Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Άγνωστες ασθένειες έρχονται και στην Κρήτη μέσω ...αλλοδαπών!

Το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας έχει σαν αποτέλεσμα, μαζί με τους αλλοδαπούς που έρχονται για να βρουν ένα μεροκάματο να κάνουν, έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ασθενειών και μικροβίων ...ξεχασμένων!
Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα, ξεχασμένα, πολλά εντελώς εκριζωμένα από την Ελλάδα, νοσήματα ξανακάνουν την εμφάνισή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Αθήνα καταγράφηκε δραματική αύξηση μιας σειράς λοιμωδών νοσημάτων, όπως η λοίμωξη HIV, η ηπατίτιδα B και C, η ελονοσία και η φυματίωση, ενώ σε μεγάλο ποσοστό ο πληθυσμός εμφάνιζε δερματικά αποστήματα και γάγγραινα, κυρίως των κάτω άκρων, ψώρα και φθειρίαση, εξανθήματα στρεπτόκοκκου και σταφυλόκοκκου.

Πέρα όμως από αυτά, φαίνεται ότι οι μετανάστες αποτελούν και φορείς μικροβίων, τα οποία για αυτούς δεν αποτελούν κίνδυνο λόγω των αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει, για εμάς όμως είναι σοβαρές πηγές προβλημάτων.
Μικρόβια, τα οποία μεταδίδονται είτε με την άμεση επαφή, είτε με την έμμεση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο αφορά το νησί μας είναι η μετάδοση της ασθένειας μέσω των ...κηπευτικών.
Μια από τις εικασίες των γιατρών είναι ότι οι αλλοδαποί που εργάζονται στα χωράφια, πιάνουν τα κηπευτικά, τα οποία καταλήγουν στα ελληνικά νοικοκυριά. Κηπευτικά, τα οποία αν δεν πλυθούν σωστά, μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα - μόλις φαγωθούν - να ασθενήσουν εκείνοι που τα έφαγαν.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που το τελευταίο διάστημα, καταγράφονται περιστατικά, για τα οποία οι γιατροί δυσκολεύονται να βγάλουν διάγνωση και να δουν από που έχουν προέλθει τα μικρόβια.