προσάραξη σε αβαθή κοντά στις ακτές της κατεχόμενης βορείου Κύπρου, στον Απόστολο Ανδρέα, ενός εμπορικού πλοίου που βρισκόταν στην περιοχή για να υποστηρίζει το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Barbaros» και ενδεχομένως και τη φρεγάτα που το συνοδεύει.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε, όπως έχει υποχρέωση, την ετοιμότητά της να παράσχει βοήθεια στη διάσωση. Αλλωστε, κατά το διεθνές δίκαιο, παραμένει υπεύθυνη και για τις περιοχές τις οποίες βιαίως έχει αποσπάσει η Τουρκία. Επιπροσθέτως, οι συμφωνίες του 1959 δίνουν και στις βρετανικές βάσεις αρμοδιότητες ερεύνης-διασώσεως, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι και η κρίση των Ιμίων είχε αρχίσει με την προσάραξη ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου κοντά στην επίμαχη βραχονησίδα...
Και ενώ τότε η προσάραξη ήταν το μοναδικό περιστατικό πάνω στο οποίο κλιμακώθηκε η κρίση, σήμερα η Τουρκία βρίσκεται σε «θέση μάχης» με τη δυνατότητα να κινηθεί προς οποιαδήποτε σημείο επιλέξει.
Ειδικότερα:
- ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις ερεύνης-διασώσεως και αεροναυτικών επιχειρήσεων έχουν εκδώσει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για δύο περιοχές, 12 περίπου μίλια δυτικά των χωρικών υδάτων της Πάφου. Η Κύπρος με δική της ΝΟΤΑΜ διαμαρτύρεται για την κατάσταση.
- Το τελευταίο διάστημα οι παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου είναι καθημερινές. Τα τουρκικά μαχητικά κινούνται βορείως και νοτίως της Μεγαλονήσου, καταγράφοντας στόχους, εγκαταστάσεις και κινήσεις.
- Με βάση νέα NAVTEX το «Barbaros» θα συνεχίσει τις έρευνές του δυτικότερα, περίπου στα νότια του κόλπου της Επισκοπής. Για την ώρα βρίσκεται στα ανοικτά της Αμμοχώστου.
- Στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου έχει κηρυχθεί εδώ και ημέρες «subnote», δηλαδή περιοχή περιπολίας υποβρυχίου, μαζί με το οποίο στην περιοχή κινείται και τουρκική κορβέτα τύπου Α69, εφοδιασμένη με πυραύλους Exocet.
Και υπάρχουν πάντα τα τουρκικά περιπολικά που ναυλοχούν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Ολα αυτά τη στιγμή που η Κύπρος μόλις ενέγραψε τις πρώτες πιστώσεις για αμυντικές προμήθειες, έπειτα από μια δεκαετία κατά την οποία οι πόροι του Ταμείου Αμυντικής Θωρακίσεως πήγαιναν σε δημόσια έργα και σε χρηματοδότηση της «υποδοχής» λαθρομεταναστών.
Ευθύμιος Π. Πέτρου
 dimokratianews.gr