Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Περι κατάργησης 1ης Στρατιάς/ΧΧ ΤΘΜ .

Iδεοληψίες περί αυτοαφοπλισμού. Απόσπασμα συνέντευξης του εκλειπόντος Στρατηγού Δημητρίου Δήμου στον δημοσιογράφο Σάββα Δ. Βλάσση το μακρινό 2004, πολύ πρίν αποκτήσουν το άλλοθι του ΔΝΤ οι πασοκικές ιδεοληψίες περί αυτοαφοπλισμού (βλ Αναδιοργανώσεις και προσχήματα ).
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι τον Νοέμβρη του 2003, επί υπουργίας Παπαντωνίου, ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η "αναδιοργάνωση" - ουσιαστικά η καρατόμηση βασικών δομών του ΕΣ. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε τότε η κατάργηση της 1ης Στρατιάς,του Γ' ΣΣ,
8 Μεραρχιών, 9 Ταξιαρχιών, 3 Συνταγμάτων Καταδρομών κτλ η μείωση της οροφής του προσωπικού των ΕΔ, η μετάπτωση του Α' ΣΣ απο ενεργό σε σε επιστρατευόμενο η μείωση της εφεδρείας κατα 50% και η απόσυρση πληθώρας οπλικών συστημάτων σε ΕΣ/ΠΝ/ΠΑ. Ελπίζουμε η παρούσα ανάρτηση να αποτελέσει "τροφή για σκέψη" και προβληματισμό..
Ας περάσουμε στην συνέντευξη του Στρατηγού :
Προηγουμένως αναφέρατε ότι εάν υπήρχε ένα στρατηγείο που έπρεπε πρώτο να μετατραπεί σε διακλαδικό, αυτό είναι η 1η Στρατιά. Αποφασίσθηκε όμως η κατάργηση της.

Στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο έγινε ένα φοβερό λάθος με το οποίο οι ιστορικοί και στρατηγικοί μελετητές δεν ασχολούνται. Ο στρατός πολεμούσε στην Αλβανία. Στα οχυρά, όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί, πολεμούσε άλλο κομμάτι του. Κανείς βέβαια δεν περίμενε ότι η Γιουγκοσλαβία θα σαρωνόταν και οι μηχανοκίνητες δυνάμεις του Χίτλερ θα έμπαιναν από τον Αξιό. Έγινε αυτό. Άρα έχουμε την αντιδιαστολή σχεδίασης και υλοποίησης. Δεν είχε προβλεφθεί σχέδιο για αυτό. Άρα έπρεπε να γίνει στρατηγικός ελιγμός. Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε άνθρωπος για να τον κάνει. Δεν υπήρχε το αρμόδιο εξειδικευμένο πολεμικό στρατηγείο για να το κάνει αυτό. Κι έτσι μια απλούστατη στρατηγική κίνηση, μια μονάδα να πιάσει τον Όλυμπο να μην περάσουν οι Γερμανοί αμαχητί, δεν έγινε.

Το Γενικό Στρατηγείο βρισκόταν στο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα. Δεν είχε ούτε τους αρμόδιους επιτελείς, ούτε τον όγκο των εκτιμήσεων αυτών, δεν είχε όμως και την πείρα για να δεί τα πράγματα. Εδώ δεν είδε το Αλβανικό Μέτωπο. Διέταξε τον Κατσιμήτρο να υποχωρήσει, που αν το έκανε θα ήταν καταστροφικό. Σας λέω μόνο τούτο, ότι δεν είχε αίσθηση του χώρου. Ο Στρατάρχης Παπάγος δεν πήγε ποτέ στο μέτωπο. Αυτά τα λάθη βέβαια μας τα κάλυψε η ιδιοφυΐα του Κατσιμήτρου, ο οποίος παράκουσε τις εντολές και νίκησε. Όμως το έλλειμμα του στρατηγικού ελιγμού παρέμεινε.

