Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Πείτε το ξεκάθαρα να το ξέρουν οι Έλληνες, οι ένοπλες δυνάμεις μαριονέτες των πολιτικών!

Άτσαλες παρεμβάσεις στις ΕΔ και η… στρατηγική του ‘φτου κι απ’ την αρχή’
Σε θρίλερ εξελίσσεται το τι θα γίνει με τα θέματα που απασχολούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κι ενώ η Τρόικα… παραμονεύει, σε πολλούς καταλογίζεται ότι συνεχίζουν να προσπαθούν να παίξουν τα γνωστά «παιχνίδια» ισχύος και επιρροής του παρελθόντος…
Το «θρίλερ» σχετίζεται με τη σύγκληση ή όχι του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), αφού από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι κρίσεις στην Αστυνομία και αύριο αναμένονται και αυτές του Λιμενικού Σώματος,

εάν τελικά συγκληθεί το κυβερνητικό όργανο, τότε θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ουσία είναι ότι οι τελευταίες αλλαγές έγιναν λιγότερο από ένα χρόνο πριν και εάν συνεχιστεί αυτή η πρακτική στο τέλος οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μείνουν ακέφαλες.

Πλέον, στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται με την απουσία αυτοδύναμων κυβερνήσεων, εάν ακολουθηθεί η πρακτική του παρελθόντος, δηλαδή όποιος ανεβαίνει να κάνει αργότερα ή γρηγορότερα κρίσεις στην ηγεσία και να τοποθετεί ανώτατους αξιωματικούς της αρεσκείας του, στο τέλος, κάθε χρόνος που θα περνά θα μας βρίσκει με νέα ηγεσία η οποία δεν θα προλαβαίνει να κάνει απολύτως τίποτα.

Όλα αυτά τα αναφέρουμε διότι στο παρασκήνιο διεξάγεται «πόλεμος» ενδιαφερομένων και οι κομματικοί «στρατοί» ζητούν αλλαγές και καρατομήσεις, ως συνήθως, χωρίς κανείς να ασχολείται με την ουσία, η οποία είναι ότι η πολιτική αβεβαιότητα και οι αδύναμες κυβερνήσεις θα ήταν εγκληματικό να οδηγήσουν σε αδύναμες και βραχυχρόνιες ηγεσίες.
Άλλος ένας «τομέας» όπου παρατηρείται «κινητοποίηση» είναι αυτός αποστράτων αξιωματικών οι οποίοι επιθυμούν να επανέλθουν σε ενεργό υπηρεσία και φυσικά αυτό που χρησιμοποιούν είναι οι διασυνδέσεις τους.

Τέτοιες πρακτικές βέβαια δεν χρειάζεται καν να εξηγήσουμε γιατί δεν ωφελούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια εισαγωγής μεταρρυθμίσεων, τις οποίες όσο και να μην τις επιθυμούν οι εμπλεκόμενοι, απλά θα επιβληθούν εκ των πραγμάτων (Τρόικα).

Εάν τελικά συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ και αποφασιστεί αλλαγή στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί και το θέμα των περικοπών που έχει ζητήσει η Τρόικα. Θα έχουμε αποφάσεις για το ύψος των νέων περικοπών στα εξοπλιστικά (για τα ανταλλακτικά γίνεται λόγος αφού η έννοια «εξοπλιστικά» έχει καταντήσει πλέον ανέκδοτο) και θα συζητηθεί όχι το αν αλλά το πως θα υπάρξει νέα μείωση των λειτουργικών δαπανών η οποία είναι βέβαια πρακτικά αδύνατη, εάν οι αλλαγές που θα αποφασιστούν δεν είναι δραστικές.

Η μία «σχολή σκέψης» στην ηγεσία του υπουργείου είναι ότι απαιτείται μελέτη και εκπόνηση των θεσμικών κειμένων (π.χ. Πολιτική Εθνικής Άμυνας) ώστε αφού πρώτα καταγραφεί η απειλή, να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι ειδικοί – αρμόδιοι περί τα αμυντικά και να αποφανθούν τι απαιτείται για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των απειλών. Η στρατηγική αυτή τυπικά είναι η πλέον ορθή, ωστόσο, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: Η εκπόνηση τέτοιων θεσμικών κειμένων θα πάρει χρόνο, ενώ η Τρόικα θέλει οι μειώσεις στις δαπάνες (αυτό την ενδιαφέρει) να γίνουν… χθες.
Όσον αφορά το χρονικό σημείο που θα διεξαχθούν τακτικές κρίσεις, θυμίζουμε ότι επί Μεϊμαράκη είχαν πραγματοποιηθεί τακτικές κρίσεις μήνα Αύγουστο, όπου άλλαξε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με το αιτιολογικό οι κρίσεις να συμβαδίζουν με αυτές της Τουρκίας, ένα επιχείρημα όχι και τόσο πειστικό…
Δυστυχώς, οι πολιτικές δυνάμεις αποδεικνύουν ότι παρά τα προβλήματα στον τομέα της άμυνας και τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, η «κουλτούρα» στον τομέα δεν είναι και πολύ υγιής. Και σε αυτό δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί, αφού πιέσεις όπως είπαμε ασκούνται και από αξιωματικούς, οι οποίοι είτε επιθυμούν ξεκαθάρισμα λογαριασμών με «αντιπάλους» του παρελθόντος ή επαναφορά των ιδίων σε θέσεις ευθύνης, με αποτέλεσμα να προκαλείται αδικαιολόγητη και αχρείαστη αναταραχή στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Λίγη συναίσθηση στις δύσκολες ώρες που ζούμε δεν θα έβλαπτε…

defence-point.gr