Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Η Ρωσία ανακόπτει την τουρκαλβανική επεκτατική στα Βαλκάνια.

H χώρα θα ενταχθεί στη‘μηχανή’ του ρωσικού στρατού. Η Αλβανία έχει εκφράσει ανησυχία στους πολιτικούς κύκλους της, για μια πιθανή παρουσία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια.Παρά το γεγονός ότι τα γεγονότα δείχνουν μία αδυναμία για την εξέλιξη αυτή,ωστόσο η Σερβία υπενθυμίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.
Οι συζητήσεις
Η Σερβία και η Ρωσία αναλύουν τρόπους για να βελτιώσουν τις στρατιωτικές σχέσεις.
Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Άμυνας της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς με το Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για την Άμυνα, Νμίτρι Ρογκόζιν. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα παρουσιαστούν την 1ηΦεβρουρίου 2013.

Η ουσία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ο εκσυγχρονισμός των δυνάμεωνά τους και η παραγωγή όπλων που προορίζονται για εξαγωγή.

 Ο πρώην Ρώσος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ, Ρογκόζιν, δήλωσε ότι η Σερβία θα γίνει ακόμη ισχυρότερη μετά τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία, καθώς αυτό θα προκαλούσε «τους εχθρούς να σκεφτούνε πριν στρέψουν τα όπλα εναντίον της».
Η Σερβία
Η Σερβία, αν και καταβάλλει προσπάθειες να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη πλευρά δεν διστάζει να υπογράψει στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία.
Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία και ορισμένες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι μέρος της Σύμβασης του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας(ΟΣΣΑ), η οποία περιλαμβάνει τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, την Αρμενία και το Τατζικιστάν.
Σε περίπτωση που ενταχθεί και η Σερβία, θα αυξηθεί η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στα Βαλκάνια.
Κατά την τελευταία δεκαετία η Σερβία είχε ανακοινώσει ότι ο στρατός της θα παραμείνει ουδέτερος και δεν θα ενταχθεί σε κανένα συνασπισμό.
Όμως πριν από ένα χρόνο, εγκαινιάστηκε μία ρωσική στρατιωτική βάση στη Σερβία που δείχνει ότι πολύ σύντομα η χώρα θα ενταχθεί στη‘μηχανή’ του ρωσικού στρατού.
Μέχρι στιγμής η Σερβία έχει το καθεστώς του παρατηρητή στην CSTO και αργότερα δεν αποκλείεται να γίνει μέλος.
Οι ΗΠΑ
Μία τέτοια διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί δεδομένου ότι η Βουλγαρία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δημιουργία μιας μόνιμης στρατιωτικής δύναμης για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή. Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, συζήτησε στις αρχές Δεκεμβρίου με αξιωματούχους του Πενταγώνου για τη δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην χώρα.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία. Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Βουλγαρία θα αποτελούσε απειλή για τη Ρωσία, η οποία μπορεί να ενθαρρύνει αντίποινα με την παρουσία της στα Βαλκάνια.