Γι'αυτό δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο η 1η Στρατιά. Με ποιες αρμοδιότητες; Πρώτον να υλοποιήσει τον στρατηγικό ελιγμό στον χερσαίο χώρο μέχρι την Λήμνο, δεύτερον να επέμβει αποφασιστικά στον αγώνα με τις στρατηγικές της εφεδρείες που είναι οι τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες ταξιαρχίες που συγκροτήθηκαν με την πρώτη αναδιοργάνωση και τρίτον αν παρουσιαστεί κάπου αλλού απειλή, παραδείγματος χάριν από την Αλβανία, να έχει την εμπειρία, την μελέτη, την υποδομή και τα σχέδια έτοιμα για να μετακινήσει τις δυνάμεις όπως πρέπει.

Το τελευταίο δε και σοβαρότερο, από την Αττική μέχρι το μέτωπο του Έβρου, δεν ασχολείται το Δ΄ ΣΣ ή το ΓΕΕΘΑ. Ασχολείται η Στρατιά με την μεγάλη όπως λέγεται στρατηγικώς περιοχή Ζώνη Συγκοινωνιών, την οποία πρεπει να κρατάει ούτως ώστε τα εφόδια, οι εφεδρείες να κινούνται ακωλύτως από την Αττική που βρίσκεται η μάζα του λαού μας, προς τα μέτωπα. Σε αυτό τον χώρο ο εχθρός θα αναπτύξει δυνάμεις ανορθόδοξου πολέμου οι οποίες θα μας δημιουργήσουν εμπόδια. Τα εμπόδια αυτά είναι αποστολή της 1ης Στρατιάς να τα ισοπεδώσει και να τα ανατρέψει. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η Διοικητική Μέριμνα η οποία είναι δουλεία της Στρατιάς. Στην περίπτωση κατάργησης της Στρατιάς, εφόσον μιλάμε για διακλαδικότητα, θα έπρεπε να καταργηθεί το ισοδύναμο της στο Ναυτικό και την Αεροπορία, δηλαδή το Αρχηγείο Στόλου και και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Όμως οι Α/ΓΕΑ και Α/ΓΕΝ και πολύ σωστά έπραξαν δεν δέχθηκαν ούτε κουβέντα επάνω σε αυτό το θέμα.

Δηλαδή υπήρξε πρόταση και γι'αυτό;

Υπήρξε αρχικά πρόταση, μια νύξη μάλλον, αλλά προσέκρουσε επάνω στην βεβαιότητα των Αρχηγών και έτσι δεν καταργούνται.

Διαλύοντας την 1η Στρατιά εξασφαλίζεται κάποια περικοπή δαπανών;

Αυτό είναι πολύ σημαντικό που λέτε. Η 1η Στρατιά έχει 50-70 επιτελείς οι οποίοι είναι όλος ο αφρός, η ακμή των επιτελών μας από πλευρά πείρας και εμπειρίας σχεδιάσεως. Μιλάμε δηλαδή για ένα καθαρά πολεμικό στρατηγείο. Καμία οικονομία δεν εξασφαλίζεται . Εάν θέλαμε οικονομία θα πηγαίναμε στο ΓΕΣ για παράδειγμα που έχει 5.000 προσωπικό, που μέχρι και στους διαδρόμους έχουν κάνει γραφεία. Θα μπορούσαμε λοιπόν να περικόψουμε κόσμο από το Επιτελείο. Απόπειρες έγιναν πολλές φορές και εξαγγελίες από τους αρμόδιους υπουργούς, όμως δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Η αναδιοργάνωση μιλά για 250 εκατομμύρια ευρώ που θα έχουμε οικονομία, εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε δαπάνη γιατί προχωράμε προς τον επαγγελματικό στρατό.

Και πώς θα υποκατασταθεί η 1η Στρατιά;

Το αστείο που άκουσα είναι πως θα τα αναλάβει και αυτά το ΓΕΕΘΑ. Δηλαδή το ΓΕΕΘΑ θα μεταβληθεί κάποια στιγμή σε μονάδα διοικητικής μερίμνης; Είναι δυνατόν; Μου φαίνεται απίστευτο και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το πράγμα, πάρα πολύ μεγάλη. Ελπίζω ότι δεν θα γίνει. Μάλιστα συζητώντας με σοβαρούς ανθρώπους το θέμα μου είπαν ότι υπάρχει μια τάση να κατεβάσουν το Β Σώμα στην θέση της Στρατιάς, μια και εκτεθήκανε. Μα άμα γίνει αυτό, τότε θα χάσουμε και την στρατηγική εφεδρεία που λέγεται "ετοιμοκίνητο σώμα στρατού" θα χάσουμε και την Στρατιά. Δηλαδή δεν θα έχουμε ούτε Στρατιά ούτε Σώμα εφεδρικό.

