Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Στρατάρχης της Ρωσίας: 'Φέρνουμε την ισορροπία στον πλανήτη!'

Ο αριθμός των πλοίων στο σύνολο της μεσογειακής επιλαρχίας του Πολεμικού Ναυτικού Στόλου της Ρωσίας δεν θα παραμένει μόνιμος, μπορεί να αυξάνεται σε περίπτωση επιχειρήσεων στον Ατλαντικό, ενημέρωσε ο στρατάρχης του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ναύαρχος Βίκτωρ Τσιρκώφ.
Ο στρατάρχης του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας ναύαρχος Βίκτωρ Τσιρκώφ δεν περιμένει κάποια αρνητικά σχόλια και μάλιστα ενστάσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας λόγω της μόνιμης παραμονής της επιλαρχίας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Μεσόγειο Θάλασσα."Ποιες μπορεί να είναι οι ενστάσεις; Ο ρωσικός στόλος είναι πλήρες μέλος της διαδικασίας σταθεροποίησης της κατάστασης στον παγκόσμιο ωκεανό και μάλιστα στη Μεσόγειο. Και όλοι πρέπει να το ξέρουν ", δήλωσε ο στρατάρχης. "Στη Μεσόγειο τακτικά ή και σε μόνιμη βάση παραμένουν πολεμικά πλοία όλων των κύριων κρατών με πολεμικό ναυτικό, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, και ο δικός μας πολεμικός στόλος δεν αποτελεί εξαίρεση ", υπογράμμισε.
Νωρίτερα οι πολεμικοί ειδικοί σημείωσαν ότι η δημιουργία της μόνιμης επιλαρχίας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας για δράση στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό μπορεί να προκαλέσει δυσμενή σχόλια εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

"Είμαστε ανοικτοί για συνεργασία με στόλους άλλων χωρών στη Μεσόγειο, εάν τα συμφέροντά τους θα συμπίπτουν με εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας. Σε πολλούς τομείς εδώ και καιρό συνεργαζόμαστε με στόλους των χωρών της περιοχής της Μεσογείου. Είναι μια συνεργασία που προβλέπει κοινές ασκήσεις κατά την επίσκεψη των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια των μεσογειακών χωρών, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος ", δήλωσε ο ναύαρχος. Κατά τα λόγια του η Μεσογειακή επιλαρχία θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως στο τέλος του 2014 με αρχή του 2015.
Η επιλαρχία θα αποτελείται από 5-6 πλοία, όμως, όπως σημείωσε ο στρατάρχης, "ο αριθμός της μόνιμης επιλαρχίας του Πολεμικού Ναυτικού για δράση στη Μεσόγειο δεν θα είναι μόνιμος, ,μπορεί να αυξάνεται λόγω του όγκου των στόχων προς επίλυση ". "Έτσι, εάν χρειαστεί να εκτελεί δράση στην περιοχή του Ατλαντικού, ο αριθμός της μπορεί να αυξηθεί ", υπογράμμισε ο ναύαρχος.

Απαντώντας στην ερώτηση, εάν κατά το μοντέλο της μεσογειακής επιλαρχίας θα δημιουργούνται μόνιμες επιλαρχίες σε άλλα θαλάσσια θέατρα δράσης, ειδικότερα, στην Αρκτική και στον Ειρηνικό Ωκεανό, ο Τσιρκώφ απάντησε: "Η περιοχή της Αρκτικής είναι η περιοχής της ευθύνης του Βόρειου στόλου που μπορεί από μόνος του και χωρίς άλλους στόλους να εκτελεί τους στόχους που του έθεσαν. Όσον αφορά στον Ειρηνικό Ωκεανό εκεί τους στόχους εκτελούν σε τακτική βάση τα πλοία του στόλου του Ειρηνικού ".
 briefingnews.gr