Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ρωσία: «Παράνομα» τα ισραηλινά σχέδια, λέει η Μόσχα.

 «Δύσκολη» ανθρωπιστική κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη. Η Μόσχα χαρακτήρισε σήμερα «παράνομα» τα σχέδια του Ισραήλ για την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, και κάλεσε το εβραϊκό κράτος «να επανεξετάσει» την απόφασή του αυτή.
«Οι εβραϊκοί οικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι παράνομοι. Η Ρωσία και η διεθνής κοινότητα δεν τους αναγνωρίζουν», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η υλοποίηση των νέων αυτών σχεδίων θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες για επανάληψη των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τους Παλαιστινίους. Η Ρωσία καλεί την ισραηλινή πλευρά να επανεξετάσει τα σχέδιά της αυτά», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Τουρκία και οι αντιπρόσωποι των 21 αραβικών κρατών καταδίκασαν τα ισραηλινά σχέδια.
Η Μόσχα ζήτησε εξάλλου από την ισραηλινή κυβέρνηση να μη μπλοκάρει, όπως ανακοίνωσε χθες, τη μεταβίβαση στην Παλαιστινιακή Αρχή τα οφειλόμενα χρήματα από φόρους, τονίζοντας ότι αυτό «θα περιέπλεκε» την κοινωνικο-οικονομική και «δύσκολη» ανθρωπιστική κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.
Η Γερμανία κάλεσε το Ισραήλ να μην υλοποιήσει τα σχέδιά του για την ανέγερση νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης, αλλά τόνισε ότι η επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα, του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί.
«Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να απόσχει από αυτή τη διαδικασία (της ανέγερσης νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς)», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι τα σχέδια αυτά υπονομεύουν τις προσπάθειες αναθέρμανσης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη μείωση της έκτασης της γης για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να απειλήσει το θέμα αυτό την επίσκεψη Νετανιάχου στο Βερολίνο, ο Ζάιμπερτ τόνισε ότι δε θα υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμα.
«Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ περιμένει τον κ. Νετανιάχου για γεύμα και συνομιλίες την Τετάρτη το απόγευμα. Περιμένουμε μια ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα σε φίλους», δήλωσε.
Γαλλία και Βρετανία διαμαρτυρήθηκαν σήμερα για τα ισραηλινά σχέδια στους πρεσβευτές του Ισραήλ, οι οποίοι κλήθηκαν για το σκοπό αυτό στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.
Πηγή: ΑΜΠΕ
kathimerini.gr