Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Μέσα στο 2012 η «συντέλεια του κόσμου».

Η «τέλεια παγκόσμια καταιγίδα» έρχεται το 2013. Η παραπάνω πρόβλεψη δεν ανήκει σε κάποια σκοτεινή αίρεση που αγορεύει για το τέλος του κόσμου αλλά στον γνωστό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος εμμένει στην πρόβλεψή του ότι το επόμενο έτος τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία θα καταστούν οριακά.
Ο Ρουμπινί σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι στηρίζει τις προβλέψεις του στο γεγονός ότι οι οικονομίες ανά τον κόσμο παρελκύουν, το γεωπολιτικό ρίσκο αυξάνεται και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη εντείνεται.

 Ο Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, υπογράμμισε πέντε παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία.
 Ο πρώτος παράγοντας είναι η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι οι αυξανόμενοι φόροι και οι περικοπές δαπανών στις ΗΠΑ μπορεί να ωθήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση. Ο τρίτος είναι η «ανώμαλη προσγείωση» της οικονομίας στην Κίνα. Ο τέταρτος η περαιτέρω επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών και ο πέμπτος μια στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ο Ρουμπινί είπε συγκεκριμένα ότι «το 2013 θα είναι η χρονιά που το τενεκεδάκι θα έχει γίνει πολύ βαρύ για να το κλοτσήσεις... Τότε είναι όταν θα έχουμε την τέλεια παγκόσμια καταιγίδα». Να υπενθυμίσουμε ότι ο γνωστός οικονομολόγος έχει ακόμη προειδοποιήσει ότι η ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα θα επιφέρει την κατάρρευση του συνόλου της ευρωζώνης, καθώς θα τρομάξουν οι επενδυτές.
«Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα συρρεύσουν στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Γεγονός που σημαίνει ότι όποιος τραβήξει την "πρίζα" στους Ελληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της ευρωζώνης» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» πριν από περίπου ένα μήνα.
 dimokratianews.gr