Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ισραηλινός στρατιώτης κάνει απεργία πείνας υπέρ Παλαιστίνιου!

Ο Yaniv Mazor, που κρατείται μετά την άρνηση του να υπηρετήσει τον στρατό του Ισραήλ,
λέει πως δε θα μπορούσε να συνεχίσει να παραβλέπει την παράνομη φυλάκιση των Παλαιστινίων διοικητικών κρατουμένων.
Ένας Ισραηλινός στρατιώτης από τις αμυντικές στρατιωτικές δυνάμεις, που αρνήθηκε να αναλάβει τα στρατιωτικά του καθήκοντα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την Ισραηλινή κατοχή στα Παλαιστινιακά εδάφη, ξεκίνησε απεργία πείνας μέσα στις στρατιωτικές φυλακές, το οποίο όπως είπε ήταν ένδειξη της αλληλεγγύης για τους Παλαιστινιακούς κρατούμενους.
Ο Yaniv Mazor, ένας 31χρονος κάτοικος της Ιερουσαλήμ, καταδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε 20 ημέρες φυλάκιση για την άρνηση του να καλύψει οποιαδήποτε θέση- θέση μάχης ή οποιαδήποτε άλλη στον στρατό . Μεταφέρθηκε στην φυλακή Tzrifin του Ισραηλινού στρατού αρχίζοντας την απεργία πείνας την επόμενη μέρα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Michael Sfard την Παρασκευή, ο Μαzor είπε ότι είχε βιώσει τον αποτροπιασμό κατά τους τελευταίους μήνες από την απεργία πείνας που ξεκίνησαν οι Παλαιστίνιοι διοικητικοί κρατούμενοι, αλλά δεν είχε μπορέσει να κάνει πολλά επ’ αυτού.

«Αποφάσισα να ξεκινήσω απεργία πείνας όντας αλληλέγγυος (στους Παλαιστίνιους) και προκειμένου να γνωστοποιήσω και ευαισθητοποιήσω σχετικά με την κράτηση τους και όχι για να προκαλέσω την δική μου απελευθέρωση», πρόσθεσε ο Μαzor.

O στρατιώτης του ισραηλινού στρατού συμπλήρωσε ότι φυλακίστηκε «αυτοβούλως, αφού έπραξα κατά τέτοιο τρόπο που αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να πληρώσω κάποιο τίμημα. Η απεργία πείνας είναι η διαμαρτυρία για τις διοικητικές κρατήσεις.

Οι φίλοι του Mazo στην αριστερή οργάνωση Ta'ayush είπαν ότι έμαθαν πως ο στρατιώτης οδηγήθηκε στην απομόνωση μετά την άρνηση του να φορέσει στολή στην φυλακή, καθώς και να απευθυνθεί στους διοικητές των φυλακών με την επίσημη προσφώνηση.

Οι ακτιβιστές της Ta'ayush είπαν επίσης ότι οι διοικητές των φυλακών ακύρωσαν την αυτόματη μείωση της ποινής του (μία μέρα έναντι κάθε 10 ημερών), για αδιευκρίνιστους λόγους.

Ο Mazor, ξεναγός στο επάγγελμα, υπηρέτησε στα ένοπλα σώματα από το 1999 μέχρι το 2002, με το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του να είναι στην κοιλάδα της Ιορδανίας και στην Δυτική Όχθη. Έχει επίσης στο παρελθόν αναφερθεί 6 ή 7 φορές στο είδος των καθηκόντων του, όταν όπως είχε πει στον δημοσιογράφο Hagai Matar το ζήτημα της ισραηλινής κατοχής των εδαφών τον ενοχλούσε όλο και περισσότερο.
«Έφτασα στο στρατό σαν τυπικό παράγωγο του συστήματος», είχε πει στον Matar, «ένα καλό παιδί που υπηρετούσε στα κατοχικά εδάφη και έκανε ότι του ζητούσαν. Χωρίς σκέψη. Κυρίως χωρίς σκέψη.»

Σύμφωνα με τον Μαzor είχε επίσης προσπαθήσει τη λεγόμενη «γκρι ανυποταξία», κατά την οποία ο στρατιώτης δεν κάνει δημόσια την άρνηση του. Παρόλα αυτά επιστρέφοντας από ένα πολύχρονο ταξίδι στο εξωτερικό αποφάσισε ότι δε θα μπορούσε να «συνεχίσει άλλο την υποκρισία».
Αρχικά καταδικάστηκε σε 14 ημέρες καταδίκη με αναστολή 10 ημέρες πριν μετά την ανακοίνωση της άρνησης του να υπηρετήσει. Ο Sfard είπε ότι ο διοικητής του τάγματος του Μαzor του είπε να «πάει σπίτι και να σκεφτεί».

"Ο Yaniv μου είπε ότι πέρασε το Σαββατοκύριακο με μια περιοδεία στη Χεβρώνα με την Breaking the Silence – μια ΜΚΟ, συλλέγοντας μαρτυρίες Ισραηλινών στρατιωτών που αφορούσαν τη θητεία τους στα κατοχικά εδάφη – και με την Ta'ayush" είπε ο Sfard, και πρόσθεσε: "Το σκεπτικό του δεν άλλαξε μέσα σε αυτές τις δύο μέρες, ούτε η στάση του σχετικά με την ανυπακοή του."

Τότε διατάχθηκε να επιστρέψει στη βάση την Κυριακή, όπου ο διοικητής της ταξιαρχίας τον καταδίκασε. Σύμφωνα με τον Mazor, πληροφορήθηκε από τον διοικητή ότι θα συνέχιζαν να του απευθύνουν εντολές για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία.
Δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση του ισραηλινού στρατού πριν τη δημοσίευση αυτού του άρθρου.
onalert.gr