Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Λογοκρισία αλλα Τουρκιά θέλουν και στην Ελλάδα. Με τον αντιρατσιστικό νόμο στοχοποιούν και επιδιώκουν την φίμωση κατά κύριο λόγο των ελληνικών blog.

Τουρκία: Καταδίκη συγγραφέα για βλασφημία.
Με φυλάκιση 13,5 μηνών τιμώρησε δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη τον τουρκο-αρμενικής καταγωγής συγγραφέα Σεβάν Νισανγιάν, καθώς κρίθηκε ένοχος ότι είχε προσβάλλει τον...προφήτη Μωάμεθ με την ανάρτησή του σε blog που είχε τίτλο «Η ρητορεία μίσους πρέπει να καταπολεμηθεί».
Είναι το δεύτερο περιστατικό λογοκρισίας σε λίγους μήνες καθώς ο διάσημος πιανίστας Φαζίλ Σάι είχε κριθεί ένοχος για εξύβριση θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Ο Σεβάν Νισανγιάν, συγγραφέας πολλών βιβλίων και διαχειριστής blog, είχε αναρτήσει πέρυσι ένα κείμενο στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι ρητορεία μίσους να κοροϊδεύει κάποιος έναν Άραβα αρχηγό, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε επικοινωνία με τον Αλλάχ πριν από εκατοντάδες χρόνια και προσέλαβε τα ανάλογα πολιτικά, οικονομικά και σεξουαλικά οφέλη. Πρόκειται για μια δοκιμασία της ελευθερίας της έκφρασης σε ένα σχεδόν νηπιακό επίπεδο».
Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ποινή δεν μπορεί να εξαγοραστεί με χρηματική εγγύηση, αλλά ότι ο Νισανγιάν έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ότι ο Νισαγιάν ξεπέρασε τα όρια της ελευθερίας του λόγου και της κριτικής καθώς επίσης ότι το επίμαχο άρθρο του διατάραξε τη δημόσια τάξη. Του επιβλήθηκε ποινή μεγαλύτερη από τους συνήθεις εννέα μήνες καθώς θεωρήθηκε ότι η βλασφημία ήταν μεγαλύτερη εφόσον έγινε μέσω των Μέσων ενημέρωσης.
Τον Απρίλιο, Εφετείο στην Κωνσταντινούπολη ακύρωσε την καταδίκη σε 10μηνη φυλάκιση με αναστολή του διεθνούς φήμης τούρκου πιανίστα Φαζίλ Σάι και αποφάσισε ότι πρέπει να οδηγηθεί σε νέα δίκη. Είχε κριθεί ένοχος για εξύβριση των θρησκευτικών πεποιθήσεων μέρους του πληθυσμού, μετά την ανάρτηση στο Twitter προκλητικά-όπως θεωρήθηκαν- για τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ μηνύματα.

apospasma.gr
tro-ma-ktiko.blogspot.gr