Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Η Ρωσία γιορτάζει την Λαμπρή Κυριακή του Πάσχα.

΄΄Αληθώς αναστήθηκε ο Χριστός! Αμήν΄΄.
Με τον εορταστικό ήχο καμπάνων υποδέχτηκε η Ρωσία τον Κύριο που αναστήθηκε.
Πρώτοι που άκουσαν τα λόγια «Χριστός Ανέστη» ήταν οι κάτοικοι της Καμτσάτκα, όπου έχουν 8 ώρες διαφορά από τη Μόσχα. Σε όλους τους ναούς έγιναν εορταστικές λειτουργίες, λιτανείες με συμμετοχή πολλών ανθρώπων και εκείνοι που δεν μπόρεσαν να έρθουν στην εκκλησία, παρακολούθησαν την εορταστική τηλεοπτική μετάδοση από τον καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού όπου την λειτουργία την διεξήγαγε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.


Απευθύνθηκε στους αρχιποιμένες, ποιμένες, διακόνους, μοναχούς και όλα τα πιστά τέκνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας με έναν παραδοσιακό πασχαλιάτικο λόγο στον οποίο ανέφερε: «Христос воскресе! Σ’αυτά τα λόγια με τα οποία εδώ και αιώνες οι άνθρωποι χαιρετούν ο ένας τον άλλον τις λαμπρές ημέρες του Πάσχα και τα οποία βεβαιώνουν στον κόσμο την αλήθεια του γεγονότος που συνέβη εδώ και δύο χιλιετίες πριν, περιέχεται τεράστια εσωτερική δύναμη. Είναι και το άγγελμα της νίκης και η προσφώνηση της χαράς και η ευχή της ειρήνης και η ελπίδα και η παρηγοριά για τον καθένα από μας.
Διανύουμε τους καιρούς κατά τους οποίους η ελευθερία πολλές φορές εκλαμβάνεται ίδια με την ασυδοσία. Αρκετοί πραγματικά θεωρούν ότι μόνο η εξουσία και ο πλούτος είναι ικανοί να φέρουν την απελευθέρωση και υπηρετώντας τα ιδανικά του αιώνα τούτου ουκ ολίγες φορές χάνουν το κύριο νόημα της ζωής, την επίτευξη του αληθινού σκοπού της ανθρώπινης υπάρξεως. Ο Αναστήσας Σωτήρας, αφού μας χάρισε την ελευθερία, μας αποκάλυψε αυτόν τον σκοπό ο οποίος έγκειται στο γνώρισμα της αλήθειας (βλ. Κ.Δ.Κατά Ιωαν.. 8:32) και στη ζωή με τον Θεό.



Νικώντας τον σωματικό θάνατο ο Χριστός μάς υποσχέθηκε την αιώνια ζωή αλλά όχι ως ατελείωτη συνέχεια του επίγειου δρόμου μας, αλλά ως μεταμόρφωση όλης της ανθρώπινης ουσίας, όταν το ίδιο το σώμα αποκτάει καινούργιες δυνάμεις. Στην Ανάσταση του Κυρίου απεικονίζεται μέσω του μυστηρίου το πρότυπο και της δικής μας μελλοντικής ανάστασης. Στο μελλοντικό Ουράνιο Βασίλειο δεν θα υπάρχουν θάνατοι, ασθένειες, χωρισμοί, ούτε καν ο χρόνος, «καὶ ἐξαλείψει ἀπ’ αὐτῶν ὁ Θεὸς πᾶν δάκρυον» (Κ.Δ.Αποκαλ. 21:4), και η χαρά θα είναι παντοτινή, και η αγάπη αιώνια. Η νίκη του Κυρίου κατά του θανάτου δίνει σε όλους μας μια σίγουρη πίστη ότι και εμείς μετά από Αυτόν θα αναστηθούμε την Ήμερα της Δευτέρας Παρουσίας Του για μια καινούργια ζωή – ζωή μέσα στη συνεχή επικοινωνία με τον Θεό.


Ας μοιράσουμε τη χαρά για τον Αναστήσαντα Σωτήρα μαζί με εκείνους που χρειάζονται την προσοχής μας και τη φροντίδα μας: με ασθενείς, ηλικιωμένους, ταλαιπωρημένους, λυπημένους, φυλακισμένους, άστεγους και άπορους ανθρώπους. Και όντας μάρτυρες της Ανάστασης όπως και οι Άγιοι Απόστολοι με πίστη και τόλμη να αναγγέλλουμε στους διπλανούς και απόμακρούς μας την χαρμόσυνη είδηση ότι ΄΄Αληθώς αναστήθηκε ο Χριστός! Αμήν΄΄.



