Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ζωντανεύουν ερημικό στρατιωτικό φυλάκιο στα σύνορα με την Βουλγαρία.

Ορμητήριο για δράσεις στην φύση αποτελεί πλέον o άλλοτε ακοίμητος ΦΡΟΥΡΟΣ που παραχωρήθηκε στην Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων ΡοδόπηςΟ σωματάρχης του Δ.Σ.Σ., οι ταξίαρχοι Κομοτηνής, επιτελάρχες παρέστησαν στον αγιασμό με 150μέλη του συλλόγου.

Φωτογραφίες από το φυλάκιο που έχει αλλάξει όψη, ενώ η καλλιτεχνική αποτύπωση έγινε από τον εικαστικό και μέλος του συλλόγου Παναγιώτη Παπαλεξάνδρου.
Στον κάμπο της Κομοτηνής η ζέστη φέρνει λιποθυμιά, η άπνοια σκοτώνει αλλά εκεί στο υψόμετρο των συνόρων της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, στα 960 μέτρα φυσά ένας δροσερός αέρας που κάνει την όλη τελετή ανακαίνισης του ιστορικού πρώην στρατιωτικού φυλακίου «Φρουρός» μοναδική. Το φυλάκιο παραχωρήθηκε στην λέσχη ειδικών δυνάμεων Ροδόπης και ο δραστήριος πρόεδρός της Δημήτριος Μάρκου φρόντισε να συντηρηθεί σχεδόν εκ βάθρων η σκεπή, σοβάδες, μπάνιο, στέγες, ταβάνια και να λειτουργεί σαν στέκι του συλλόγου. "Εκεί θα διοργανώνονται πορείες και θέλουμε να προσελκύσουμε πολλούς νέους για να τα έχουμε σαν πάρκο αναψυχής", θα πει ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα.
Το φυλάκιο είναι δεξιά από το λόχο της Νυμφαίας βορειοανατολικά και υπάρχει δρόμος ασφάλτινος, ενώ τέσσερα χιλιόμετρα είναι χωματόδρομος. Ήρθε στρατιωτικός ιερέας από την Ξάνθη έγινε αγιασμό και στην συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τους 26 πεσόντες καταδρομείς κι ένα έφεδρο καταδρομέα που σκοτωθήκαν στην Κύπρο το 1974 από φίλια πυρά όταν κατέπεσε το αεροπλάνο Νor-atlas. Ο μόνος επιζών ήταν ο Αθανάσιος Ζαφειρίου που ζει στην Θεσσαλονίκη και για λόγους υγείας απουσίαζε, ενώ παρέστησαν δύο συμπολεμιστές του από την Κομοτηνή Δημήτριος Ντικούδης από την Αίγειρο και ο Ιωάννη Φύσαρη από Ξάνθη. Η συγκίνηση στα πρόσωπα όλων ήταν έκδηλη. Τέλος όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι με την ολοκλήρωση της επιμνημόσυνης δέησης ανέκραξαν «Αθάνατοι οι νεκροί» κι έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο.
Ο αντιστράτηγος κ. Τσέλιος ανέφερε ότι σε κάθε αγώνα του έθνους η περιοχή της Θράκης πάντα είχε τέκνα που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας λέγοντας ότι αυτό φαίνεται απτά σε όλες τις χρονικές περιόδους.
Ο σύλλογος Ειδικών Δυνάμεων φρόντισε να υπάρχει μια λιτή δεξίωση παγωμένα νερά, αναψυκτικά τυρόπιτες και τσουρέκια προσφορά μέλους της Λέσχης του αρτοποιού Γ. Τσακίρη. Η σκίαση του χώρου έγινε ευρηματικά με καλύπτρες από αερόστατο που προστάτευαν τον κόσμο από τον ήλιο ενώ η θέα στα γύρω υψώματα από την οροσειρά της Ροδόπης και την κορυφογραμμή ήταν φανταστική.
Δεν τίμησε κανένας αιρετός την τελετή αν και προσφωνήθηκαν γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια.
Στην εκδήλωση δεν παρέστη ούτε ένας αιρετός αν και η Λέσχη είχε φροντίσει να προσκληθούν, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά, ενώ παρέστη ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του υπουργού Ευρ. Στυλιανίδη Παν. Χαλβατζής, ο διοικητής του Δ.ΣΣ. αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, οι ταξίαρχοι διοικητές της 21ης μονάδας ΤΕΘ Θεόδωρος Πανάς, ο ταξίαρχος της 29ης ταξιαρχίας Αθανάσιος Ζάχος, οι επιτελάρχες των ταξιαρχιών, στρατιωτικές αρχές και πολύ κόσμος.
Υπήρξαν πολλοί φίλοι το συλλόγου νέοι καταδρομείς από Ξάνθη, ο διοικητής του φυλακίου της Νέας Σάντας, που χωρίς την βοήθεια αυτών δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί η όλη εκδήλωση. Το φυλάκιο ανακαινίστηκε με προσωπική δουλειά που κάλυψε πολλές εργασίες ενώ προσφέρθηκαν υλικά από χορηγούς που μνημονεύθηκαν αναλυτικά. Ο χώρος του φυλακίου μπορεί να φιλοξενήσει για ύπνο περίπου 10 άτομα . Ο περιβάλλον χώρος διαθέτει ψησταριά και μπορεί να φιλοξενήσει διερχόμενους κυνηγούς που θα ήθελαν να προστατευθούν παροδικά σε κάποιο καταφύγιο ενώ χρήση του φυλακίου θα γίνεται μόνο σε συνεννόηση με το σύλλογο και τον πρόεδρο Δημήτριο Μάρκου.
Η διαδρομή των τεσσάρων χιλιομέτρων απαιτεί να υπάρχει αυτοκίνητο με δυνατότητες γιατί είναι κακοτράχαλη ενώ ο στρατός διευκόλυνε με ράνερ τζιπ την μεταφορά του κόσμου.
ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Όπως είπε και ο πρόεδρος υπολείπονται κι άλλες εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου όπως πλακάκια για τις τουαλέτες και το μπάνιο, ένα γκρέϊντερ για να βελτιώσει την κλίση του δρόμου ώστε να φεύγουν τα νερά, κάποια κυβικά τσιμέντου ενώ υπήρχε προοπτική και τα 4 χιλιόμετρα να γίνουν από την Ιόνιο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ που ολοκληρώνει τον κάθετο άξονα αλλά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει το θέμα έχει μείνει σε εκκρεμότητα..
xronos.gr