Aναζητείτε κατάστημα με μηχάνημα να περνάει τη «φοροκάρτα». Από τον περασμένο Οκτώβριο οι τράπεζες ξεκίνησαν να χορηγούν δωρεάν την «κάρτα αποδείξεων» της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων του υπουργείου Οικονοµικών,
με την οποία οι πολίτες μπορούν να συλλέγουν τις αποδείξεις τους αυτόματα χωρίς να χρειάζεται στο τέλος του χρόνου να τις καταγράψουν χειρόγραφα για να τις συμπεριλάβουν στην φορολογική τους δήλωση. Το μέτρο της κάρτας αποδείξεων, όμως δεν προχώρησε όσο θα περίμεναν από το Υπουργείο.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου με τη συλλογή αποδείξεων ήταν κάποιοι από τους λόγους που οι πολίτες δεν χρησιμοποίησαν τις κάρτες.« Η κάρτα αυτή εκδόθηκε προκειμένου να βοηθηθεί ο κόσμος και να μην πελαγώνει με το αν χάσει κάποιες αποδείξεις ή ξεθωριάσουν. Η χρήση της είναι προαιρετική και χρησιμοποιεί την υποδομή των πιστωτικών καρτών όχι για να χρεώνει αλλά για να καταγράφει τις συναλλαγές μέσω των μηχανημάτων (Point of Sales - POS)» αναφέρει ο κ. Θεοχάρης Θεοχάρης Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Η κάρτα αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, είναι ανώνυµη και διαθέτει έναν µοναδικό αριθµό. Ο κάτοχος ενεργοποιεί την κάρτα συνδέοντας τον αριθµό της µε τον ΑΦΜ του (χωρίς τη διαµεσολάβηση της τράπεζας ή τρίτων) είτε αποστέλλοντας ένα SMS µέσω κινητού τηλεφώνου στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων ή μέσω της ειδικής εφαρµογής στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονοµικών.
Η κάρτα είναι διαθέσιµη δωρεάν από τα υποκαταστήµατα του συνόλου σχεδόν των τραπεζών που συµµετέχουν στην εν λόγω δράση σε όλη την επικράτεια. Η τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα ούτε και επιτρέπεται να καταγράψει τον ΑΦΜ ή άλλα προσωπικά στοιχεία του πολίτη στον οποίο χορήγησε την κάρτα. Κατά την παραλαβή της δεν ζητείται ταυτότητα ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης, ούτε γίνεται σύνδεση της κάρτας µε τον κάτοχο.
«Η συνεργασία με τις τράπεζες για την έκδοση καρτών έγινε χωρίς κανένα κόστος και οι κάρτες μοιράζονται στους πολίτες δωρεάν. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν κάποιες αναβαθμίσεις στα μηχανήματα των πιστωτικών καρτών, προκειμένου να περνάνε και οι κάρτες αποδείξεων. Είχαμε και κάποιες περιπτώσεις , όπου κάποιο καταστηματάρχες περνούσαν την κάρτα ανάποδα ή πολύ αργά προκειμένου να μην περαστούν τα δεδομένα και να κρύψουν κάποια έσοδα» προσθέτει ο κ. Θεοχάρης.
Η κάρτα µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνεργαζόµενη επιχείρηση διαθέτει συσκευή αποδοχής πιστωτικών ή/και χρεωστικών καρτών (Point of Sales - POS). Η συναλλαγή καταγράφεται µε µια απλή διαδικασία: µετά την έκδοση της απόδειξης ο υπάλληλος ή ο επιχειρηµατίας «περνάει» την κάρτα αποδείξεων από το POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αµέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίνεται στον πελάτη µαζί µε την απόδειξη της συναλλαγής. Η απόδειξη φυλάσσεται για πιθανό έλεγχο από την Εφορία.
Τα πιο πολλά καταστήματα δεν διαθέτουν τα μηχανήματα POS, αλλά και όσα τα διαθέτουν δεν έχουν τις κατάλληλες αναβαθμίσεις για να παίρνανε τις κάρτες.
«Πολλοί πελάτες στο κατάστημα μας ζητούν να τους περάσουμε τις κάρτες, αλλά δεν διαθέτουμε το σύστημα» αναφέρει η κυρία Χρύσα, υπάλληλος σε γνωστή εταιρεία σούπερ μάρκετ.
Μέχρι σήμερα 60.000 κάρτες έχουν ενεργοποιηθεί, αλλά 20.000 απ' αυτές χρησιμοποιούνται τακτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
«Το επόμενο βήμα είναι να παίρνουμε τις κινήσεις από τις χρεωστικές και τις πιστωτικές κάρτες των πολιτών, έτσι ώστε να συμπληρωθούν τα δύο μέτρα μαζί και να μην χρειάζονται διπλές κάρτες και αποδείξεις, εφόσον όμως θα συνεχιστεί να ισχύει το μέτρο συλλογής αποδείξεων» συμπληρώνει ο κ. Θεοχάρης.
tovima.gr