Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Yπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να δικαστείτε για εγκλήματα πολέμου!

 Να άρουν το εμπάργκο όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, διατηρούνται όλες οι κυρώσεις κατά του Μπάσαρ αλ Άσαντ.
Να άρουν το εμπάργκο όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, διατηρούνται όλες οι κυρώσεις κατά του Μπάσαρ αλ Άσαντ.

Αυτή η απόφαση βρήκε σύμφωνες, κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, που είναι και οι μοναδικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαιτούσαν επί σειρά μηνών να υπάρξει η δυνατότητα παροχής όπλων προς τις δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

«Απόψε, η ΕΕ αποφάσισε να τερματίσει το εμπάργκο όπλων προς τη συριακή αντιπολίτευση και να διατηρήσει όλες τις άλλες κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίλιαμ Χέιγκ μετά το τέλος της συνεδρίασης η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη.
«Αυτό είναι το αποτέλεσμα που ήθελε η Βρετανία. Είναι το σωστό, επειδή στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη προς το καθεστώς Άσαντ» είπε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο, ο κ. Χέιγκ έσπευσε να δηλώσει ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να στείλει «αμέσως» όπλα προς τους αντάρτες. Η άρση του εμπάργκο «μας δίνει την ευκαιρία να το πράξουμε εάν η κατάσταση επιδεινωθεί», είπε.

Η συμφωνία δεν ήρθε εύκολα. Οι συζητήσεις ήταν δύσκολες, δήλωσαν διπλωματικές πηγές από τη βελγική πρωτεύουσα. Και αυτό διότι αρκετές χώρες, όπως η Αυστρία και η Τσεχία, ήταν κατηγορηματικά αντίθετες με την άρση του εμπάργκο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον είπε ότι η παροχή όπλων «που προορίζονται για την προστασία των αμάχων» υπόκειται σε ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, ιδίως όσον αφορά τους ελέγχους, έτσι ώστε να «μην μπορούν να πέσουν στα χέρια των ριζοσπαστικών ομάδων».

newsit.gr