Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

«Και εγένετο… Ευρωπαϊκή Αστυνομία»

Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης/Διεθνών Σχέσεων
Για μια ακόμη φορά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο «πληροφορίες» και «σενάρια» περί «ευρωπαϊκών δυνάμεων καταστολής εξεγέρσεων», αναφερόμενα στην EUROGENDFOR (ή EGF). Διάβασα σε κάποια ιστοσελίδα το κείμενο «Και εγένετο… Ευρωπαϊκή Αστυνομία» με κάποιο ψευδώνυμο. Ανακρίβειες και φαντασιώσεις, χωρίς υπογραφή, χωρίς πηγή, χωρίς τεκμηρίωση!
Είναι εκπληκτικός ο αριθμός και το μέγεθος των ανακριβειών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Κείμενα και πληροφορίες συνήθως ανυπόγραφα, χωρίς να εμφανίζουν την πηγή τους και χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση. Ποιοι μεταφέρουν στο διαδίκτυο τέτοιες ειδήσεις και γιατί; Αποσκοπούν απλά στην αναγνωσιμότητα; (διάβαζε «κλικ»!). Θέλουν να προκαλέσουν ανησυχία; (Κάτι ξέρουμε από ΨΕΠ). Έχω την άποψη ότι οι διαδόσεις προέρχονται από συγκεκριμένους χώρους και όσοι πέφτουν στην παγίδα και τα αναπαράγουν, παίζουν χωρίς να το θέλουν, το παιχνίδι τους. Είναι προφανές ότι όσοι τα γράφουν έχουν ουσιώδη άγνοια των σχετικών θεμάτων.
Έχω στο παρελθόν γράψει αναλυτικότερα επί του θέματος που είχε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια από το idymedia, την ιστοσελίδα των αναρχικών του ΕΜΠ. Μάλιστα, προ διετίας, κάποιοι ευφάνταστοι δημοσιογράφοι είχαν «δει» και «τάγμα της δυνάμεως αυτής που αποβιβάστηκε στη Ηγουμενίτσα και στάθμευσε στην Λάρισα»!!! Πώς πήγε εκεί, υπογείως; Που στάθμευσε, σε υπόγειο στρατόπεδο; Είχαν δει και… Γερμανούς! Αλλά η Γερμανία δεν μετέχει στην EFG (!)  Είχα απαντήσει και τότε. Θα ήθελα, για μια ακόμη φορά, να παραθέσω μερικά στοιχεία.
Η EUROGENDFOR (European Gendarmerie Force) είναι πολυεθνική δύναμη (από το 2005), συγκροτούμενη από τμήματα, αρχικά πέντε και ήδη έξι ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν τέτοιες αστυνομικές υπηρεσίες (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρουμανία). Δηλαδή αστυνομικές υπηρεσίες με στρατιωτικό χαρακτήρα (όπως ήταν κάποτε η δική μας Χωροφυλακή). Αν η Ελλάδα είχε ακόμη την Χωροφυλακή θα μπορούσε να γίνει μέλος.
Αποστολή της είναι η συμμετοχή σε Επιχειρήσεις Διαχείρισης Κρίσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας & Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, σε περιοχές όπου υπάρχουν κρίσεις (εμφύλιοι πόλεμοι, διάλυση του κράτους μετά από πόλεμο, κλπ.). Μπορεί επίσης να δρα σε συνεργασία με στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, είτε κατά την ανάπτυξή τους σε περιοχή κρίσης, είτε μετά την αποχώρησή τους (βλ. σχετικά επίσημα κείμενα).
http://www.eurogendfor.org/eurogendfor-library/download-area/eurogendfor-leaflet/eurogendfor-leaflet
Η πρώτη συμμετοχή της EUROGENDFOR σε επιχείρηση διαχείρισης κρίσης ήταν το 2007 στην EUFOR “Althea” στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ακολούθησε η συμμετοχή της στην αποστολή ISAF του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια του 2010 παρείχε υποστήριξη στην αποστολή MINUSTAH του ΟΗΕ στην Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό στη χώρα αυτή.
Όταν αναφερόμαστε στην EGF δεν εννοούμε μια μόνιμη δύναμη αλλά μια δύναμη που δημιουργείται και αναπτύσσεται σε ad hoc βάση. Μπορεί να είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη δύναμη 800 αστυνομικών το μέγιστο, υπό προειδοποίηση 30 ημερών, περιλαμβανομένου ενός ταχέως αναπτυσσόμενου στρατηγείου, ο πυρήνας του οποίου θα προέρχεται από το μόνιμο Στρατηγείο. Για να αναπτυχθούν οι δυνάμεις αυτές προηγείται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ακολουθεί απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Αντιγράφω από το σχετικό κείμενο της ΕΕ: “The EGF will always be deployed on a clear legal basis. Usually the mandate will be based on relevant UN Security Council Resolutions or on political guidelines from EU or other international organisations that intervene in the field of crisis management.”
Δύο χρόνια πριν (τον Ιανουάριο του 2003), με προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου (
Council Joint Action 2002/210/CFSP), η ΕΕ είχε αποκτήσει την πολυεθνική ευρωπαϊκή αστυνομία, η οποία με την ονομασία European Union Police Mission (EUPM) αναπτύχθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου και παραμένει, συμβάλλοντας στη ηρεμία και σταθερότητα στην περιοχή, εκπαιδεύοντας την τοπική αστυνομία και συνεργαζόμενη με την στρατιωτική αποστολή της ΕΕ (επιχείρηση Althea). Ανάλογες αποστολές έχουν αναληφθεί (πολλές είναι ακόμα σε εξέλιξη) στο Κονγκό, το Νταρφούρ, τη Γουϊνέα-Μπισσάου, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, κ.ά.
Σε στρατηγικό και πολιτικό επίπεδο, η EGF, είναι πρωτίστως στη διάθεση της ΕΕ, για την ανάληψη αστυνομικών αποστολών σε επιχειρήσεις μη στρατιωτικής διαχείρισης κρίσεων, στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ. Στις περιπτώσεις αυτές, η απόφαση λαμβάνεται (ομοφώνως) από το Συμβούλιο της ΕΕ, τον δε πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση των επιχειρήσεων αναλαμβάνει η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (PSC) της ΕΕ. Επίσης, μπορεί να τίθεται στη διάθεση του ΟΗΕ, του  ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών ή συνασπισμών. Στο επίπεδο αυτό η διοικητική δομή συνίσταται στην Υψηλού Επιπέδου Διυπουργική Επιτροπή (Comité InterMInistériel de haut Niveau – CIMIN), η οποία συγκροτείται από εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων των συμμετεχουσών χωρών.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η EGF διαθέτει ένα μόνιμο πολυεθνικό Στρατηγείο στη Βιτσέντζα (Vicenza) της Ιταλίας, το οποίο ασχολείται με την επιχειρησιακή σχεδίαση και συνεισφέρει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο στρατηγικό επίπεδο.


parisis