Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ρωσο-τουρκική "αντιπαράθεση" στο Βόρειο Αιγαίο - Οι δυνάμεις σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ "ΜΕΤΡΑΝΕ" ΑΛΛΗΛΟΥΣ
Στο Αιγαίο βρίσκονται τα δύο από τα πέντε πλοία του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού τα οποία μπήκαν στην Μεσόγειο στις 16 Μαΐου και αρχικά ελλιμενίστηκαν στην Κύπρο. Τα άλλα τρία έχουν διέλθει τα Στενά και βρίσκονται σε ρωσικού λιμένες της Μαύρης Θάλασσας.
Συγκεκριμένα στο ρωσικό αγκυροβόλο νοτιοανατολικά της Λήμνου ναυλοχούν το δεξαμενόπλοιο «Pechenga», και το έρευνας-διάσωσης με εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικών υποκλοπών πλοίο «Fotiy Krylov».

Ελληνικά ψαράδικα που κινούνται κοντά στον "πάγκο" του συγκεκριμένου Αιγαίου, είδαν τα ρωσικά πλοία και απέναντί τους βρισκόταν ένα τουρκικό πλοίο που τα παρακολουθούσε, ενώ στην ευρύτερη περιοχή κινούνται άλλα τρία τουρκικά πλοία που προφανώς συμμετέχουν στην μεγάλη άσκηση "Θαλασσόλυκος 2013".
Ένα τουρκικό ελικόπτερο πέταξε κοντά στα δύο ρωσικά πλοία, μάλιστα, ενωρίς το πρωί σήμερα
Το αντιτορπιλικό «Admiral Panteleyev», τα αποβατικά «Peresvet» και «Admiral Nevelsky», βρίσκονται στην Μαύρη Θάλασσα και αναμένουν εντολές για να πλεύσουν και πάλι στην Α.Μεσόγειο, όπου επικρατεί υπερσυγκέντρωση σκαφών, αλλά χωρίς ο αριθμός να αυξάνεται εδώ και δύο εδβομάδες.
Την ίδια στιγμή στην αμερικανική βάση της Σούδας βρίσκεται το αμερικανικό καταδρομικό BARRY, η γερμανική φρεγάτα HESSEN (SNMG-1), το αμερικανικό βοηθητικό πλοίο INVINCIBLE, το επίσης πετρελαιοφόρο KANAWHA και ένα γερμανικό βοηθητικό πλοίο το RHOEN.
Στην "καυτή" ζώνη" μεταξύ Κύπρου-Συρίας-Λιβάνου και Ισραήλ βρίσκονται συνολικά έξι ωσικά πλοία (το αντιτορπιλικό SEVEROMORSK, η φρεγάτα YAROSLAV MUDRYY, το πλοίο υποκλοπών ALSTER, το πετρελαιοφόρο DUBNA, το βοηθητικό πλοίο AMUR και το ρυμουλκό PARADOKS)
Από ΝΑΤΟΪκά πλοία υπάρχουν η γερμανική φρεγάτα BRAUNSCHWEIG, ένα γερμανικό περιπολικό, η αμερικανική φρεγάτα GRAVELY και το καταδρομικό MAHAN και η γαλλική Forbin (κλάσης HORIZON).
Οι δυνάμεις αυτές είναι μεγάλες, αλλά δεν "δείχνουν" άμεση κλιμάκωση. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία κρατούν τα μεγάλα πλοία και τους στόλους τους μακριά από την Α.Μεσόγειο.
Το κύριο μέρος του 6ου Στόλου κινείται σε κεντρική και δυτική Μεσόγειο και οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις (περί τα 7 μεγάλα πολεμικά συν τα βοηθητικά πετρελαιοφόρα κλπ) που προορίζονται να αναπτυχθούν στην Α.Μεσόγειο ακόμα βρίσκονται σε αναμονή...
defencenet.gr