Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Δήμαρχος Καστοριάς στο Bloomberg: Θα κλείσω τα σχολεία για μην παγώσουν τα παιδιά.

Με μελανά χρώματα περιγράφει την καθημερινότητα των πολιτών στη βόρεια Ελλάδα το πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενο στη δυσκολία των κατοίκων να ζεστάνουν τα σπίτια τους.
"Με μία οικονομία που έχει συρρικνωθεί επί πέντε χρόνια και ποσοστό ανεργίας ρεκόρ στο 25%, οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους.
Η Καστοριά δεν έχει λάβει κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να θερμάνει σχολεία και ο δήμαρχος δηλώνει πως θα κλείσει τα 53 σχολικά κτίρια της πόλης αντί να αφήσει τα παιδιά να παγώσουν", αναφέρει το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου.

Αναφέρεται μάλιστα στις εναλλακτικές λύσεις που αναζητούν οι οικογένειες, τονίζοντας πως φορτία ξυλείας καταφθάνουν από τη Βουλγαρία.
"Αυτό είναι το ψυχρότερο μέρος στην Ελλάδα" σχολιάζει από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης, Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, τονίζοντας πως αυτή τη χρονιά στάθηκαν τυχεροί λόγω των καιρικών συνθηκών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης για κατοικίες στην Ελλάδα έφτασε στα 1.266 ευρώ ανά 1.000 λίτρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, αυξημένο κατά 48% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Το κόστος αγοράς της ίδιας ποσότητας πετρελαίου ανερχόταν στα 861 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την IEA, και στα 790 ευρώ στη Νέα Υόρκη, κατά τις πολιτειακές Αρχές.
"Οι τιμές του πετρελαίου στην Ελλάδα είναι ψηλές εξ' αιτίας νόμων που προστατεύουν τις δύο εταιρείες διύλισης της χώρας", συνεχίζει το αφιέρωμα του Bloomberg, επικαλούμενο τον Παύλο Ελευθεριάδη, καθηγητή νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος μελετά μονοπώλια.
"Το ελληνικό πολιτικό σύστημα λειτουργεί για αυτούς που είναι "στα μέσα" σχολιάζει ο Παύλος Ελευθεριάδης, τονίζοντας πως εάν είσαι από εκείνους "θα υπάρξει μία προσπάθεια να σε προστατεύσουν. Εάν είναι ένας φτωχός άνθρωπος στην Καστοριά, είσαι μόνος σου".
Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις και του βετεράνου του εμφυλίου πολέμου Κώστα Τσίτσκου, κατοίκου της Καστοριάς, που αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
"Ένα δωμάτιο είναι αρκετό", σημειώνει ο 88χρονος που μένει με τον γιο του σε ένα σπίτι χωρίς θέρμανση. Τα 734 ευρώ που παίρνει από τη σύνταξή του δεν αρκούν ώστε να αγοράσει πετρέλαιο και έτσι οι δύο άνδρες ζεσταίνονται με μία μικρή ηλεκτρική σόμπα.
"Περίμενα μια διαφορετική ζωή. Δεν υπάρχει τίποτα που να με κάνει ευτυχισμένο. Ζω απλά για να ζήσω", υπογραμμίζει στο Bloomberg.
 news247.gr