Στην τελευταία αναδιοργάνωση, αποφασίσθηκε και η δραστική μείωση των τεθωρακισμένων. Διαλύεται η ΧΧ Τεθωρακισμένη Μεραρχία και μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία από το Δ' ΣΣ. Τα τεθωρακισμένα δεν υποτίθεται ότι είναι το βασικό μέσο αντεπιθέσεως στο μέτωπο του Έβρου;

Όχι μόνο το βασικό. Ένα από τα έξυπνα στοιχεία της πρώτης αναδιοργάνωσης ήταν πραγματικά ότι έκανε στρατηγεία τα οποία θα μπορούσαν να περάσουν στον πόλεμο ούτως ώστε να εφαρμοστεί η στρατηγική αρχή ότι δεν μπορείς να έχεις πάνω από 6-7 υφιστάμενους Παραδείγματος ΄χάριν, είχες στον Έβρο 10 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες. Ποιος θα τις διοικήσει; Ο ίδιος ο διοικητής του Δ' ΣΣ δεν μπορεί γιατί θα έχει υπό την διοίκηση του 30 ταξιαρχίες συνολικά. Τι θα γινόταν τότε; Ερχόταν ο ειδήμων που μελετούσε μόνο τις τεθωρακισμένες επιχειρήσεις. Και του έλεγες, πάρε τα τα τεθωρακισμένα και εφάρμοσε αυτό το σχέδιο. Και έληγες την ιστορία. Αυτή ήταν η ΧΧ ΤΘΜ. Μιλάμε για 5 επιτελικά γραφεία τα οποία μελετούσαν συνεχώς τον αρματικό αγώνα.

Βολή άρματος μάχης Leopard 2ΗΕL στο ΠΒΞ.
Να φέρω ένα παραλληλισμό στην ιστορία. Πώς πήρανε μέσω Αρδενών οι Γερμανοί την νίκη από τους Γάλλους το 1940; Είχαν περισσότερα τεθωρακισμένα; Όχι, είχαν πολύ λιγότερα. Όμως ο Γκουντέριαν ήταν σε ΄'ενα επιτελείο που μελετούσε μόνο επιχειρήσεις τεθωρακισμένων. Έκανε το πρωτότυπο, αυτό που πρέπει να κάνουν οι στρατηγοί. Χρησιμοποίηση μαζική των τεθωρακισμένων. Αντί να τα βάλει στο μέτωπο όπως οι Γάλλοι ανα πέντε επί συνόλου 5.000 ας πούμε, αυτός έβαλε και τα 2.000 που είχε στις Αρδένες κι έκανε την συντριπτική θωρακισμένη κρούση.

Επομένως η κατάργηση της ΧΧ ΤΘΜ είναι τεράστιο επιχειρησιακό λάθος το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με οικονομία. Παίρνουμε λοιπόν τα 170 καινούργια Leopard2 HEL και από την άλλη καταργούμε το στρατηγείο το οποίο θα αναλάμβανε να τα αξιοποιήσει στο μέγιστο. Διότι το να αγοράσεις ένα πολεμικό υλικό, είναι το ελασσον. Το μείζον είναι πώς αυτό θα το βάλεις στο πεδίο της μάχης, στο θέατρο επιχειρήσεων, ακόμα δε περισσότερο εάν είσαι ξύπνιος στρατηγός μπορείς αυτό, με αυτό που λέμε "στρατηγική άμυνα κατα τας εσωτερικάς γραμμάς", να το έχεις σε μια τέτοια κεντρική θέση που όποιος κι αν έρθει, το καλύτερο σου όπλο να τον αντιμετωπίσει. Το να καταργείς τους ειδικούς, δεν είναι υπέρ της διακλαδικότητας. Η διακλαδικότητα έχει ανάγκη τους ειδικούς. Η διακλαδικότητα και η διαλειτουργικότητα επιτυγχάνεται με τα δόγματα και με επιχειρησιακά σχέδια.
enkripto