Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Και το 2013 αναμένεται ταραχώδες.

Ο πλανήτης σε διαρκή αναβρασμό
Το 2012 ήταν μια χρονιά που είχε πολιτικές αναταραχές, κοινωνικές συγκρούσεις αλλά και εμφύλιες συρράξεις. Η χρονιά που έφυγε όμως θα συνεχίσει όπως δείχνουν τα γεγονότα να είναι ταραχώδης καθώς σε πολλές χώρες του πλανήτη η κατάσταση δείχνει να είναι ελέγχου…Το μακελειό στη Συρία συνεχίζεται


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί το καθεστώς του Άσαντ να βιαιοπραγεί κατά των πόλεων και των οικισμών του, με αεροπορικές επιδρομές και βαρύ πυροβολικό. Την ίδια ώρα οι συμμαχικές δυνάμεις αδυνατούν να παρέμβουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον Φεβρουάριο του 2011 περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Τους τελευταίους μήνες οι δυνάμεις του Άσαντ αποδυναμώνονται οι αντάρτες όμως ελέγχουν μεγάλα κομμάτια της χώρας. Η μοίρα του δικτάτορα μπορεί να είναι προδιαγραμμένη αλλά οι σφαγές αθώων ανθρώπων συνεχίζονται.
Οικονομική κρίση στην ευρωζώνη


Η Ευρωζώνη ζει όλο το χρόνο τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης. Μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες σε καθημερινή βάση γίνονται σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Οι πολίτες της νότιας Ευρώπης παλεύουν με τη λιτότητα και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις που έχουν επιβάλλει οι χώρες του βορρά. Η περιστολή των δαπανών και τα σκληρά μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς και οι κοινωνικές αναταραχές είναι μονόδρομος.Ο Νετανιάχου και οι χειρισμοί του


Στην πρώτη γραμμή όλο το 2012 βρέθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Οι απειλές για πιθανό πόλεμο με το Ιράν, η στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες άμαχους Παλαιστίνιους και η ανοιχτή υποστήριξή του στον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ κατά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου τον έκαναν πρωταγωνιστή. Το σίγουρο είναι πως θα συνεχίσει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και το 2013 ενόψει και των εκλογών στο Ισράηλ τον Ιανουάριο.
Καζάνι που βράζει η Ασία


Τα νερά στην Κίνα ήταν και θα είναι ταραγμένα. Το Πεκίνο γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό στις εδαφικές του διεκδικήσεις στις περιοχές που εκτείνονται μέχρι και τη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Εκεί ο ανταγωνισμός με την Ιαπωνία φουντώνει καθώς το θαλάσσιο αυτό πέρασμα είναι ο μεγαλύτερος ανοιχτός δρόμος του παγκόσμιου εμπορίου. Εκεί η Κίνα δίνει μάχη με Βιετνάμ , Φιλιππίνες, Πεκίνο και Μανίλα. Πάντως οι ΗΠΑ φαίνεται πως αντιλήφθηκαν ότι το σκηνικό μυρίζει μπαρούτι και ανακοίνωσαν την αναδιάταξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων τους από τη Μέση Ανατολή στην Ασία.
Το Αφγανιστάν συνεχίζει να βαλτώνει


Έντεκα χρόνια μετά και η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν δείχνει να βελτιώνεται. Ο συνασπισμός των δυτικών κυβερνήσεων ψάχνει τρόπο να απεμπλακεί από την περιοχή η οποία θυμίζει έναν απέραντο βάλτο. Η Γαλλία μείωσε τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις πολύ πριν από το χρονοδιάγραμμα και η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει μέχρι τα τέλη του 2014. Ο λαός του Αφγανιστάν -και κυρίως οι γυναίκες- υποφέρουν από τους Ταλιμπάν. Στόχος είναι η ενδυνάμωση της αφγανικής κυβέρνησης σε νούμερα, η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός ώστε να μπορέσει ο λαός να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους Ταλιμπάν.
protothema.gr