Φέτος, οι εορτασμοί της Λαμπρής Κυριακής του Πάσχα βγήκαν από τους τοίχους των ναών και των μοναστηριών για να μπορέσουν όσο γίνεται περισσότεροι Ρώσοι να μοιραστούν τη χαρά της υποδοχής του αναστηθέντα Κυρίου. Πάρκα, μουσεία, κινηματογράφοι και πολιτιστικά κέντρα ετοίμασαν για την ημέρα αυτή εορταστικά προγράμματα. Στη Μόσχα ο εορτασμός του Πάσχα συνεχίστηκε με την υπαίθρια συναυλία δίπλα στον Ναό του Σωτήρος Χριστού. Ήχησαν τα μουσικά κομμάτια «Λαμπρό Πάσχα» και «Εορτή των εορτών». Το κύριο πολιτιστικό γεγονός της Λαμπρής Εβδομάδας παραδοσιακά έγινε το ΙΒ’ Διεθνές Πασχαλινό Φεστιβάλ του Ταμείου του Βαλέρι Γκέργκιεφ.




Στα τείχη των ναών και των μοναστηριών επίσης τις ημέρες αυτές διεξάγονται συναυλίες εκκλησιαστικής μουσικής των καλών τεχνών «Σαράντα σαρανταριές». Το γεγονός πήρε το όνομά του από τον αριθμό των προεπαναστατικών ναών της Μόσχας. Την τέχνη τους θα δείξουν οι καμπανάρηδες από όλα τα καμπαναριά της Μόσχας. Σε κάθε ενορία ετοίμασαν το δικό τους εορταστικό πρόγραμμα: συναυλία εκκλησιαστικών χορωδιών, παιδικό πρόγραμμα διασκέδασης, βάψιμο των αυγών.



Μια περίεργη εγκατάσταση, 20 πασχαλινά αυγά στο ύψος του ανθρώπου, προσελκύει την προσοχή των Μοσχοβιτών και των επισκεπτών της πρωτεύουσας. Όπως και ένα χρόνο πριν, τα αυγά θα τα βάψουν οι σύγχρονοι ζωγράφοι, στο έργο όμως μπορούν να συμμετάσχουν όσοι θέλουν.


Κάθε περιοχή της Ρωσίας προσπαθεί να συνεισφέρει στη συνολική γιορτή τη δική της ιδιαιτερότητα. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα της Αγίας Πετρούπολης «Ορθόδοξη αποστολή προς τιμή του Αγίου Σεραφείμ Βίριτσκι» διοργανώνει μια πασχαλινή γιορτή « Η εκκλησία πάει στα παιδιά» για τα παιδιά-οικοτρόφους των ορφανοτροφείων. Στην πρωτεύουσα των Ουραλίων Ορών, Εκατερινμπούργκ, έγινε η Λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από το καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας μέχρι το Ναό πάνω στο Αίμα προς τιμή των Αγίων Βασιλικών Μαρτύρων. Στο πνευματικό – πολιτιστικό κέντρο της πόλης έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης παιδικών ζωγραφιών και έργων τέχνης «Ήχοι του Πάσχα». Χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται, ενημερώνει η ιστοσελίδα της μητρόπολης του Ουράλ.



Στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ στον καθεδρικό ναό προς τιμή του Αγίου δούκα Αλεξάνδρ Νέφσκι διεξάγεται η Η’ πασχαλινή σύνοδος χορωδιών. Στο πρόγραμμά της είναι ένα έργο με χρήση λογοτεχνίας και μουσικής που υμνεί τον αναστήσαντα Κύριο και τον Θεό και τον Σωτήρα ημών Ιησού Χριστό μέσα από εκκλησιαστικούς ύμνους και ψαλμούς.
Ο εορτασμός της Λαμπρής Κυριακής έγινε στην κυριολεξία ολικός, ακόμα και σε παραδοσιακά μουσουλμανικές δημοκρατίες, όπως το Ταταρστάν και Μπασκίρια και ταυτόχρονα με τις λειτουργίες συνεχίζονται λαϊκά πανηγύρια που αναγεννούν τις παλιές παραδόσεις υποδοχής της μεγάλης εορτής.
briefingnews.gr