Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Τιμολόγησαν τα ναρκωτικά! Αρειος Πάγος και Δίωξη Ναρκωτικών έφτιαξαν λίστα με ενδεικτικές τιμές πώλησης

Πόσο κάνουν ηρωίνη, κοκαϊνη, χασίς, έκστασι και άλλα ναρκωτικά στην Ελλάδα!
- Ο
τιμοκατάλογος είναι ανα γραμμάριο και ανα κιλό και είναι με βάση το 2012
- Φόβοι ότι πολλοί έμποροι
ναρκωτικών θα πέφτουν "στα μαλακά" λόγω ανώτατης και κατώτατης τιμής
- Τον τιμοκατάλογο συνέταξαν η εισαγγελία του
Αρείου Πάγου
σε συνεργασία με την Δίωξη Ναρκωτικών
ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ

Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Μέχρι σήμερα ξέραμε τις ενδεικτικές τιμές πώλησης για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Όμως, ενδεικτικές τιμές πώλησης για ναρκωτικά πρώτη φορά ακούμε.
Ο λόγος; Σύμφωνα με το νομοθέτη, είναι να έχουν έναν μπούσουλα αστυνομικοί και δικαστές!

Αν ο δράστης εμπλέκεται σε υπόθεση που υπολογίζεται πως το οικονομικό όφελος ξεπερνά τις 75.000 ευρώ, τότε οι ποινές είναι μεγαλύτερες, ακόμη και ισόβια, ενώ αν είναι μικρότερο το ποσό, η ποινή είναι μικρότερη
Όσοι έχουν γνώση για το πως κρίνονται οι κατηγορούμενοι για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, λένε ότι ένα από τα κριτήρια των δικαστών είναι και το προσδοκώμενο όφελος από την πώληση των ναρκωτικών. Πόσα θα έβγαζαν δηλαδή.
Όπως δημοσίευσε το criminal.ethemis.gr, με τη διάταξη του άρθρου 23 παρ.2 του ν.4139/2013, το ζήτημα της βαρύτητας της απειλούμενης ποινής ρυθμίζεται σε σχέση με δύο στοιχεία:
- την κατ' επάγγελμα διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
- και το προσδοκώμενο όφελος του δράστη.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ
Ως όριο του ύψους του ποσού του προσδοκώμενου οφέλους, τίθεται το ποσό των 75.000 ευρώ για την ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση του εδ. β' της παρ. 2 άρθρου 23 ν.4139/2013.

Δηλαδή, αν ο δράστης εμπλέκεται σε υπόθεση που υπολογίζεται πως το οικονομικό όφελος ξεπερνά τις 75.000 ευρώ, τότε οι ποινές είναι μεγαλύτερες, ακόμη και ισόβια, ενώ αν είναι μικρότερο το ποσό, η ποινή είναι μικρότερη.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με έγγραφό του τον περασμένο Μάϊο προς την ΓΑΔΑ υπογράμμισε ότι παρατηρείται το εξής φαινόμενο:

αστυνομικοί που καταθέτουν ως μάρτυρες σε υποθέσεις ναρκωτικών δεν κάνουν πάντα την ίδια εκτίμηση για το όφελος που θα αποκόμιζαν οι έμποροι ναρκωτικών. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να επιβάλλουν τα δικαστήρια ποινές δυσανάλογα αυστηρές ή επιεικείς σε σχέση με τη βαρύτητα του εγκλήματος.

Έτσι αποφασίστηκε ο τιμοκατάλογος

Η Δίωξη Ναρκωτικών απάντησε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με πίνακα ενδεικτικών τιμών των ναρκωτικών ουσιών. Αυτό τον πίνακα, τον έστειλαν σε όλες τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:

- Ακατέργαστη κάνναβη ευρωπαϊκής προέλευσης (υδροπονική καλλιέργεια): 10-20 ευρώ το γραμμάριο
- Κάνναβη ακατέργαστη αλβανικής προέλευσης: 3-10 ευρώ το γραμμάριο
- Κατεργασμένη κάνναβη: 15-25 ευρώ το γραμμάριο
- Κοκαΐνη σε σκόνη: 35-120 ευρώ το γραμμάριο
- Αμφεταμίνες σε σκόνη: 5-15 ευρώ το γραμμάριο
- LSD: 5-15 ευρώ η δόση
- Οπιο: 3-10 ευρώ το γραμμάριο
- Καφέ ηρωίνη: 8-45 ευρώ το γραμμάριο
- Εκστασι σε δισκία: 5-25 ευρώ το γραμμάριο
- Εκστασι MDMA: 50-100 ευρώ το γραμμάριο

Όπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο, με βάση τον τιμοκατάλογο, θα πέφτουν στα μαλακά μεγαλέμποροι ναρκωτικών που συλλαμβάνονται να πωλούν μεγάλες ποσότητες, ενώ άλλοι που θα τις πωλούν στην "λιανική" έχοντας μεγαλύτερο κέρδος θα τιμωρούνται με πιο μικρές ποινές.

newsit.gr