Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας δεν αναγνωρίζει την απογραφή πληθυσμού του 2011.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας αναφερόμενη στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας τα χαρακτηρίζει ως απαράδεκτα και μη ρεαλιστικά, ενώ η ελληνική οργάνωση Ομόνοια απαιτεί από την αλβανική κυβέρνηση καθώς και από την διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται.
Η Ομόνοια πιστεύει ότι το αποτέλεσμα της απογραφής είναι πλαστό σε βάρος όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της Ορθόδοξης μειονότητας, των Σλαβομακεδόνων και των Μαυροβούνιων, σύμφωνα με τη Θρησκευτική Υπηρεσία Πληροφοριών (VIA), αναφέρει η σερβική Alo! επικαλούμενη δημοσίευμα του πρακτορείου Τανγιουκ.Η επίσημη δήλωση της Εκκλησίας που ανακοινώθηκε υπογράφεται από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.
Η Ομόνοια, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι θα κάνει μια παράλληλη λίστα, προκειμένου να αποδείξει ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν είναι πραγματικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής, στην Αλβανία ζουν 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι.

Καταγράφηκαν 24.360 Έλληνες που αποτελούν το 0,54 τοις εκατό του πληθυσμού, ενώ ελληνικά ομιλεί το 0,15 τοις εκατό, ενώ τα μέσα ενημέρωσης και κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι στην Αλβανία ζουν 300.000Έλληνες.

Κάποια πολιτικά κόμματα της Αλβανίας, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την απογραφή, με το επιχείρημα ότι «αποκαλύφθηκαν οι αξιώσεις και η σοβινιστική συμπεριφορά της Αθήνας και των υπαλλήλων της»,γράφει το σερβικό δημοσίευμα.