Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Η τρόϊκα προτείνει μισθοφορικό και όχι πατριωτικό στράτευμα.

Η Τρόικα αντικατέστησε την πρόταση για κατάργηση της στρατιωτικής θητείας με τη μετάβαση σε επαγγελματικό στρατό.
Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση (.pdf) της Τρόικας επί του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, προσχέδιο της οποίας με ημερομηνία σύνταξης την 27η Νοεμβρίου φιλοξενούσε εισήγηση για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας. Η επίμαχη φράση αντικαταστάθηκε ως εξής: “περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων ή με τη μετάβαση σε επαγγελματική στρατιωτική υπηρεσία“. Η πρόταση της Τρόικας για μετάβαση σε επαγγελματικό στρατό είναι αφενός ανεφάρμοστη λόγω του υπέρογκου οικονομικού
Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση (.pdf) της Τρόικας επί του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, προσχέδιο της οποίας με ημερομηνία σύνταξης την 27η Νοεμβρίου φιλοξενούσε εισήγηση για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.
Η επίμαχη φράση αντικαταστάθηκε ως εξής: “περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων ή με τη μετάβαση σε επαγγελματική στρατιωτική υπηρεσία“. Η πρόταση της Τρόικας για μετάβαση σε επαγγελματικό στρατό είναι αφενός ανεφάρμοστη λόγω του υπέρογκου οικονομικού κόστους που συνεπάγεται η μισθοδοσία χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών αφετέρου απορριπτέα λόγω της διάρρηξης που θα προκαλούσε η κατάργηση της θητείας στις σχέσεις του πολίτη με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ενδεικτικά, η στελέχωση ενός (υποεπανδρωμένου) Τάγματος με 300 ΕΠ.ΟΠ θα προκαλούσε ετήσια επιβάρυνση (χονδικά 300 x €800 x 12 μισθοί χωρίς επιδόματα) ύψους 2.880.000 ευρώ στον προϋπολογισμό μόνο για τη μισθοδοσία τους και χωρίς να υπολογίζονται λοιπές επιβαρύνσεις του Δημοσίου. Αντίστοιχα η αντικατάσταση 57.490 στρατευσίμων οπλιτών που απέδωσε η Κλάση του 2012 αποκλειστικά με ΕΠ.ΟΠ. θα σήμαινε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με €551.904.000, δηλαδή πάνω από μισό δισ. ευρώ ετησίως μόνο για τη μισθοδοσία τους και χωρίς να υπολογίζονται λοιπές επιβαρύνσεις του Δημοσίου. Φυσικά η πρόταση της Τρόικας θα μπορούσε να εφαρμοστεί εάν οι ΕΕΔ μεταπέσουν σε στράτευμα επιπέδου Βουλγαρίας με προσωπικό 35.000…
strategyreports.wordpress.com